Relatiile cu Uniunea Europeana, dupa aderare, au gasit Romania inca nepregatita, strategia post-aderare nu este finalizata, iar “balbaiala’”de la desemnarea comisarului roman in Comisia Europeana constituie o expresie clara a acestei nepregatiri, a declarat ieri, Agentiei Rompres, fostul premier Adrian Nastase.

"Dupa esecul jenant al primei candidaturi si nominalizarea unui tehnocrat pentru cel mai important post la care romanii puteau accede in institutiile UE, Guvernul roman nu a mai gasit energia de a sustine initiativa Parlamentului European de a adauga minorului portofoliu al multilingvismului, dimensiunea strategica a multiculturalismului cu problematica atat de sensibila a minoritatilor. Specialistii care urmau sa intre in structurile Comisiei Europene sunt si ei de negasit. Cu ritmul actual de pregatire si de depunere a candidaturilor, Romania va ramane, pe termen relativ lung, o tara subreprezentata in structurile Comisiei - institutie extrem de importanta", a apreciat Adrian Nastase. In opinia sa, Romania ramane, in aceste conditii, "o ruda saraca, avand obiceiuri dubioase, o ruda acceptata fara entuziasm si, in ultima instanta, pe cel mai neinsemnat scaun de la masa europeana comuna". "Cifra avansata in aceste zile pentru absorbtia fondurilor europene - 4%! - este consecinta directa a diletantismului responsabililor de la integrare europeana", a adaugat Nastase. Deputatul social-democrat considera ca "este relevanta contraperformanta de la Roma, furnizata de semnarea de catre ambasadorul Romaniei - alaturi de alti cinci ambasadori - a unei scrisori publicate in presa italiana si considerata de guvern ca fiind neavenita". "In rest, nimic deosebit in primele doua luni ale lui 2007", a adaugat Nastase.

Fostul ministru de externe a atras atentia ca tara noastra ar trebui sa devina un aliat strategic regional al SUA. "Dar, in cele 800 de zile, relatiile cu SUA nu au cunoscut un avant deosebit. Este drept ca cele doua vizite prezidentiale au mentinut temperatura relatiilor, dar nu au condus la (supra)incalzirea raporturilor economice. Din contra, in 2006, schimburile economice au scazut cu 10%, exporturile romanesti cu 25%, iar deficitul comercial a ajuns la 450 milioane dolari", a aratat Nastase. El mai sustine ca oficialii romani nu au vizitat SUA, desi acestia "nu au acces interzis la Casa Alba". "Lipsa unui ‘back-up’ diplomatic in linia a doua a dus, pentru oficialii americani, la generarea imaginii ca Romania este un fel de one man’s country, imagine degradanta pentru tara si chiar si pentru presedinte", a mai spus Adrian Nastase.

"Raporturile cu Federatia Rusa, mai reci ca oricand"

Fostul premier Adrian Nastase a remarcat, ieri, intr-o declaratie acordata Rompres, ca vizita prezidentiala la Moscova s-a consumat, dar nu a diminuat deloc "aprehensiunile reciproce" ale relatiilor bilaterale. "Raporturile politice cu Federatia Rusa sunt mai reci ca oricand. Unele declaratii publice ale presedintelui Romaniei, remarcate in plan extern prin aroganta, au produs iritare la Moscova. Si costurile nu intarzie sa fie platite: in primul rand, pretul gazului importat din Rusia, in al doilea rand, impunerea unor restrictii la importurile de produse agricole din UE ca urmare a unor pretinse probleme de securitate alimentara in Romania, si, in al treilea rand, reluarea proiectelor privind construirea de conducte de gaze si petrol din Rusia spre Europa care evita teritoriul Romaniei", a spus Nastase. In ceea ce priveste relatiile cu Ucraina, Adrian Nastase considera ca "se fac mai curand pasi inapoi: "Inaugurarea unui pod pe Tisa, in Maramures, este o dezvoltare pozitiva (desi podul, era deja in functiune, de cativa ani), dar nu a schimbat climatul dominat de contenciosul inca tulbure: continua lucrarile la Canalul Bistroe, iar pe Insula Serpilor va fi constituit un sat (alb)! In Ucraina, remarcam nu numai o ostilitate a clasei politice, dar, prin necunoastere, si o parte a societatii care nu vede in Romania exemplul pe care am vrea sa-l oferim. Din acest motiv, nici raporturile economice bilaterale nu avanseaza", a comentat fostul premier. Potrivit deputatului social-democrat, convingerea presedintelui Traian Basescu "ca o buna politica externa si profesionalismul institutiilor statului pot fi inlocuite prin prestatii individuale si relatii strict personale intre sefii de state au dus la consecinte nefaste". "Crezand (eronat) ca face placere "licuriciului" american, presedintele Romaniei, asemenea marilor jucatori globali, dar lipsit de resursele acestora, s-a amestecat in lupta politica interna din Ucraina de partea liderului "revolutiei portocalii", Viktor Iuscenko.

Astfel, dintr-o lovitura, s-a pus in opozitie si cu fortele politice sustinatoare ale premierului Viktor Ianukovici, care intre timp revenit la putere cu atributii constitutionale sporite, si cu Federatia Rusa, care nu va "tolera" Romaniei ceea ce poate tolera SUA. Relatia cel putin rece cu Ucraina, subsecventa unor astfel de aventuri, pun Romania intr-un raport delicat si cu UE atata timp cat aceasta din urma vede in Kiev un partener strategic pentru politica sa de vecinatate si eventual de extindere", a mai spus el. Nu in ultimul, rand, Adrian Nastase sustine ca relatiile cu Republica Moldova inregistreaza cea mai rapida involutie din ultimii doi ani. "Dupa o vizita fulminanta la Chisinau a presedintelui Romaniei, la putin timp dupa preluarea celei mai inalte demnitati in stat, a urmat o scurta perioada de acalmie, dar si de speranta, transformata rapid intr-o deziluzie echivalenta cu un esec de proportii.

Din partea noastra, s-au facut auzite promisiuni permanente de a sprijini optiunea europeana a Republicii Moldova, integrarea ei in UE. A existat un moment in care presedintele a creat scenariul suprarealist al unei aderari concomitente a Romaniei si a Republicii Moldova, daca Chisinaul ar fi acceptat ideea unificarii. Reactiile de la Chisinau, in primul rand de la presedintele Voronin, au fost de o duritate care avea precedente in anii ‘50-’60 ai secolului trecut: Moldova nu are nevoie de Romania ca avocat pentru UE; Bulgaria si Lituania au fost alese sa reprezinte la UE vointa Republicii Moldova; Ungaria, si nu Romania, va asigura, prin ambasada sa de la Chisinau, vizele pentru Europa; diplomati si generali unguri - si nu romani - vor reprezenta Uniunea Europeana in conflictul din Transnistria", a mai spus Adrian Nastase.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.