Astazi, democratii se reunesc in prima sedinta a Biroului Permanent National dupa deciziile luate saptamana trecuta de Colegiul Director al partidului.

Evenimentul se anunta a fi unul extrem de important pentru PD, in conditiile in care va fi prezentata componenta noului guvern din "umbra", dar si a esaloanelor doi si trei. Astfel, mai mult ca sigur, in cadrul acestui Executiv, ii vom regasi pe Radu Berceanu - Transporturi, Vasile Blaga - Interne si Reforma Administrativa, Gheorghe Barbu - Munca, Familie si Egalitate de sanse, Sulfina Barbu - Mediu, Anca Boagiu - Afaceri Externe si Sorin Frunzaverde - Aparare. Premier va fi, se pare, actualul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, cel care detine si functia de presedinte executiv al PD, iar portofoliul Justitiei va fi "ocupat" de presedintele partidului, Emil Boc sau deputatul PD, Daniel Buda. Alti "grei" din partid precum Cezar Preda, Ioan Oltean si Cristian Radulescu vor deveni ministri in acest Cabinet.

"Cabinetul" va avea ca sarcina principala monitorizarea "la sange" a Guvernului Tariceanu 2, cenzurarea si criticarea acestuia, pentru a demonstra ca PD ramane principala forta de pe scena politica. Democratii resping varianta incheierii vreunei aliante politice preelectorale, dar ii "vad" in continuare pe reprezentantii PLD drept principalii parteneri politici, in cazul in care situatia politica o va cere. Din punctul de vedere al prestatiei parlamentare, democratii nu vor ezita sa apeleze la toate mijloacele aflate la indemana : declaratii politice, interpelari si motiuni simple. Tot incepand de astazi, democratii vor demara elaborarea unei "Carti albe" a guvernarii, in care sa fie incluse toate realizarile ministrilor democrati pe perioada celor doi ani si trei luni de activitate ministeriala. Mai mult, mai-marii PD sunt decisi sa-si pastreze si chiar sa-si creasca "zestrea electorala", in contextul in care obiectivele partidului sunt clare: castigarea alegerilor pentru Parlamentul European si a eventualelor alegeri anticipate prezidentiale ( prin sustinerea actualului sef al statului, Traian Basescu).

De asemenea, democratii vor sa arate electoratului ca reprezinta un partid omogen si puternic, in care scandalurile nu au ce cauta, in contextul unei sanctionari "la sange" a PNL si a "aliatilor din umbra", social-democratii. Nu in ultimul rand, reprezentantii PD s-au aratat indignati de atitudinea liberalilor care, dupa iesirea PD de la guvernare, vizand schimbarea cu orice pret a sefilor directiilor descentralizate conduse acum de PD. In opinia vicepresedintelui Cezar Preda, "liderii PNL copiaza in detaliu modelul pesedist si trateaza tara ca pe propria lor mosie."Recomand sefilor de institutii publice si de directii deconcentrate sa nu se lase intimidati de ofensiva nejustificata a PNL", a opinat democratul. De altfel, atat liderul PD, Emil Boc, cat si secretarul general, Vasile Blaga, le-au cerut reprezentantilor PD din teritoriu sa "reziste" in functii pana cand vor fi dati afara de liberali.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.