Adrian Nastase va candida la presedintia PSD, daca, la Biroul Executiv de miercuri, va domina ideea ca in congres sa se voteze doar candidati pentru functiile din statutul actual. Surse din partid spun ca Nastase a luat aceasta hotarare ca o reactie la reprosurile venite din tot mai multe filiale, cum ca ar fi abandonat lupta politica, dar si la loviturile sub centura pe care le primeste din partea unor colegi de partid.

In ultima saptamana s-a vorbit tot mai mult despre posibilitatea ca viitorul congres sa se rezume la a vota numai presedintele partidului, conform reglementarii din statut, urmand ca celelalte functii sa se ocupe dupa modificarea legala, la tribunal, a statutului. Nastase ar fi spus ca, in timp ce el a declarat, din loialitate, ca nu va candida impotriva lui Ion Iliescu, oameni din jurul acestuia au inteles gresit gestul sau. Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea au pledat pentru aplicarea statutului actual, ceea ce l-ar trimite pe Nastase direct in linia a treia.

"Daca nu se accepta functia de presedinte executiv, atunci sunt si variante alternative", a spus, sambata, la Teleorman, Adrian Nastase, fara a nega faptul ca s-ar putea sa candideze la presedintia PSD, intr-o asemenea situatie.

El a spus ziaristilor ca Iliescu nu i-a lasat partidul in leasing. "A existat impresia ca, dupa alegerile din 2000, eu am devenit presedinte al partidului, luand cumva partidul in leasing de la Ion Iliescu, si ca era vorba de o conducere sub tutela, interimara. Chiar si Ion Iliescu a considerat ca mi-a dat o masina, la care eu am inlaturat o aripa si pe care acum i-o dau inapoi, cu o aripa noua. Nu este asa. Vorbim de un partid care a evoluat, de un partid cu o doctrina compatibila astazi cu Internationala Socialista si Partidul Socialistilor Europeni. In 2000, partidul avea o alta fizionomie, alta structura. Eu personal nu pot sa accept asa ceva, ca e vorba de o structura care, pe un anumit interval de timp, a fost lasata in grija altcuiva, pana la intoarcerea domnului Iliescu. Partidul nu si-a schimbat doar initialele", a spus Adrian Nastase.

Concluzia sa este: "Formula de conducere viitoare trebuie sa fie in echipa si sa puna in valoare atat elementele de tranzitie si un anumit tip de experienta in partid, dar si nevoia de innoire. In mod categoric, in momentul de fata incercam o noua unitate a partidului, nu cu fata spre trecut, ci cu fata spre viitor".

In acest timp, in filiale domneste o atmosfera de resemnare, iar conferintele judetene voteaza asa cum li se spune de la centru, pentru Iliescu presedinte si Nastase presedinte executiv. Asa s-a intamplat vineri seara si la Ilfov, unde vorbitorii au spus ca, "daca asa trebuie, asa voteaza", dar ca ei ar fi vrut ca Adrian Nastase sa ramana in continuare in fruntea partidului si i-au urat ca, peste doi ani, la urmatoarele alegeri, sa vina la ei tot din postura de sef al PSD.

Nastase nu i-a incurajat in nici un fel sa continue seria declaratiilor de acest gen, incercand sa explice ca el a preferat o atitudine mai prudenta, pentru ca partidul sa nu treaca, din nou, printr-o experienta traumatizanta, asa cum s-a intamplat in 1997, la ruptura ApR. "Nu avem nevoie sa ne separam, sa ne divizam. Altfel, ajungem un ONG respectabil. Sunt convins ca, asa cum merg acuma lucrurile, intr-un an vom fi din nou la guvernare. Imi pare rau ca n-am castigat pana la capat", a spus Nastase. El a adaugat insa: "Romania se schimba si viata ne impune si ea alte solutii. Eu sunt o nuca tare pentru cei care de 15 ani incearca sa ma introduca in diferite malaxoare".

Iliescu il tine pe Nastase in sah:
"E inca in discutie ideea presedintelui executiv"

Intr-un interviu acordat agentiei Rompres, Ion Iliescu a afirmat, ieri, ca introducerea functiei de presedinte executiv al PSD este, deocamdata, doar o chestiune in discutie, in legatura cu care colegii sai de partid au pareri diferite. "Acestea sunt chestiuni inca in discutie, inclusiv aceste structuri, ele vizeaza modificarea actualului statut al partidului. Lucrurile nu sunt inca definitive, rezolvate. Actualul statut nu are aceste prevederi, ele vor trebui confirmate de congres. Deci suntem in faza de laborator, vom avea o prima discutie saptamana viitoare, in Biroul Executiv Central, pe baza acestor proiecte de modificari la statut. E inca in discutie ideea presedintelui executiv, aceasta este o prima schita la care ne-am gandit noi. Sunt si pareri diferite", a declarat Ion Iliescu. El mai spune ca nu il mana ambitiile in fruntea partidului si o face "numai pentru a raspunde unor nevoi actuale ale partidului".

Ioan Rus, de la Cluj:
"Atata o sa am pozitii publice, pana o sa sparg monopolul politic de pe Dambovita"

Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, a declarat intr-o emisiune a postului local Alpha TV, difuzata sambata, ca actiunile sale din ultima perioada pe linie de partid vizeaza "spargerea monopolului politic al Dambovitei", pentru ca "orice politician de talent sa aiba posibilitatea de a face politica mare si la Cluj". "Atata o sa incerc si atata o sa scriu si o sa am pozitii publice pana o sa sparg acest monopol, iar in PSD o sa fie o descentralizare si o regionalizare decizionala", a adaugat Rus.

Liderul pesedistilor clujeni a marturisit ca, printre motivele care l-au determinat sa aiba aceasta atitudine, se numara experientele sale in postura de ministru al Administratiei si Internelor. "Au fost numeroase momente cand la colt ne intelegeam sa o luam la dreapta, iar eu ma trezeam ca o iau singur la dreapta, intr-o balta", a afirmat el.

Rus s-a aratat dezamagit de faptul ca intre el si Adrian Nastase nu exista o intelegere clara, privind strategia de lupta pentru reformarea PSD. El s-a bucurat, totusi, ca unele dintre propunerile de reforma facute de liderii pesedisti din Transilvania si Banat se regasesc in mesajele transmise de Ion Iliescu si a anuntat ca, indiferent de modul cum va evolua partidul, PSD nu se va sparge, cum s-a petrecut cand s-au produs rupturile de Petre Roman sau Teodor Melescanu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.