Cel mai prestigios cotidian german, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a publicat, in editia sa de duminica, un articol intitulat sugestiv "Elita de banditi a Romaniei" si avand ca subtitlu afirmatia potrivit careia toate partidele au membrii corupti. Pornind de la lista neagra a celor 143 de candidati acuzati de catre Coalitia pentru un Parlament Curat de coruptie, colaborare cu Securitatea sau traseism politic, FAZ arata ca prezenta a 95 de membri ai Uniunii PSD+PUR pe aceasta lista este "apasatoare". Cotidianul german afirma ca ministrul de Externe Mircea Geoana era considerat "curat intr-o anumita masura", dar acum el nu este capabil sa justifice cei circa 200.000 de euro aflati in conturile sale bancare. Totusi, FAZ apreciaza ca suma este relativ insignifianta in comparatie cu milioanele detinute de alti lideri PSD. Articolul din cotidianul german explica aceasta situatie prin firmele candidatilor partidului de guvernamant, care, pe de o parte, beneficiaza de contracte publice, iar, pe de alta parte, sunt menajate de catre autoritatile fiscale. "Grupurile care opereaza local in umbra PSD au creat o retea stransa impreuna cu politicieni, finantisti si manageri", se arata in FAZ. "In sudul si estul Romaniei, o elita care-si sprijina puterea politica pe clientelism, care a preluat controlul asupra structurilor statului, blocheaza dezvoltarea unei economii de piata", se afirma in articol. Acesta il citeaza si pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care afirma ca politicienii romani "fura la patru maini, ca intr-un concert de Rahmaninov". "Tudor trebuie sa stie: 46 din candidatii sai sunt pe lista Coalitiei pentru un Parlament Curat", comenteaza ironic ziarul german, aratand ca insusi liderul PRM a fost poetul de curte al familiei Ceausescu si i-a inaltat ode si lui Saddam Hussein si Muammar Gaddafi. FAZ sustine ca 40% din populatia Romaniei traieste in saracie, insa nu din cauza schimbarii de sistem, ci datorita faptului ca aceasta schimbare nu a avut loc. Autorul articolului, Karl-Peter Schwarz, arata ca, la doar cativa kilometri de vilele noilor imbogatiti, de la marginea Capitalei, exista o "centura" a saraciei, un peisaj de cocioabe, strazi innamolite si caini care cauta prin gunoaie. "Hrana oferita saracilor de catre manastirea Caldarusani aminteste de faptul ca Romania nu a ajuns nici pe departe in epoca moderna - chiar daca, in 2007, va intra in UE, iar tara a primit deja calificativul de economie de piata", se afirma in FAZ.
Investitorii straini capata totusi incredere
Un alt articol aparut tot in numarul de duminica al cotidianului german "Frankfurter Allgemeine Zeitung" afirma ca, in perspectiva aderarii la UE in 2007, Romania a inceput sa aplice in ritm alert reformele necesare, devenind brusc o tara interesanta pentru investitorii straini. "A durat mult, dar romanii s-au trezit, in sfarsit", afirma autoarea articolului, Carola Kaps. "Tara seamana acum cu un santier urias, a carui data de finalizare a fost fixata pentru 1 ianuarie 2007 - data intrarii in UE. Pretutindeni se lucreaza cu un zel nebun, reformele sunt adoptate intr-un regim de urgenta. Tot mai multi investitori straini sunt convinsi ca acest curs al reformelor este ireversibil si ca apropiata intrare in UE sporeste atractivitatea tarii pentru investitii". Faptul ca saptamana viitoare vor avea loc alegeri parlamentare si prezidentiale nu va stanjeni aceasta evolutie ascendenta a Romaniei - este de parere jurnalista de la FAZ. "Caci telul comun al tuturor partidelor - aderarea la UE - lasa putin loc de manevra celui care va castiga alegerile".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.