In conferinta de presa pe care a sustinut-o ieri, presedintele UPSC, Ioan Talpes, a afirmat ca, tot ce s-a intamplat marti in Parlament, nu a fost decat o "fortare a starii de fapt, foarte multi dintre parlamentari votand in necunostinta de cauza sau influentati de conjunctura politica", ajungandu-se astfel la un act total anticonstitutional.

Acesta a fost si motivul pentru care senatorul Talpes a declarat ca nu a participat la dezbateri. El considera ca nu se va ramane la aceasta formula de guvern, in conditiile in care Curtea Constitutionala "va fi interesata sa respecte legea si sa readuca legalitatea in Romania". Talpes a reiterat pozitia pe care a exprimat-o si ziarului nostru, cu o zi inainte, ca PSD ar fi trebuit sa nominalizeze o persoana pentru functia de premier.

"In mod normal, presedintele Traian Basescu ar trebui sa se adreseze PSD-ului, care are numarul cel mai mare de parlamentari si sa le solicite sa nominalizeze ei o persoana pentru functia de premier". Liderul UPSC a mai adus un argument in sustinerea ideii ca la ora actuala nu suntem intr-o stare de legalitate: "desi Tariceanu a declarat ca a pastrat vechea formula, nu exista acum acelasi guvern.

Erau 25 de ministere, iar premierul a venit cu o formula total schimbata, de 15. Or, noul guvern nu se poate numi restructurat, doar pentru ca are mai putine portofolii", a motivat Talpes. Acesta a spus ca va face, in cursul zilei de astazi, o sesizare, prin care va solicita Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea validarii noului cabinet.

Presedintele UPSC a remarcat si confuziile decizionale pe care le-a manifestat PC, spunand ca "pe Voiculescu nu il mai asculta partidul; initial a anuntat ca nu va vota, ca apoi, sa se razgandeasca". Presedintele UPSC a facut si o interesanta analogie intre situatia Romaniei si cea a Ucrainei, tara care in momentul de fata este macinata de o criza politica ce risca sa degenereze intr-o lovitura de stat.

Ioan Talpes a declarat ca situatiile de criza din cele doua tari sunt firesti, in contextul in care "guvernarile portocalii" nu au reusit sa raspunda asteptarilor alegatorilor. "Doar doua tari creaza conflicte in Europa; una este Romania si cealalta este Ucraina. Acestea doua sunt cele care genereaza instabilitate si nu putem sa nu observam ca aliantele portocalii din cele doua state, care in faza initiala au preluat cu mare fast puterea, nu au putut sa o gestioneze si sa isi duca programele politice la bun sfarsit. Eu cred ca acum avem de-a face cu ceea ce este reversul primei victorii de acum doi ani", a comentat Talpes. Revenind la problemele de politica interna, liderul UPSC a acuzat faptul ca exista o intelegere, care are la baza interese ale diferitelor cercuri de interese, "grupuri care sunt decise sa dea niste lovituri care sa nu mai permita interventia procurorilor".

Presedintele UPSC a tinut sa aminteasca de faptul ca, in cursul zilei de ieri, a fost retrasa din Senat Legea ANI, pentru completare, Talpes precizand ca doar el, alaturi de un singur coleg, au fost cei care au votat impotriva.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.