Presedintele Traian Basescu si-a precizat, ieri, pozitia in ceea ce priveste doua din principalele teme ale agendei politice, referendumul pentru introducerea votului uninominal si alegerile pentru Parlamentul European.

In opinia sa, nu exista decat doua solutii: ori partidele politice trebuie sa gaseasca o cale de introducere a votului uninominal, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, ori declanseaza urgent referendumul, pentru a nu se suprapune cu euroalegerile.

La finalul consultarilor cu partidele parlamentare, Basescu a anuntat ca va face o analiza, impreuna cu acestea, pana la data de 10 aprilie, pentru a constata "daca evolutiile din Comisia pentru Codul electoral permit adoptarea unei legi privind introducerea votului uninominal" in timp util. Daca nu va fi multumit de prestatia Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, si implicit a partidelor parlamentare, Traian Basescu va lua o decizie privind referendumul. In opinia sa, consultarile cu din ultimele doua zile au demonstrat ca exista solutii, iar referendumul poate fi evitat, in contextul in care "toate partidele isi asuma responsabilitatea elaborarii unei legi electorale", chiar daca acestea "au viziuni diferite".

Traian Basescu a precizat ca a primit diverse proiecte pe acesta tema, din partea formatiunilor politice, dintre care unul extrem de interesant. Proiectul in cauza prevede vot uninominal in doua tururi la Senat, iar la Camera Deputatilor- vot uninominal intr-un tur, pentru un numar de deputati egal cu numarul de senatori, cu redistribuirea voturilor pierdute catre partide. Partidele parlamentare ar trebui, astfel, sa ajunga foarte curand la un acord privind trecerea la noul sistem electoral, inainte de intrarea oficiala in campania pentru PE.

Seful statului este de parere ca modificarea sistemului electoral este un proces complicat, care presupune numeroase eforturi si va dura cel putin un an. Ieri, s-au aflat la Cotroceni reprezentantii Partidului National Liberal, Grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara si cei ai Partidului Conservator, in timp ce Partidul Romania Mare si-a mentinut decizia de a nu lua parte la dialogul solicitat de seful statului, considerandu-l o pierdere de timp inutila.

Reactii politice

PNL: Dialog cu toate partidele

Liberalii vor dezbaterea rapida de catre Parlament a proiectelor privind votul uninominal deja depuse, si vor initia in acest sens un dialog cu toate partidele, incepand cu democratii. Potrivit vicepresedintelui PNL, Teodor Melescanu, la consultarile de la Palatul Cotroceni, liberalii s-au aratat in favoarea proiectului Asociatiei Pro Democratia, privind introducerea a sistemului mixt de vot uninominal.

"Este dreptul presedintelui sa convoace referendum", a declarat Melescanu, "insa noi am sustinut ca referendumul nu trebuie sa paraziteze campania electorala sau sa duca la amanarea alegerilor pentru Parlamentul European". Liberalii au pus in discutie si eventualitatea ca participarea electoratului la vot sa nu atinga pragul minim, de jumatate plus unu dintre alegatori, caz in care referendumul nu ar fi validat, banii pentru organizarea sa s-ar cheltui inutil, iar insasi ideea de vot uninominal ar fi pusa sub semnul intrebarii.

Delegatia PNL a fost formata din vicepresedintii Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Mihai Voicu, desi ar fi trebuit condusa de Crin Antonescu, mandatat, luni, in acest sens de catre Biroul Politic Permanent al partidului.

Grupul minoritatilor nationale: Reprezentare in Parlament

Toti membrii grupului parlamentar al minoritatilor nationale, altele dect cea maghiara, s-au aflat, ieri, la Cotroceni. Varujan Pambuccian, liderul delegatiei, a amintit ca reprezentantii minoritatilor sunt alesi pe o formula dificila, apropiata de cea a votului uninominal, formula cu care este foarte greu sa ajungi la un "echilibru corect intre asteptarile create si rezultatele obtinute".

Acesta a insistat pe reprezentarea minoritatilor in Parlament, dupa ce se va trece la votul uninominal. Seful statului a dat asigurari ca nu va promulga o lege electorala potrivit careia minoritatile sa nu fie reprezentate in Parlament, si a anuntat ca nici unul dintre proiectele de vot uninominal existente nu vizeaza diminuarea sanselor acestora de participare la viata parlamentara. "Toate partidele au solutii ca minoritatile sa fie reprezentate ca si pana acum in Parlament", a concluzionat Traian Basescu.

PC: Lege pana in mai

Din delegatia conservatorilor, condusa de Codrut Seres, au facut parte Sergiu Andon, Rodica Stanoiu, Bogdan Ciuca si Irinel Popescu.

Potrivit declaratiilor lui Seres, PC sustine introducerea votului uninominal si ar dori sa se aplice si la euroalegeri. PC va promova aceasta initiativa in cadrul Comisiei electorale din Parlament, nu este de acord cu organizarea unui referendum pe acesta tema, dar "respecta initiativa sefului statului".

Conservatorii au avansat o data limita pentru identificarea unei solutii- jumatatea sau sfarsitul lunii mai. "Daca va fi adoptat si pentru alegerile europarlamentare, va fi o reusita pentru clasa politica", a precizat purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. Conservatorii i-au inmanat presedintelui o scrisoare de la Dan Voiculescu, continand punctul de vedere al partidului referitor la votul uninominal, precum si o serie de propuneri concrete referitoare la acest sistem electoral.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.