In cazul in care se va ajunge la referendum pentru demiterea sefului statului, Traian Basescu ar trebui sa mizeze mai mult pe dezinteresul cetatenilor decat pe popularitatea de care se bucura el in randul electoratului.

Potrivit unui sondaj realizat de Data Media si Institutul Pro, Traian Basescu isi continua dinamica descrescatoare, dar nu mai este perceput ca principalul vinovat de criza politica actuala. In eventualitatea suspendarii presedintelui si a "intoarcerii la popor", 41,7% dintre cetateni sustin ca ar vota pentru ramanerea in functie a sefului statului, iar 31,3% pentru demitere, in timp ce 16,8% nu stiu sau nu sunt hotarati, 8,5% nu ar merge la vot si 1,7% nu vor sa raspunda. Configuratia optiunii de vot arata ca diferenta dintre cei care il sustin pe Traian Basescu si cei care ar vota pentru demiterea sa nu este decisiva in acest moment, apreciaza realizatorii sondajului. Ei atrag atentia ca, probabil, in cazul unei consultari a populatiei, participarea la vot ar fi mai mica decat cea rezultata din acest sondaj, caz in care ar putea exista surprize.

Aceasta inseamna ca, daca Traian Basescu va fi suspendat de Parlament, campania "pro" si cea "contra" presedintelui ar putea avea o miza reala si ca victoria presedintelui in cazul unui eventual referendum nu este neaparat una certa, sustine Institutul Pro.
Potrivit legii aflate in prezent in vigoare, un referendum privind demiterea sefului statului este considerat valid daca la urne se prezinta jumatate plus unu din numarul total al cetatenilor cu drept de vot, adica in jur de 8 milioane de persoane. In caz contrar, consultarea poporului este declarata invalida, iar seful statului revine in functie.

In ceea ce priveste vinovatii crizei politice, presedintele Basescu imparte, in prezent, acest statut cu primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu. Ambii sunt vazuti ca vinovati principali pentru ruperea Aliantei si pentru criza politica actuala: Traian Basescu, de 39,5%, iar Calin Popescu Tariceanu, de 24,6%. Pe urmatoarele locuri se afla Alianta D.A. (10,6%), intreaga clasa politica (7,4%), PNL (5,8%), PD - Emil Boc (5%) si PSD (2,8%). Cercetarea Data Media a fost efectuata in perioada 27 martie - 1 aprilie 2007 prin interviuri "fata in fata", pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, de 1.200 persoane, iar marja de eroare maxima +/- 2,7%. Sondajul, realizat inclusiv in ziua in care premierul Tariceanu a decis scoaterea PD de la guvernare, a avut ca scop masurarea opiniilor privind criza politica, dar si chestiunea suspendarii presedintelui Romaniei.
Institutul Pro precizeaza ca este o structura independenta, non-profit, de analiza de tip think-tank, iar activitatea este dedicata dezvoltarii mecanismelor democratice din Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.