Printre reprosurile aduse presedintelui Basescu a fost si acela ca nu se consulta cu principalii lideri politici pe marginea unor probleme de interes national. Iata, insa, ca invitatia pe care seful statului a adresat-o partidelor parlamentare pentru analizarea variantelor de scrutin uninominal agreate si sustinute de formatiunile politice, arata ca in politica romaneasca orgoliile sunt inca la loc de frunte.

Astazi, cand timp de doua zile, demareaza consultarile cu partidele parlamentare (azi - PSD, PD si UDMR, maine - PNL, grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara si PC), observam ca, exceptandu-i pe liderul democrat, Emil Boc si pe cel al UDMR, Marko Bela, ceilalti presedinti de partide nu vor fi prezenti la Cotroceni.

Calin Popescu Tariceanu (PNL), Mircea Geoana (PSD), Dan Voiculescu (PC) si Vadim Tudor (PRM) absenteaza, din diverse motive, de la discutiile cu presedintele. In timp ce peremistii nu vor merge deloc la Cotroceni, delegatiile celorlalte formatiuni politice vor fi reprezentate la nivel de vicepresedinti (cea social-democrata va fi condusa de Victor Ponta, iar cea liberala de Crin Antonescu). Reamintim ca pe 14 februarie, Basescu anunta de la tribuna Parlamentului, ca va declansa un referendum prin care sa solicite romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal. In opinia presedintelui, acest tip de vot garanteaza o clasa politica mai buna decat cea care rezulta din voturile pe lista.

Incepand de astazi, timp de doua zile, liderii partidelor parlamentare participa la Palatul Cotroceni la consultari cu presedintele Basescu, pentru analizarea variantelor de scrutin uninominal agreate si sustinute de formatiunile politice, in vederea schimbarii modului de alegere a camerei Deputatilor si Senatului .

In prima zi de consultari, astazi - dupa amiaza, incepand cu ora 16,00, vor fi prezenti la Cotroceni, liderii PSD, PD si UDMR, fiecare formatiune avand alocate cate 45 de minute. In cea de-a doua zi, maine, incepand cu ora 10,30, vor participa la discutii cu seful statului, rand pe rand, mai-marii PNL, grupul minoritatilor nationale si PC, in conditiile in care formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor (PRM) a anuntat ca nu va fi prezenta la consultari. Intalnirea se anunta a fi una extrem de tensionata, in contextul in care doar democratii par a sustine demersul presedintelui Basescu.

Cu toate acestea, secretarul general al democratilor, Vasile Blaga, anunta zilele trecute ca va cere sefului statului sa amane organizarea acestui referendum pana dupa alegerile pentru PE. Este posibil ca, dupa ce Basescu va fi ascultat punctele de vedere ale tuturor invitatilor sai, sa anunte si data organizarii referendumului.

Liberalii l-au desemnat pe Crin Antonescu drept liderul delegatiei care va merge la consultari, insa au anuntat ca aceasta nu va avea in nici un caz 10 membri, asa cum a cerut Cotroceniul, in invitatia scrisa, adresata PNL. Atat PNL cat si PC sustin votul uninominal, dar nu vad rostul unui referendum. Liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu si cel al PSD, Mircea Geoana nu vor conduce, astfel, delegatiile partidelor lor.

Reamintim ca saptamana trecuta, dupa invitatia oficiala adresata de seful statului partidelor parlamentare, premierul Tariceanu a contraatacat, invitand si el a doua zi (n.r. -vineri), liderii politici la consultari la Palatul Victoria, de aceasta data pe tema alegerilor pentru Parlamentul European. Fortand un joc de imagine, seful Executivului, a uitat, subit se pare, ca este unul dintre initiatorii acestei crize politice, si le-a cerut pe un ton imperios, atat sefului statului, cat si liderului PSD, Mircea Geoana, sa renunte la referendumurile privind introducerea votului uninominal, respectiv cel referitor la suspendarea presedintelui, in caz contrar, acestia purtand responsabilitatea amanarii alegerilor din 13 mai.

A existat un schimb de "scrisori deschise" intre presedinte, premier si partide politice pe tema amanarii sau mentinerii datei euroalegerilor, in care fiecare parte si-a prezentat propriul punct de vedere. Seria de consultari care demareaza astazi, reprezinta o "bila alba" pentru Traian Basescu, cel care fusese acuzat de reprezentantii Opozitiei ca nu are discutii pe probleme de interes national cu liderii politici.

De altfel, la inceputul saptamanii trecute, in cadrul intalnirii avute cu reprezentantii societatii civile la Cotroceni, seful statului anunta ca va consulta partidele politice, amintind ca intentia sa, "inca de la inceputul mandatului, a fost ca trebuie sa corectam Constitutia si sa eliminam disfunctionalitatile".O runda de consultari cu partidele politice, avand ca tema inclusiv trecerea la sistemul parlamentar unicameral si votul uninominal, a mai fost initiata de seful statului in septembrie 2005, cand s-a discutat despre reformarea legislativului.

Pe 14 februarie, Basescu anunta de la tribuna Parlamentului, ca va declansa un referendum prin care sa solicite romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal. In opinia presedintelui, acest tip de vot garanteaza o clasa politica mai buna decat cea care rezulta din voturile pe lista. Mai mult, seful statului are in vedere doua variante pentru intrebarea de la referendum: un vot uninominal in doua tururi sau cea prezentata de Pro Democratia - votul mixt, cu varianta uninominala proportionala.

Reamintim ca, in februarie, parlamentarii au adus o serie de modificari Legii referendumului, prin care seful statului pierdea, practic, dreptul de organizare a referendumului, insa Curtea Constitutionala le-a apreciat drept lipsite de temei legal. Saptamana trecuta, pentru un singur vot in minus, parlamentarii - care au votat de doua ori, nu au reusit sa avizeze propunerea presedintelui, de organizare a unui referendum pentru votul uninominal. Conducerile celor doua camere ale Parlamentului au decis, ieri cu majoritate de voturi, sa transmita comisiilor juridice obligativitatea de a realiza un proiect de hotarare cu privire la cererea presedintelui Romaniei de organizare a unui referendum pentru votul uninominal in a doua jumatate a lunii martie.

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, potrivit secretarului Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), cu 14 voturi pentru, patru impotriva (trei de la PD, si unul de la PSD- senatorul Ioan Taracila) si cinci abtineri ca ambele comisii juridice sa se pronunte pe aceasta chestiune.

Despre votul uninominal...

Exista trei tipuri de sisteme electorale: majoritar, proportional si mixt. Sistemul majoritar se bazeaza pe principiul "Castigatorul ia tot". Anume, unei circumpscriptii ii revine un singur mandat, castigat de candidatul care obtine cele mai multe voturi, sistemul fiind folosit in Romania in momentul alegerilor pentru functia de primar. Sistemul majoritar poate avea si o formula plurinominala, cu liste, in care pentru fiecare circumpscriptie, exista mai multe mandate, iar lista care obtine cele mai multe voturi, ia toate mandatele.

Acest tip de scrutin uninominal se poate organiza
intr-unul sau doua tururi. Referindu-ne la sistemul electoral uninominal cu compensare (mixt), facem precizarea ca acesta este cel mai folosit si presupune alegerea a jumatate dintre parlamentari prin vot pe liste deschise si a celeilalte jumatati prin vot uninominal majoritar.

Modelul este propus de Asociatia Pro Democratia. Romania aplica in momentul de fata, sistemul electoral majoritar. Asta inseamna ca mandatele care revin in circumscriptii electorale se impart proportional cu numarul de voturi pe care il obtine fiecare partid. Ajungand la votul preferential, explicam ca prin aplicarea acestuia, alegatorii trebuie sa ierarhizeze candidatii pe o lista propusa de partid, in functie de preferintele sale.

Candidatul care obtine cele mai multe voturi ca prima referinta, castiga mandatul. Sistemul este avantajos pentru partidele mari, cu lideri vizibili, dezavantajandu-le pe cele mici. Reamintim ca la Camera Deputatilor sunt deja depuse patru proiecte de lege pentru introducerea votului uninominal (doua de PSD, unul de PNL si altul de PC ).

Reactii politice

PSD merge la consultari fara Geoana
Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a reiterat, ieri, ca social-democratii se vor prezenta la consultarile propuse de seful statului, insa fara liderul Mircea Geoana. "PSD va fi reprezentat de o delegatie condusa la nivel de vicepresedinte, cu o componenta tehnica bine structurata.

Aceasta este decizia Biroului Permanent National, pe care am luat-o conform evaluarilor, caracterului si formei in care ne-a fost transmisa invitatia", a motivat Diaconescu absenta lui Geoana. Vicepresedintele social-democrat a adaugat ca, in cadrul sedintei de ieri, nu s-au nominalizat delegatii din partea PSD, ci doar "nivelul de reprezentare al delegatiei". Potrivit lui Cristian Diaconescu, presedintele Traian Basescu ar incerca un exercitiu de imagine, intrucat consultarile ar fi trebuit sa aiba loc inainte ca seful statului sa propuna Parlamentului organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal.

Dupa cum au anuntat deja, in cadrul intalnirii de la Cotroceni, social-democratii ii vor propune presedintelui sa renunte la organizarea unui referendum, argumentand ca acesta nu este necesar, in conditiile in care partidele si-au exprimat deja sustinerea pentru adoptarea votului uninominal.
Laura Catuneanu

PD va sustine votul uninominal

PD va reafirma sustinerea sa pentru votul uninominal si pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema in cadrul consultarilor care vor avea loc la Palatul Cotroceni, la initiativa presedintelui Traian Basescu, a declarat liderul PD, Emil Boc, ieri, intr-o conferinta de presa. Liderul democrat a reafirmat ca formatiunea politica pe care o conduce in cazul votului uninominal sustine varianta Pro Democratia, care introduce si "justitia electorala". Presedintele PD a mai spus ca ii va propune sefului statului doar sa se fixeze data referendumului astfel incat sa nu afecteze cea pentru alegerile pentru Parlamentul European (13 mai - n.red.).

Potrivit liderului democrat, "singura ratiune" a unor partide care solicita amanarea datei alegerilor pentru Parlamentul European reprezinta "frica" acestora ca vor obtine un scor electoral foarte scazut si "nu se vor putea valida in ochii electoratului". Delegatia PD, care se va deplasa la Cotroceni, va fi condusa de Emil Boc si va fi formata din zece persoane.

UDMR va apara la Cotroceni sistemul de vot proportional

Liderul UDMR, Marko Bela, cel care va conduce delegatia Uniunii astazi la Palatul Cotroceni, vrea euroalegeri la data de 13 mai, insa nu este de acord cu votul uninominal, si chiar le-ar putea recomanda reprezentantilor sai sa nu se prezinte la vot, daca totusi se va ajunge la organizarea unui referendum.

"In aceasta perioada, singura prioritate pentru noi - presedinte, Parlament, opozitie, Guvern - ar trebui sa fie alegerile pentru PE", a mai declarat presedintele Uniunii. "Punctul nostru de vedere privind pastrarea sistemului proportional este cunoscut si el izvoraste din situatia comunitatii maghiare. Nu avem de ce sa ni-l schimbam, pentru ca nu s-a modificat intre timp componenta etnica a judetelor Romaniei", a afirmat, la randul sau, Marton Arpad, cu referire la faptul ca, in cazul introducerii votului uninominal, UDMR nu ar mai obtine mandate decat in acele judete in care maghiarii sunt majoritari. Intrebat daca formatiunea politica din care face parte ar fi dispusa sa faca totusi vreo concesie, liderul deputatilor UDMR a sustinut ca singura modificare a sistemului electoral care ar putea fi acceptata de Uniune ar fi introducerea votului preferential pe liste.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.