declara senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, propunerea UDMR la postul de ministru al Justitiei

Domnule Frunda, sunteti pregatit sa preluati Ministerul Justitiei?

Vreau sa va spun, de la bun inceput, ca am aflat de aceasta onoranta posibilitate din presa. Oficial, nu mi s-a propus de nimeni , nici de premierul Tariceanu, nici de altcineva, sa preiau acest minister.

Recunosc ca in UDMR s-a discutat pe marginea acestei variante, in sensul in care Uniunea va negocia si va primi acest post, portofoliul de la Justitie sa-mi revina mie, in urma unei propuneri pe care o va face UDMR. Nu am primit pana acum aceasta oferta si in conditiile in care discutia pe marginea acestui subiect este una teoretica, nu o pot privi, pana la proba contrarie, decat ca o informatie jurnalistica. Cu toate acestea, in cazul in care voi discuta cu premierul despre acest subiect, ii voi spune ca am niste idei pe care de altfel le-am expus si in Senat despre modul in care cred eu ca trebuie facuta reforma in domeniul Justitiei.

Pe de alta parte, consider ca doi ani nu sunt suficienti pentru a finaliza o asemenea reforma. De asemenea, nu am lucrat inca la o echipa alaturi de care sa elaborez si sa pun in practica acest plan de reorganizare a Justitiei. Este vorba de o problema complexa, care este incompatibila cu functia mea de la Consiliul Europei. Nu cred ca este usor sa renunti la acest statut dupa 14 ani petrecuti aici in care am ocupat mai multe functii importante, printre care cea de vicepresedinte al comisiei juridice, timp in care am avut o activitate apreciata. Ma voi decide, insa, abia in situatia in care voi avea de-a face cu o oferta concreta.

De altfel, liderii PRM, PC si chiar ai PSD nu privesc cu ochi buni posibilitatea ca Ministerul Justitiei sa fie condus de un parlamentar al UDMR, acestia anuntand deja ca nu vor vota un Guvern care sa va aiba in componenta. Mai mult, nici in cadrul audierilor din comisiile reunite nu veti fi prea bine primit... Cum comentati?

Acesta este rolul partidelor din opozitie si este dreptul parlamentarilor acestora de a vota cum doresc, rolul candidatului este acela de a elabora si prezenta un program coerent. care sa castige increderea deputatilor si senatorilor. Vom vedea, in urma votului, daca voi fi acceptat sau nu.

Din pacate, mai multe declaratii facute in forurile europene, precum aceea ca la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei nu reprezentati Romania, ci Ungaria, au adus prejudicii statului roman si va aduc mai multe "bile negre"...

Sunt niste acuzatii calomnioase. Niciodata nu am facut declaratii care sa fi adus prejudicii statului roman, dimpotriva activitatea mea la Consiliul Europei a adus un castig Romaniei, acest lucru fiind subliniat de multi reprezentanti ai acestui for chiar la nivel de presedinte sau secretar general.

Cred ca acuzatiile vin de pe urma faptului ca, in urma cu mai bine de un an, cand am lucrat la un proiect de recomandare privind... natiunea, atunci eu am spus ca aceasta lucrare nu a fost facuta in calitate de senator al Romaniei, ci in cea de raportor al Consiliului Europei si am explicat ca aici nu reprezinti tara care te trimite aici, ci gruparea ideologica din care faci parte. Alta este situatia la nivelul guvernului, atunci cand, bineinteles, reprezinti tara asta si, nu in ultimul rand, comunitatea care te-a ales in Parlament. In eventualitatea in care voi deveni ministru al Justitiei va trebui sa renunt, cel putin pentru moment, la cariera europeana, si asta reprezinta una dintre dilemele pe care trebui sa le rezolv.

Cum apreciati prestatia actualului ministru, Monica Macovei? Bruxelles-ul si nu numai i-a recunoscut progresele semnificate in reformarea Justitiei si lupta impotriva coruptiei...

Din pacate, Monica Macovei incearca sa se erijeze in singura luptatoare impotriva coruptiei . E o imagine falsa, neadevarata, si incearca prin aceasta sa mascheze multe neajunsuri pe care le are sistemul judiciar din Romania si pentru care in buna parte este responsabila. Sa fie clar : nimeni nu este de neinlocuit.

Trebuie facut un Cod de Procedura Penala nou. Avem unul de pe vremea lui Ceausescu. Este inacceptabil. Trebuie republicate toate legile, coerente, simplificata legislatia, pentru ca punerile in libertate se datoreaza si faptului ca textele de lege sunt contradictorii, pentru ca ministerul nu a avut o politica coerenta si nu stia sa armonizeze legislatia cu cea din UE. Romania a ajuns de rasul lumii cu trei Coduri Penale.Lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue ferm la orice nivel, dar nu trebuie sa se faca abstractie de alte neimpliniri ale justitiei, precum masuri de prevenire a infractionalitatii si de executare a pedepselor.

Prefera UDMR un guvern bicolor alaturi de PNL, in dauna continuitatii actualei formule?

Nu de noi depinde aceasta decizie. Este o hotarare pe care trebuie sa o ia Alianta si cred ca asa este corect, si din punct de vedere politic, dar si moral.

Pe de alta parte, vreau sa va asigur ca UDMR este pregatita si de varianta alegerilor anticipate. Dar, dupa parerea mea, in cazul in care acestea nu se vor tine pana in toamna, subiectul devine inchis.

Alaturi de portofoliul Justitiei, UDMR este tentata si de alte ministere, precum cel al Dezvoltarii Regionale. Practic, trecerea PD in opozitie va avantajeaza...

Va dati seama ca, dupa ce vom vedea formula de guvernare prezentata de premier, vom discuta si pe aceasta tema . Acum, nu stim cate ministere vor fi in Guvernul restructurat si competentele acestora, dar vom vedea la timpul potrivit cate si ce portofolii ne vor reveni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.