Doi presedinti de partide. Doi frati de cruce in campanie. Asa au si fost alesi. Apoi, doi frati de conjunctura. Electoratul sa traiasca! Pentru ca noi ne scoatem ochii precum chiorii. De ce?

Pentru ca fratii de cruce au plecat in concediu. Theodor Stolojan a plecat la tratament pentru ca s-a imbolnavit de ceea ce a trebuit sa suporte in campanie.

Pentru ca Traian Basescu a tractat in alegerile generale Alianta DA pana cand i-a crapat splina PSD si acum se judeca pe mostenire mai abitir cu aghiotantul lui Stolojan decat cu xeroxurile lui Iliescu.

Pentru ca atunci cand primesti o ditamai mostenirea de-a gata, crezi ca ti se cuvine si procedezi in consecinta. N-o mai dai din mana nici mort si pactizezi cu dusmanul de casa pentru ca nu vrei sa revii de la cozonac la paine neagra.

Pentru ca premierul Calin Popescu-Tariceanu se comporta precum un politician care a dat direct piept in confruntarea electorala pe care a si castigat-o cu un asemenea procent, incat inca isi permite sa faca tot ceea ce il taie capul pentru a-si pastra prerogativele.

Pentru ca saltimbancii nostri politici inca mai cred ca, daca striga "hotii!", toti cetatenii ies in strada sa le apere averea, firmele, dosarele, prietenii, stapanii de ocazie, declaratiile de resturi de avere…

De unde am plecat si unde am ajuns. Am plecat de la tandemul Basescu-Stolojan si am ajuns la contra tandemul Tariceanu-Boc. Bine ca le-au ascuns sefii tacamurile de otel si le-au lasat doar scobitorile din plastic. Altfel, tacamurile ar fi devenit scut si sabie in mana PSD, iar ex-Alianta ar fi ramas doar cu plasticul cu care te scobesti in dinti, sa nu te ranesti in alte parti ale corpului…

Calin: Traian este Gica contra

A venit momentul ca Traian Basescu sa plateasca pentru atitudinea sa, a tunat zilele trecute, la Zagreb, nu la Bucuresti, seful Executivului.
"Presedintele Traian Basescu cauta tot felul de formule politicianiste pentru a-si pastra scaunul si este mai putin interesat de reprezentarea intereselor Romaniei, astfel incat probabil ca acum a venit momentul sa plateasca pentru aceasta atitudine", spune premierul ramas sa pazeasca poarta PNL, pentru ca seful lui (Theodor Stolojan) l-a lasat din greseala in prelungiri.

Disperari cu sperante desarte…

Aceasta situatie "este marcata, in ultima perioada, de aceste actiuni pe care presedintele le face si care mie mai degraba imi dau impresia unei disperari care il face pe actualul presedinte sa caute diferite formule si solutii politicianiste pentru a-si pastra mai degraba scaunul, decat de a se ocupa de problemele fundamentale ale romanilor si ale tarii", a sustinut Tariceanu. El n-a suflat insa o vorba despre dramele personale.
In opinia primului-ministru, rolul unui presedinte este acela de a reprezenta tara si cetatenii, astfel incat sa fie coalizate energiile si fortele acesteia pentru a face tara sa prospere.

"Din pacate, presedintele a fost prea putin interesat de acest lucru si s-a implicat cu indarjire in conflicte, in lupte, care nu au facut decat sa creeze clivaje la nivelul societatii romanesti si, probabil, acum a venit momentul sa raspunda si sa plateasca pentru aceasta atitudine in care a perseverat", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.
Seful Executivului a pus intentia presedintelui de a demisiona, in cazul in care va fi suspendat de Parlament, pe seama unei atitudini politicianiste.

"Nu stiu daca presedintele va demisiona. Acestea sunt declaratii de genul celor cu care ne-a obisnuit presedintele, care vrea sa induca anumite temeri si cred ca menirea unui lider politic adevarat nu e de a induce temeri la nivelul unei tari si la nivelul unei populatii", a aratat primul-ministru, afirmand ca rolul unui presedinte este de a construi viitorul unei tari.

Premierul Tariceanu a declarat insa ca nu vede de ce presedintele Basescu ar trebui sa candideze din nou in cazul in care va demisiona. El nu a spus insa si daca el trebuie sa guverneze linistit si prin orice compromisuri, desi a primit de-a gata aceasta functie.
"Stau si ma intreb, dupa un astfel de gest, care este justificarea pentru care ar mai putea sa candideze din nou", a spus primul-ministru.

El nu a vrut sa faca speculatii asupra unei posibile candidaturi proprii la eventualele alegeri prezidentiale, dar a aratat ca, daca va fi cazul, va propune o data de organizare a alegerilor europarlamentare care sa nu se suprapuna peste cele prezidentiale.

Premierul Tariceanu a spus ca PNL va lua o decizie in ceea ce priveste suspendarea din functie a presedintelui Basescu, afirmand ca gestul acestuia nu este in masura sa schimbe parerea multora dintre colegii sai liberali. Faptul ca prin aceasta atitudine ar putea ajunge doar aghiotantul lui Mircea Geoana se pare ca nu-l intereseaza pe actualul premier.

"Din nefericire, imi este tot mai clar ca presedintele e preocupat mai mult de propria functie, decat de interesul general al tarii. E trist sa constat acest lucru, deoarece consecintele care vor aparea vor afecta intr-o anumita masura Romania", a spus premierul, in timp ce era la dentist pentru a-si scoate maselele de minte…

Nu mi-au murit inca toti laudatorii!

Un mare politician in viata, Eugen Nicolaescu, fostul, actualul si poate viitorul ministru al sanatatii, e convins ca Tariceanu ar avea sanse mari la Presedintie, in cazul alegerilor anticipate. (Si eu m-as gandi la fel, daca as interpreta sondajele de opinie precum retetele compensate. Dar, atata vreme cat trebuie sa-mi platesc vitaminele, pot face si pomana unor Extraverale…)
"Premierul Calin Popescu-Tariceanu este un potential candidat al PNL in eventualitatea declansarii de alegeri pentru Presedintie si ar avea «sanse mari» impotriva actualului presedinte, Traian Basescu", a declarat zilele trecute liderul PNL Mures, Eugen Nicolaescu.

"PNL a demonstrat ca are oameni de valoare (adaugata - n.r.), mai ales ca a avut cea mai buna prestatie la guvernare din 199O incoace si sunt multe personalitati care ar putea candida", a adaugat Nicolaescu. El n-a detaliat, eu n-am inteles nimic, motiv pentru care ma limitez sa consemnez ca atare… Eugen Nicolaescu a spus ca atitudinea mult mai ferma a lui Tariceanu in a transa conflictul, din ultimele luni, cu presedintele tarii nu se datoreaza expertilor in strategii si comunicare angajati, ci faptului ca premierul "a ajuns la capatul rabdarii".
"Premierul a fost elegant si tolerant si nu trebuie sa-i sugereze cineva ce sa spuna. Dar a ajuns la capatul rabdarii. Unii au fost cinstiti, altii necinstiti, unii au fost corecti, iar altii incorecti" - a fost de parere Nicolaescu.

Presedintia: Baiatul cu chibriturile

Administratia Prezidentiala constata cu "o reala ingrijorare tendinta evidenta" a primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu de a exporta tensiunea politica interna "in a carei generare a avut un important rol personal".

Potrivit unui comunicat de presa transmis la finele saptamanii trecute, Administratia Prezidentiala considera ca incercarea premierului de discreditare a presedintelui Romaniei, in contextul unei intalniri, la Zagreb, cu domnul Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru justitie, securitate si libertate, este "o proba de iresponsabilitate politica".

"Administratia Prezidentiala apreciaza ca acest gest iresponsabil este unic in istoria postdecembrista a Romaniei si provoaca prejudicii nemeritate tarii. in ultima perioada, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca a renuntat la lupta politica interna si s-a dedicat in exclusivitate binelui public.

Ii reamintim acestuia doar cateva din recentele decizii contrare interesului public: amanarea nejustificata a datei pentru alegerile europarlamentare, ruperea aliantei politice in numele careia a putut prelua functia pe care o detine in prezent si construirea netransparenta a unei noi majoritati", se arata in comunicatul citat.

Onoarea, procent de aur in campanie!

Tariceanu este ultimul care ar trebui sa vorbeasca despre actiuni politicianiste pentru pastrarea scaunului, i-a intors-o Boc din voleu premierului.

"Premierul Tariceanu este ultimul care ar trebui sa vorbeasca despre actiuni politicianiste pentru pastrarea scaunului, iar Partidul Democrat (PD) apreciaza ca, prin afirmatia cu care a incercat sa il dezinformeze pe comisarul Frattini, prim-ministrul readuce minciuna in relatia Romaniei cu Uniunea Europeana", a afirmat presedintele PD, Emil Boc, intr-un recent comunicat remis.

"PD considera ca recursul la vechile obiceiuri ale PSD este regretabil, dar de inteles, in conditiile in care acest partid, ale carui metehne sunt foarte bine cunoscute de oficialii europeni, s-a intors la conducerea tarii prin Guvernul Tariceanu II", a spus liderul PD.

Emil Boc sustine ca Tariceanu este cu atat mai putin indreptatit sa vorbeasca despre solutii politicianiste pentru pastrarea scaunului, avand in vedere ca "aceasta atitudine domina, de multa vreme deja, actiunile politice ale domniei sale", cele mai la indemana exemple fiind, potrivit lui Boc: razgandirea cu privire la demisia din anul 2OO5 si organizarea alegerilor anticipate, razgandirea cu privire la alegerile pentru Parlamentul European si amanarea acestora si, nu in ultimul rand, razgandirea cu privire la alianta cu PD si preferarea unei aliante cu inamicii politici ai acestuia.

"PD presupune ca declaratia domnului Tariceanu - nu doar neadevarata, dar si ridicola - are legatura cu tulburarea pe care i-a pricinuit-o recentul anunt al presedintelui Traian Basescu: Tariceanu intra in panica de cate ori se apropie alegerile, de orice fel ar fi acestea", a mai afirmat presedintele PD.

PSD vrea sa scoata castanele cu mana PRM

Social-democratii vor incepe, in zilele urmatoare, negocierile cu parlamentarii Partidului Romania Mare, pe marginea suspendarii presedintelui Traian Basescu.
Aceasta a fost una dintre concluziile sedintei de joia trecuta a conducerii PSD cu vicepresedintii partidului.
Surse social-democrate au declarat ca negocierile cu PRM vor avea loc, cel mai probabil, la nivelul liderilor de grup si vor viza precizarea pozitiei acestei formatiuni, in conditiile in care, in ultima perioada, presedintele acesteia, Corneliu Vadim Tudor, s-a aratat indecis in privinta votului pentru suspendarea sefului statului.
Participantii la sedinta PSD s-au exprimat pentru continuarea suspendarii sefului statului, intre acestia fiind si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, au mentionat sursele citate.

Decat anti-Basescu, mai bine halim UDMR-ul

Partidul Romania Mare nu s-a razgandit in privinta suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu, insa "se mai gandeste", deoarece atitudinea Partidului Social Democrat in aceasta chestiune a complicat scena politica, a declarat vinerea trecuta, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas.

Potrivit acestuia, la ora actuala se desfasoara consultari cu partidele politice parlamentare, iar rezultatul va fi anuntat in ziua sedintei in care se va supune votului suspendarea presedintelui.

Bolcas a afirmat, in context, ca presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a avut, in cursul saptamanii, doua convorbiri telefonice - cu presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, si cu liderul PSD, Mircea Geoana.

Lucian Bolcas a afirmat ca PRM nu a pornit un demers pentru suspendarea sefului statului, ci unul care sa aiba ca finalitate demiterea acestuia, insa de la momentul sesizarii Parlamentului si pana in prezent au intervenit "mai multe elemente care au pus liderii partidului pe ganduri".

"Atitudinea social-democratilor a complicat scena politica. /.../ In spatele actiunii constitutionale de demitere a presedintelui Traian Basescu se face o serie intreaga de jocuri politicianiste, se promoveaza interesele personale ale unor oameni care doresc o anume coloratura politica a Guvernului", a spus deputatul Lucian Bolcas.
El a refuzat sa dea mai multe informatii, precizand insa ca, in cotidianul "Tricolorul", organ de presa al PRM, "se vorbeste despre modul in care negociaza social-democratii Viorel Hrebenciuc, Vasile Dancu si Alin Theodorescu si despre o eventuala fraudare a referendumului" (privind demiterea presedintelui - n.r.).

Basescu: Cu fata la popor

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata trecuta, ca intotdeauna ii face placere sa se afle intre oameni si ca nu va ezita sa se intoarca inapoi la popor, ori de cate ori va fi nevoie.

Seful statului a subliniat, cu acest prilej, ca dorinta sa este de a fi la inaltimea asteptarilor romanilor. "Speranta mea este ca tot timpul, atat cat voi fi chemat sa-mi indeplinesc mandatul de sef al statului roman, voi face ceea ce trebuie pentru romani", a spus Traian Basescu.

"As vrea ca dumneavoastra, cei prezenti aici, ca de altfel toti romanii aflati in tara si dincolo de hotarele tarii, sa stiti chiar de la seful statului ca intotdeauna imi face placere sa fiu intre oameni. Foarte multi ma critica pentru acest lucru, dar pentru mine este o bucurie ori de cate ori ma intalnesc, ori de cate ori pot sa vorbesc cu romanii", a spus Traian Basescu.

"Eu sunt astazi presedintele romanilor pentru ca romanii au vrut asta si atunci cum sa nu te intorci, ori de cate ori ai ocazia, chiar la ei, la romani, la ceicare ti-au dat puterea, demnitatea si increderea lor?

De aceea, dragii mei, as vrea sa fiti convinsi ca, ori de cate ori o sa am intrebari a-mi pune, daca sunt ceea ce asteptati de la mine, nu o sa ezit sa ma intorc la popor", a spus presedintele Basescu.

Niste romani si voturile lor…

Romanii ar putea fi chemati la urne in mijlocul verii pentru a-si alege presedintele, daca Traian Basescu isi va da demisia din functie, asa cum a anuntat ca intentioneaza sa faca daca Parlamentul va vota pentru suspendarea sa.
Senatul si Camera Deputatilor se vor reuni in sedinta comuna pentru votul pe tema suspendarii cel mai probabil saptamana viitoare, dupa ce la Parlament va ajunge motivarea Curtii Constitutionale in aceasta privinta.
Curtea a stabilit ca presedintele Basescu nu a incalcat grav Legea fundamentala in asa fel incat sa fie suspendat din functie. Instanta constitutionala are doar un rol consultativ in acest caz, ramanand ca Parlamentul sa ia decizia finala.

In cazul in care votul Parlamentului va fi pozitiv, atunci se organizeaza un referendum pentru ca populatia Romaniei sa isi exprime vointa cu privire la mentinerea in functie a sefului statului.

Constitutia spune ca daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 3O de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.

Potrivit Constitutiei, in cazul in care seful statului isi da demisia din functie, in termen de trei luni, Guvernul trebuie sa organizeze un scrutin prezidential pentru alegerea unui nou presedinte. in aceasta perioada, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

"Exclusa renuntarea la lupta! Judecata mea pleaca de la realitatea ca presedintele Romaniei se afla in fata suspendarii in pofida avizului negativ al Curtii Constitutionale. Pot concluziona ca suspendarea a devenit un act politic, fara o motivatie constitutionala", a afirmat Traian Basescu.

"Trebuie sa plecam de la premisa ca, pana in ultima clipa cand se afla in functie, presedintele Romaniei poate emite decretul prin care sa se organizeze referendum pentru votul uninominal si poate chiar simultan cu eventualele alegeri pentru functia de presedinte", a declarat Traian Basescu.

Scurt istoric

Ideea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu a aparut la inceputul acestui an, pe fondul scandalului biletelului de la Cotroceni, trimis de premierul Calin Popescu-Tariceanu sefului statului, referitor la compania Rompetrol.

Liderul social-democratilor, Mircea Geoana, alaturi de fostul presedinte Ion Iliescu, au denuntat grava criza politica generata de acuzele reciproce dintre presedintele tarii si primul-ministru si au anuntat public ca PSD declanseaza procedura de suspendare din functie a sefului statului, pe care il acuza de "repetate incalcari ale Constitutiei".

Traian Basescu nu s-a declarat deranjat de demersul PSD si a explicat ca suspendarea din functie a presedintelui tarii, asa cum este prevazuta de Constitutie, este o procedura democratica.

La finele lunii ianuarie 2OO7, PSD stransese semnaturi de la 182 de parlamentari care sustineau suspendarea presedintelui. Partidul Conservator si Partidul Romania Mare s-au raliat, initial, demersului social-democratilor, pentru ca ulterior sa apara unele ezitari.

In 28 februarie, PSD a prezentat in sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor "capetele de acuzare" din documentul suspendarii. Social-democratii considera ca Basescu a incalcat grav Constitutia inca din prima zi a mandatului sau la Cotroceni.

Tot atunci, Parlamentul a decis sa se constituie o comisie de ancheta pentru faptele presedintelui. Sef al comisiei a fost numit senatorul Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator. Dupa ce a audiat cativa actuali si fosti demnitari, pe 21 martie, comisia a dat publicitatii raportul care concluziona ca presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia.

La inceputul lui aprilie, Curtea Constitutionala a analizat propunerea de suspendare si a stabilit ca presedintele Basescu nu a incalcat grav Legea fundamentala in asa fel, incat sa fie suspendat din functie.

Instanta constitutionala are doar un rol consultativ in acest caz. Curtea a precizat ca ramane ca Parlamentul sa ia o decizie.

Prea multi politruci

O tara europeana moderna si democratica nu trebuie condusa ca o intreprindere privata, de parca ar fi mosia catorva, afirma Traian Basescu, intr-un interviu acordat ziarului "Cotidianul", saptamana trecuta.Seful statului isi mentine punctul de vedere cu privire la actualul Guvern, pe care l-a asemuit recent cu un consiliu de administratie.

"Un consiliu de administratie dirijeaza afacerile unei companii, nu progresul unei intregi societati. Un guvern este cel mult o structura de reglementare si de control al aplicarii reglementarilor. (...) Uitati-va atent la mediul din care provine fiecare dintre noii ministri si pe cine l-a avut ca suporter. Veti constata ca nu au fost partidele, nu a fost vointa electoratului, ci au fost niste oameni din economie extrem de puternici, extrem de influenti, care au determinat pana si structura unui guvern", afirma Traian Basescu.

"Luati fenomenul ca atare. Eu, ca presedinte, am constatat ca acest fenomen este extrem de toxic", afirma presedintele, care sustine ca, in afara de Dinu Patriciu si Relu Fenechiu, "sunt mai multi" cei care au determinat formarea noului Cabinet Tariceanu.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat si ingrijorarea cu privire la riscul adoptarii prin procedura aprobarii tacite a propunerilor legislative privind securitatea nationala a Romaniei, activitatea de informatii, contrainformatii si protectie, infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe.

Intr-un comunicat transmis mass media joia trecuta, seful statului precizeaza ca pachetul de legi elaborat initial de Guvern nu a corespuns nevoilor de securitate ale Romaniei, motiv pentru care acesta a fost trimis inapoi Executivului pentru a fi imbunatatit cu observatiile si propunerile formulate de catre membrii Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

"Pana in prezent, Guvernul Romaniei nu a raspuns demersului initiat in urma sedintei CSAT din 2O decembrie 2OO6, respectiv de imbunatatire a pachetului de legi cu observatiile si propunerile membrilor CSAT. Pe de alta parte, in data de 19 februarie 2OO7, 71 de deputati ai Partidului National Liberal au depus la Camera Deputatilor un pachet de propuneri legislative. Din continutul avizului dat de catre Consiliul Legislativ rezulta cu claritate ca propunerile legislative in discutie sunt similare cu cele promovate de Guvern in trimestrul IV al anului trecut, asupra carora membrii CSAT au facut observatii si propuneri", se arata in comunicatul de presa.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.