Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, anunta ca va da in judecata institutia prezidentiala pentru ca nu i s-a permis accesul la corespondentele sefului statului transmise, in perioada 1 ianuarie 2005 - 1 ianuarie 2007, ministerelor, agentiilor si altor autoritati.

Pe 19 februarie 2007, Orban a trimis Presedintiei o solicitare, prin care cerea sa ii fie comunicate, in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, copii ale actelor de corespondenta oficiala transmise de la Administratia prezidentiala catre ministere, agentii, alte autoritati ale administratiei publice centrale, regii autonome si societati comerciale cu capital integral de stat, in perioada 1 ianuarie 2005 - 1 ianuarie 2007. Insa a primit raspuns negativ.

"Conform raspunsului oficial primit de la Presedintie, niciun act de corespondenta al presedintelui nu este considerat ca document care poate fi cunoscut de cetateni. Nu pot accepta ca niciun cetatean al Romaniei sa nu aiba acces la documentele oficiale ale institutiei prezidentiale si, din acest motiv, voi actiona in instanta Administratia Prezidentiala pentru a obtine prin hotarare judecatoreasca accesul la aceste documente", a spus vicepresedintele liberal, sambata, citat de Mediafax.
In raspunsul dat de Presedintie, ca urmare a solicitarii lui Orban, se arata ca sefului statului i-au fost adresate, in perioada 1 ianuarie 2005 - 1 ianuarie 2007, de catre persoane fizice sau juridice, 88.271 de petitii. Potrivit raspunsului Administratiei prezidentiale, art.12 din Legea 544/2001 prevede ca "se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale Romaniei, informatiile privind procedurile judiciare si informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare".

De asemenea, se face trimitere si la art. 5 din Legea nr. 677/2001, care prevede ca "orice prelucrare de date cu caracter personal poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.