Ne mai despart cel mult trei saptamani pana la promisa restructurare a Guvernului. Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, principalul responsabil de acest proiect, vede o formula guvernamentala mult mai supla (14 posturi de ministru plus premierul), desfiintarea functiilor de vicepremieri, precum si a celor de ministri - delegati de la Ministerul Economiei si Comertului sau cel al Transporturilor.

Mai este luata in calcul si infiintarea unui super - minister al Administratiei si Dezvoltarii Regionale, la care sa fie inclusa si partea de Administratie din Ministerul de Interne. In opinia lui Radu Stroe, este logic ca Dezvoltarea Regionala sa se ocupe de fondurile europene care sunt destinate Administratiei Publice Locale. Se anunta miscari interesante si la Departamentul Cultelor, Ministerul Culturii, fiind posibila chiar desfiintarea Ministerului Comertului. "Restructurarea este absolut necesara si din punct de vedere politic, dar si din cel al armonizarii cu zonele din comisia europeana. In conditiile in care noul Guvern restructurat va avea doar 14-15 ministere, in loc de 24 cat contine actuala formula, este posibila o noua redistribuire de portofolii, redistribuire care nu poate fi realizata decat in raport cu rezultatele obtinute la precedentele alegeri. Desi secretarul general al Guvernului a refuzat sa dea si alte detalii pe motiv ca nu doreste sa "faca valuri", interesant este faptul ca potrivit unor surse din partid, se mai vizeaza comasarea Ministerului Agriculturii, condus de liberalul Dan Motreanu, cu cel al Mediului, coordonat de democrata Sulfina Barbu, precum si comasarea Ministerelor Educatiei cu cel al Culturii. Si aici ramane un semn de intrebare, in cazul in care aceste miscari se vor dovedi reale, in privinta partidului care va obtine acest minister. O alta varianta ar fi comasarea Ministerului Finantelor detinut de liberalul Sebastian Vladescu cu Ministerul Economiei ce revine tot unui liberal, respectiv Varujan Vosganian.

Desi nu s-a luat nicio decizie la nivelul conducerii PNL, sursele citate au sustinut ca nu este exclusa varianta potrivit careia comasarea acestor ministere va fi folosita ca o modalitate de a scoate PD-ul de la guvernare, PNL urmand sa revendice mai multe portofolii detinute in prezent de catre democrati. Premierul va cauta sa impuna o anumita formula a Executivului, iar democratii ar putea fi impinsi in afara structurii guvernametale, in conditiile in care nu vor accepta ofertele liberale, mai descriu membri ai PNL strategia care s-ar afla in discutie in interiorul conducerii. Conducerea PNL a stabilit insa ca proiectul restructurarii trebuie sa fie definitivat in urmatoarele trei saptamani, pentru ca Executivul sa poata veni in Parlament cat mai repede, avand in vedere faptul ca bat la usa alegerile pentru Legislativul european.

Posibilitatea scoaterii de la guvernare a democratilor a fost de altfel confirmata de catre premierul Tariceanu, in cadrul unui interviu publicat de cotidianul Ziua, in editia de luni. Intrebat ce va face daca PD sau Traian Basescu va incerca sa blocheze restructurarea, premierul a sustinut ca nu va tolera acest lucru si va apela la "artileria grea". "Bineinteles ca exista mecanisme, portite si in general resurse procedurale la care pot recurge seful statului sau partidele aflate la Putere, daca ar dori sa blocheze restructurarea. Insa nu voi tolera acest lucru. Daca Traian Basescu sau PD vor incerca sa blocheze restructurarea, va asigur ca vom avea un nou razboi, in care PNL va folosi artileria grea", a precizat seful Executivului, lasand sa se inteleaga ca va lua in calcul eliminarea aliatilor si prezentarea in Parlament a unui guvern format numai din PNL si UDMR. Un guvern PNL si, eventual, fara Monica Macovei a fost cerut si de catre presedintele PSD Mircea Geoana, in conditiile in care si pesedistii si conservatorii au tot amenintat ca altfel nu vor vota restructurarea. In replica, presedintele democratilor a reactionat spunand ca premierul ar trebui sa isi aduca aminte ca este premierul Aliantei PNL-PD, nu a liberalilor, raspunzand astfel la ultimele amenintari ale sefului Executivului pe tema restructurarii.

Reactii de pe scena politica

PSD nu vrea democrati in Executiv

"PSD sustine un Guvern minoritar liberal, nu unul al Aliantei. Vom astepta aproximativ doua saptamani ca premierul Tariceanu sa vina cu un Guvern restructurat in Parlament. Nu are cum sa vina cu Monica Macovei, indiferent daca Curtea Constitutionala spune ca are dreptate (adica daca poate fi demis un ministru printr-o motiune simpla - n.r.). Ar sfida Parlamentul si votul nostru va fi impotriva Guvernului daca o are pe Macovei in formula restructurata. In compozitia Guvernului trebuie sa lamurim tensiunea fundamentala dintre PD si PNL. Daca primul ministru ne convinge ca a rezolvat-o, il votam, macar pentru o perioada de timp. Este preferabil un Guvern minoritar cu predictibilitate, decat unul minoritar care se cearta la nesfarsit. Daca nu tine, mergem la un Guvern de tehniceni, luam un alt prim-ministru si, eventual, in ultima instanta, la alegeri anticipate, in toamna", a spus liderul PSD, Mircea Geoana.

PRM: "Fara UDMR"

"Eu nu cred in lucrurile carpite. In conditiile in care acest Guvern se destrama ca o haina prost croita, nici o carpeala nu il mai poate salva. Eu cred ca este posibil ca premierul Tariceanu sa intentioneze o coagulare a Guvernului fara democrati, dar PRM este interesat de un executiv fara UDMR. Nu vad posibila o revenire a Aliantei PNL-PD, pentru ca, intre cele doua partide s-a produs deja o ruptura penibila si definitiva. In proiectia PRM, tinand cont de aspectele socio-economice, un Guvern restructurat nu ar trebui sa aiba mai mult de 11 ministere", a declarat Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM. (L.C.)

Oltean: "Numai cu PD"

"PD se mentine pe linia necesitatii eliminarii ministrilor delegati si de stat. Nu ar fi posibila o restructurare a Guvernului fara PD. In acest moment, Alianta este la guvernare, nu numai liberalii. Am venit impreuna, plecam tot impreuna. Cred ca primul ministru este un om responsabil. El trebuie sa realizeze ca PD este un partener serios de guvernare. Intre democrati si li-berali exista o relatie fragila in ceea ce priveste colaborarea pe plan politic, intre partide, dar relatia de guvernare este una stabila. Nu am discutat inca despre numarul de ministere, acesta este un lucru pe care premierul trebuie sa-l abordeze la nivelul consiliului Aliantei, unde ministerele vor fi regandite si reasezate intr-o noua structura guvernamentala. Noi cerem restructurarea de un an de zile, cu cat mai repede se va produce aceasta, cu atat mai bine", crede vicepresedintele democrat, Ioan Oltean.

UDMR asteapta propunerea lui Tariceanu

"Din punct de vedere al oportunitatii, al schimbarilor, prevederile Constitutionale sunt clare. A opera modificari in Guvern, a demite si a numi membrii Cabinetului sunt competentele exlusive ale premierului Tariceanu. Ipotezele potrivit carora primul ministru ar dori inlaturarea democratilor de la guvernare sunt fezabile. Chiar si restructurarea depinde de intelegerile dintre partide. In momentul de fata, UDMR functioneaza cu acei ministri delegati. Din aceasta perspectiva, suntem multumiti. Nu stiu daca Uniunea sustine restructurarea, depinde de propunerea lui Tariceanu, pentru ca
s-ar renegocia locurile. Nu excludem posibilitatea de a avea un Guvern mai putin stufos", a explicat senatorul Peter Eckstein Kovacs.

PC: "Guvern minoritar PNL"

"Din punct de vedere politic, noi nu vom fi de acord cu nici un alt guvern decat unul monocolor al PNL. Problema restructurarii este una tehnica dar, din punct de vedere politic, noi dorim ca in noul guvern sa nu mai fie reprezentanti ai UDMR si ai Partidului Democrat. Mai multe partide nu sunt in stare sa guverneze impreuna. Am demonstrat Europei ca nu suntem in stare sa guvernam impreuna, am demonstrat ca pentru presedintele tarii opozitia este dusman si nu partener politic, si cred ca orice alta formula mixta intre partide nu poate da rezultate. Acesta este motivul pentru care noi dorim un guvern minoritar si, pentru a evita criza politica, acest guvern trebuie sa fie constituit din PNL, care sa raspunda de prezentul si viitorul Romaniei pana in 2008", a spus liderul PC, Dan Voiculescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.