Am ajutat sa ajunga la putere o Coalitie care nu a castigat alegerile”, a precizat liderul UDMR

Pentru presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Marko Bela, ultimul mandat in fruntea formatiunii a fost unul greu.

"Au fost, pentru mine, patru ani grei, care au adus multe lucruri bune, multe lucruri rele, multe satisfactii, dar si cateva esecuri importante", a declarat, ieri, Marko Bela, de la tribuna celui de-al VIII-lea Congres al UDMR de unde a dat citire raportului sau de activitate.

In bilantul sau, Marko Bela a spus ca, prin intermediul UDMR, maghiarii au reusit sa aiba reprezentare in administratia locala, dar, si mai important, in Parlament, si sa participe la guvernare.

"UDMR are astazi mai multi membri decat in 2003 si mai multe organizatii locale, respectiv teritoriale. Ne-am intarit, ne-am si intinerit, am ramas si uniti insa uniunea aceasta n-a devenit neaparat si mai multicolora", a aratat Marko Bela, precizand ca in acest sens "mai este de lucru in viitor" . In acest context, Marko Bela a afirmat ca printre propunerile de modificare a statutului UDMR figureaza si prezenta in Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) a platformelor care au sustinere corespunzatoare, fiindca trebuie neaparat stimulat pluralismul.

Presedintele UDMR a afirmat ca trebuie regandita situatia judetelor in care functioneaza mai multe organizatii teritoriale, in sensul unei mai mari unitati a Uniunii in acele zone, fara a fi ignorate particularitatile regionale, istorice si geografice. "Trebuie sa recunoastem ca exista diferente intre activitatea UDMR in regiunile cu populatie maghiara compacta, respectiv in judetele din diaspora interna. Intr-un loc, Uniunea noastra a fost organizatie politica, in alt loc un fel de ‘totumfactum’, si asta va fi probabil si in viitor", a spus Marko Bela.

El a atras insa atentia maghiarilor din judetele unde acestia sunt majoritari ca fara cei din diaspora UDMR nu ar fi atins pragul de 5% pentru a intra in Parlament. Liderul UDMR a subliniat ca cel mai trainic instrument al formatiunii politice pe care o conduce este administratia locala. "In 2004 a trebuit sa facem fata la doua alegeri, la doua incercari mari, si aceasta in conditiile in care niciodata nu ne-am confruntat cu incercari de divizare mai puternice ca atunci. (...) La alegerile din iunie pentru administratia locala am ales 186 de primari, cu 38 mai multi decat in 2000, 2.481 de consilieri judeteni si locali (...) Au fost alesi primari UDMR in mai multe localitati unde nu constituim majoritatea", a afirmat Marko Bela.

Plecand de la ideea ca administratia locala este o mare sansa pentru maghiarime, Marko Bela a afirmat ca nu este intamplator ca unii s-au speriat de Asociatia ‘Pro Tinutul Secuiesc", despre care a spus ca trebuie dusa mai departe, dupa cum vor trebui gasite solutii de colaborare a administratiilor locale din alte regiuni ale Transilvaniei.

Marko Bela a punctat faptul ca, in toamna anului 2004, cu prilejul alegerilor generale, au aparut noi incercari de divizare a UDMR. In Raportul sau de activitate, presedintele UDMR a spus ca nu ar fi cinstit daca nu ar vorbi si despre colaborarea cu PSD, aratand ca, in cei patru ani ai guvernarii social-democrate, comunitatea maghiara si-a implinit o serie de deziderate importante. El a amintit inscriptiile bilingve, folosirea limbii materne in administratie si justitie, scolile maghiare de sine statatoare, dar si reinstalarea in Arad a Statuii Libertatii.

"Insa atunci, la sfarsitul anului 2004, PSD s-a apropiat atat de periculos de PRM, mai ales prin fostul presedinte al statului, incat nu am mai putut continua sa-l sustinem pe acest drum", a explicat Marko Bela decizia UDMR de a sustine Alianta D.A. in formarea unui guvern. Marko Bela a spus ca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), la acest proces UDMR aducand o contributie importanta, maghiarii sunt mult mai aproape de Ungaria. Marko Bela, si-a manifestat dezamagirea fata de presedintele Traian Basescu si ministrul justitiei, Monica Macovei.

"Nu este intamplator ca legea minoritatilor s-a blocat si ca nici Uniunea Europeana nu se grabeste cu adevarat sa-i acorde atentie. Se tem cu totii de tensiuni. Trebuie sa spunem limpede: tensiuni vor fi daca nu vom avea legea minoritatilor, daca nu vom avea autonomie culturala, daca nu va exista autonomie teritoriala, daca nu vom avea institutii de sine statatoare", a declarat liderul Uniunii cand a dat citire raportului sau de activitate pe ultimii patru ani. Marko Bela i-a reprosat presedintelui Traian Basescu ca nu s-a tinut de cuvant in ceea ce priveste legea minoritatilor.

"Noi am ajutat sa ajunga la putere o coalitie care, de fapt, nu a castigat alegerile. Am dat crezare cuvantului unui presedinte al statului care a acceptat ideea de baza a legii minoritatilor, iar acum se face ca nu a auzit de ea", a afirmat presedintele UDMR.Prezent la lucrarile congresului UDMR, care se desfasoara la Arad, liderul PNL Crin Antonescu a transmis un mesaj de salut din partea partidului sau si a premierului Calin Popescu Tariceanu."Noi n-am avut niciodata un partener mai direct si mai sigur decat dumneavoastra", a precizat Antonescu. El a amintit ca, in perioada 1990-1996, multi alegatori sau simpatizanti PNL sugerau ca discursul la adresa UDMR ar trebui modificat pentru a obtine mai multe voturi, insa liberalii nu au adoptat o astfel de retorica.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.