Alegerile pentru reprezentantii Romaniei in Parlamentul European vor avea loc la data stabilita, a declarat, ieri, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dupa sedinta Comisiei Tehnice Centrale privind organizarea alegerilor europarlamentare.

"Nu exista nici o posibilitate legala de a amana aceste alegeri, indiferent despre ce lege a referendumului sau proiect de lege discutam. Deocamdata, avem o lege. Data a fost stabilita prin hotarare de guvern. S-au cheltuit deja zeci de miliarde. Calendarul se desfasoara normal", a afirmat oficialul MAI. El a mentionat ca aceste alegeri vor fi sustinute cu bani de la buget, fiind vorba de aproximativ 800 miliarde lei vechi, iar la urne se vor prezenta aproximativ 18 milioane de votanti, mai multi decat la alegerile din 2004. "Numarul votantilor o sa-l stim in aproximativ o saptamana, cum, de altfel, o sa aflam si numarul de sectii de votare", a spus ministrul Blaga. Cu privire la posibilitatea votarii in alta circumscriptie decat cea de domiciliu, oficialul MAI a afirmat ca rezolvarea acestei probleme este de competenta BEC . "Vor putea nominaliza un numar de sectii. Gandirea noastra a fost sa nu ingradim dreptul cetateanului roman din tara sa voteze, din moment ce acest drept il au si cetatenii romani din strainatate. Decizia o va lua BEC si ne vom conforma acesteia imediat", a spus el.

Potrivit altor informatii furnizate de ministrul administratiei si internelor, in data de 15 februarie a.c., au fost desemnati, de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin tragere la sorti, cei cinci judecatori ai BEC. De asemenea, prin aceeasi modalitate, s-a stabilit si presedintele biroului. Totodata, a fost completat biroul cu reprezentanti ai partidelor parlamentare, ai Autoritatii Electorale Permanente si cu reprezentantul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor. Totodata, a fost stabilit regulamentul prin prima hotarare a Biroului Permanent Electoral Central, urmand ca in etapa a III-a sa fie completat biroul cu reprezentantii partidelor neparlamentare. "Azi (n.r -ieri) a fost termenul final prin care prefectii si-au delimitat sectiile de votare. Am rugat ca, in cursul zilei de maine sa transmita Institutului National de Statistica (INS) numerotarea si perimetrarea (delimitarea) lor. De asemenea, s-au constituit echipele comisiilor tehnice judetene si comisiile tehice de lucru conduse de catre subprefecti. Totodata, pana in 27 februarie vom transmite la INS evidenta persoanelor cu drept de vot, iar pana in 15 martie vor fi achizitionate toate materialele necesare acestui proces", spus Blaga.

Legat de obligatiile MAE, el a spus ca acest minister a propus deja organizarea a peste 130 de sectii de votare in strainatate, unde sa voteze cetatenii romani. "MAE ii revine obligatia organizarii si dotarii acestor sectii, de asemenea, are obligatii in ceea ce priveste completarea birourilor sectiilor de votare, in special, cu personal diplomatic acreditat in statele respective si, daca este nevoie, si trimis din Bucuresti", a mai precizat oficialul MAI. In privinta obligatiilor ministerului pe care il conduce, Vasile Blaga a spus ca acesta are responsabilitati clare in ceea ce priveste Autoritatea pentru Straini, in sensul oferirii posibilitatii de a vota cetatenilor statelor membre ale UE, care sunt in Romania.

De asemenea, MAI are obligatii prin intermediul Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor ca, impreuna cu structurile judetene si din municipiul Bucuresti, sa fie puse la dispozitie primarilor toate listele electorale actualizate, in acest sens fiind deja modificat un articol al Ordonantei nr.1 pe 2007 privind organizarea acestor alegeri.

"De asemenea, am hotarat sa tiparim 35.000 de brosuri, pe care sa le transmitem catre toate sectiile de votare, catre birourile electorale, in care sa precizam prevederile legii in domeniu si hotararile tehnice prin care sunt realizate aceste alegeri", a aratat ministrul Blaga.
La randul sau, Victor Paul Dobre, secretar de stat in MAI, responsabil cu prefecturile, a spus ca prefectii se vor preocupa de identificarea viitoarelor Birouri Electorale Judetene si au sarcina ca in fiecare judet sa-i instruiasca pe primari in legatura cu conditiile tehnice si cu cele de lucru. De asemenea, el a spus ca sediul BEC a fost mutat din B-dul Magheru 46, intr-un imobil din B-dul Primaverii, corespunzator cerintelor BEC. Presedintele Institutului National pentru Statistica, Vergil Voineagu, a declarat, la randul sau, ca INS se afla intr-un proces de definitivare a unei solutii perfectionate de soft. "Avem o prima versiune de procese verbale si saptamana viitoare va fi inaintat proiectul de hotarare de guvern, pentru a fi aprobat si omologat", a declarat Voineagu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.