Congresul de constituire a Partidului Liberal Democrat va avea loc sambata, 31 martie, la Palatul Parlamentului, anunta un comunicat remis miercuri de PLD.

Potrivit unor surse din PLD, delegatii la Congresul de constituire vor vota statutul si programul partidului si vor alege prima conducere, validandu-i, practic, pe interimarii care au detinut functiile de presedinte - Theodor Stolojan si presedinte executiv - Gheorghe Flutur.

Potrivit surselor citate, "strategului PLD" Valeriu Stoica i-a fost rezervata functia de presedinte al Consiliului Reprezentantilor Nationali iar cea de secretar general executiv - deputatului Horatiu Buzatu.

Pe de alta parte, sursele mentionate sustin ca nu vor exista tensiuni la alegerea majoritatii vicepresedintilor si secretarilor executivi regionali. Dintre cele opt functii de vicepresedinti, pe domenii de specialitate, doar una singura - cea de vicepresedinte pe relatia cu societatea civila - este disputata de doi candidati, senatorul Mircea Cinteza si ex-senatorul PNL, Radu F. Alexandru. In rest, domeniile au fost impartite intre deputatii Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Cornel Stirbet, Gabriel Sandu si Florin Popescu si senatorii Mihai Tabuleac si Dan Sabau. Sursele citate mai sustin ca nu exista sanse pentru "surprize", cu toate ca, practic, se puteau depune candidaturi pana aseara.

Senatorii Nicolae Vlad Popa, cel care a fost insarcinat sa efectueze demersurile pentru infiintarea unui grup independent format din reprezentantii PLD in Senat, si fostul vicelider al grupului Aliantei D.A. din Senat, ex-liberalul Viorel Arion, candideaza pentru functii de secretari executivi, alaturi de unii
lideri interimari de filiale.

La congres vor participa membri ai corpului diplomatic, reprezentanti ai unor organizatii internationale, oameni politici, analisti, sociologi, lideri de opinie din mass-media si societatea civila, reprezentanti ai mediului universitar, lideri si delegati din toata tara ai PLD.

Fostul lider liberal Theodor Stolojan a fost exclus din PNL la 10 octombrie 2006, de Biroul Permanent al filialei sector 2 PNL, ca urmare a incalcarilor grave si repetate ale prevederilor statutului PNL si ale codului etic. La 15 octombrie 2006, fostii liberali Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Radu F. Alexandru au prezentat, la Pitesti, o propunere de platforma-program pentru relansarea PNL, intitulata "Platforma politica liberala pentru clarificarea doctrinara, unitatea si relansarea fortelor de centru-dreapta".

Scopurile fundamentale ale platformei au fost relansarea partidului, redarea fortei si a credibilitatii pe care le detinea atunci cand a castigat alegerile din anul 2004 si coagularea fortelor politice de centru-dreapta in jurul PNL. Lansarea noului partid a fost anuntata in data de 9 decembrie 2006, dupa ce in ziua de 26 noiembrie, Theodor Stolojan anuntase, pentru prima data, cu prilejul lansarii platformei liberale la Sibiu, ca este posibil ca platformistii pe care ii conduce sa isi faca un partid politic in 2007, daca esueaza discutiile cu presedintele Partidului National Liberal, Calin Popescu Tariceanu.

La 12 decembrie, s-a inregistrat o prima intalnire intre Partidul Democrat (PD) si reprezentanti ai grupului care avea initiativa infiintarii PLD. Theodor Stolojan a declarat ca viitorul Partid Liberal Democrat nu intentioneaza sa faca parte din Alianta Liberalilor Democrati Europeni, ci se va inscrie in Partidul Popular European, raspunzandu-i astfel sefului grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, care afirmase ca PLD nu va fi primit in formatiunea europeana a liberal-democratilor.

Pe 28 decembrie 2006, Theodor Stolojan a inceput demersurile pentru intrarea in legalitate a Partidului Liberal Democrat (PLD), prin depunerea la Tribunalul Bucuresti a documentelor pentru inscrierea formatiunii. PLD a strans aproximativ 65.000 de semnaturi in favoarea infiintarii. Cu aceasta ocazie, fostul presedinte liberal a prezentat sigla partidului - trei linii ascendente, simbolul progresului Romaniei, culorile partidului fiind portocaliu si albastru. Sloganul PLD este "Progres, libertate si demnitate", libertatea fiind valoarea fundamentala a partidului iar demnitatea reprezentand dorinta platformistilor de a reda romanilor increderea in sine.

Doctrina PLD se bazeaza pe seriozitate si pe cinci principii de baza: libertate, liberalism antioligarhic, capitalismul liberei concurente, subsidiaritatea si pastrarea identitatii nationale a Romaniei. La data de 10 ianuarie, fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca PLD militeaza pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in zece regiuni. Pe 29 ianuarie, magistratii Tribunalului Bucuresti, sectia a V-a civila, au admis cererea de inregistrare a Partidului Liberal Democrat in registrul partidelor politice. In aceeasi zi, deputatul liberal-democrat Raluca Turcan a declarat ca PLD va merge pe liste proprii la alegerile europarlamentare din mai.

Pe 14 februarie, se intruneste, la Palatul Parlamentului, prima Delegatie Permanenta a PLD. Pe ordinea de zi au figurat, printre altele, criteriile pentru desemnarea candidatilor pentru Parlamentul European, organizarea in teritoriu, colaborarea cu Partidul Democrat la nivelul Legislativului. Cu acest prilej, liderul PLD, Theodor Stolojan, a anuntat ca partidul are nuclee in toate judetele iar cu organizatiile din comune, orase si municipii s-a acoperit 40% din teritoriul tarii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.