“Copiii ii spun lui fiu-meu la scoala ca “taica-tu e un prost””

Vanghelie este primar de sector, afacerist, baiat bun de gura, om din popor care cunoaste viata celor saraci. A devenit celebru pentru exprimarile sale agramate, pentru ca si-a luat bacalaureatul intr-un mod suspect, pentru ca vrea sa fie mai mult decit atit. "Primaria Capitalei nu e o haina prea mare pentru mine", spune Vanghelie oricui e dispus sa treaca cu vederea micile agresiuni la adresa limbii romane. "Evenimentul zilei" va prezinta povestea adevarata a primarului general "care vrea sa fie".

E trecut de miezul noptii, si Primaria Sectorului 5 e aproape la fel de animata ca in timpul zilei. Portarii joaca table in timp ce inauntru angajatii "domnului primar Vanghelie" se plimba dintr-o parte in alta. Intelegi insa ca o fac fara nici un chef dupa gesturile apatice si dupa figurile obosite, lipsite de expresie. Nu e prima noapte cind stau asa tirziu si, probabil, nici ultima. "Asa ii place lu’ domn primar, sa se lucreze noaptea". Intr-adevar, la etaj, Vanghelie lucreaza. Sta in birou cu "oamenii lui" si cu televizorul dat pe Realitatea TV. Cu o seara inainte fusese invitat la emisiunea lui Dinescu.

Acum parlamenteaza si discuta aprins. Se aud voci care il aproba. Intreaga atmosfera e halucinanta. Oamenii de la parter, care, atunci cind nu se plimba cu o hirtie in mina, stau cu privirea atintita in gol. Holurile pustii, dar luminate, parca te-ai afla intr-un film prost. Apoi apare Vanghelie. Are cearcane adinci si, in plus, o privire nesigura, de om preocupat sa nu faca un gest gresit. E trecut de ora trei dimineata.

"Provin dintr-o familie normala, mai degraba saraca, din cartierul Ferentari, spune Daniel Marian Vanghelie. Am un frate vitreg pe nume Paul". Nu-i plac discutiile despre trecutul sau. Nu este rrom, cum s-a spus. Tatal sau este de origine evreu. "A divortat de mama cind eram mic si a emigrat in Israel. Astazi este om de afaceri acolo", adauga primarul.

Copil fiind, pasiunea lui a fost fotbalul. "Am jucat la Metalul si as fi vrut sa intru si la Steaua, dar imi aduc aminte ca pe atunci accesul la clubul militar il aveau doar cei cu pile. M-am dus acolo, dar nu m-a bagat nimeni in seama". Vorbeste mult despre problemele financiare ale mamei sale si de lipsa relatiilor din acea vreme. Are pe chip frustrarea periferiei care pare sa-l fi urmarit si sa-l fi mobilizat. Viitoarea lui sotie, Charlotte, locuia pe aceeasi strada cu el, undeva in Piata Unirii. "Am cunoscut-o la 18 ani si de atunci am ramas impreuna."

Sub semnul lui 5

Vanghelie pare astazi un primar-relicva din timpul cind majoritatea primariilor erau stapinite de PSD. Numele sau continua sa apara in piete si pe cladirile in care a investit bani publici. Cum se face ca singurul primar din Bucuresti care simte nevoia sa-si afiseze numele la tot pasul nu are biografie, nu are un CV public? Pe 22 februarie, la o intilnire a organizatiei PSD din sectorul 1, Vanghelie a aratat ca vrea sa scape de complexul educatiei cind a afirmat ca se considera "candidatul care este" si cu aceasta imagine are de gind sa cistige Primaria Capitalei.

Din nou apare intrebarea de ce Daniel Marian Vanghelie nu-si asuma statutul pina la capat si isi ascunde trecutul. Cine il vede cum vorbeste nu se asteapta sa fi fost un elev stralucit, nici macar unul cu o pregatire decenta. Se stie deja ca a luat bacalaureatul in 2001, la 33 de ani, dupa ce a fost ales la primarie. Atunci, ce ar mai fi de spus despre scoala primarului sectorului 5, cel care astazi este student la Drept? Daniel Marian Vanghelie a inceput liceul in 1982, la 14 ani, la Grupul Scolar Industrial "Alexandru Sahia", actualul liceu teoretic "Lucian Blaga" din cartierul Pantelimon.

Pe vremea lui Ceausescu, "Sahia" era un liceu din categoria celor prost cotate, unde veneau cei picati la treapta intii la liceele mai rasarite. Foaia matricola din acea perioada ne arata ca, dupa ce a terminat anul cu media 5,45, viitorul student si-a intrerupt studiile. De remarcat cea mai mare medie pe care o avea: la purtare, 7,33. A continuat clasa a X-a in 1984, dupa un an de pauza, si a incheiat-o cu media 5,21. Din nou cel mai bine a stat la purtare, cu media 6,33. Dupa decembrie 1989, Daniel Marian Vanghelie a devenit un om de afaceri de succes. In 1992, a intrat in politica, in Conventia Solidaritatii Sociale, partidul sindicalist transformat ulterior in Partidul Solidaritatii Sociale, din care facea parte Miron Mitrea. Vanghelie era cunoscut drept purtatorul de servieta al acestuia.

"Am intrat in politica in partidul domnului Miron Mitrea. La vremea respectiva nu ma gindeam sa fac cariera. Mi-a placut de Mitrea ca om si mi-am dat seama ca pot sa fiu util prin calitatile organizatorice pe care le am. Prin fuziunea din 1995 am ajuns in PDSR." Se poate spune ca ambitiile politice l-au impins si spre lucruri bune, cum ar fi continuarea studiilor. In 1997, la aproape 30 de ani, Daniel Marian Vanghelie se inscrie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", in clasa a XI-a, cursuri seral, pe care le termina trei ani mai tirziu, o data cu cistigarea Primariei Sectorului 5. De altfel, aceasta cifra pare sa-i fi marcat si viata de scolar, desi sistemul de notare a elevilor era de la 1 la 10. Se poate observa ca primarul care habar n-are sa conjuge verbul "a fi" nu a avut vreo materie la care sa fi performat, nici macar la practica, desen sau educatie fizica.

Aventuri cu primarul la Bac

Ajuns primar, Vanghelie incearca sa dea bacalaureatul la Liceul agricol "Cezar Nicolau" din Branesti, dar este eliminat din examen pentru ca "avea surse de informare asupra sa". Primarul de "nota 5" neaga insa faptul ca s-ar fi prezentat la examen. Incearca si in anul urmator, la Liceul "Mihail Kogalniceanu" din Snagov, unde reuseste, la 33 de ani, sa obtina o diploma de bacalaureat. Suspiciunea planeaza asupra reusitei intrucit elevul Daniel Marian nu s-a inscris la liceul pe care l-a absolvit, conform regulamentului de bacalaureat, care spune ca un candidat poate da examenul la alt liceu doar cu aprobare speciala, in cazul in care si-a schimbat domiciliul.

Vanghelie nu s-a mutat, dar a obtinut aceasta aprobare fara o justificare clara. In acelasi an, se inscrie la doua facultati particulare, Drept si Stiinte Economice, dar la ultima renunta din lipsa de timp si pentru ca a considerat ca experienta din afaceri ii ofera o baza suficient de solida de cunostinte.

Cooperatia, dragostea mea

Marian Vanghelie, 37 de ani, candidatul la Primaria Bucurestiului din partea PSD, a ajuns politician din cauza faptului ca avea bani. "Dupa 1990 am inceput cu un numar de chioscuri, dupa care am infiintat o retea de 12 magazine gen consignatie si am avut diverse afaceri.

Am vindut materii prime", povesteste candidatul Vanghelie. Pe vremea lui Ceausescu, isi aminteste el, lucra cu depozitele din perioada cooperatiei. Cooperatia mestesugareasca era o forma de asociere de productie si vinzare cu amanuntul care a scapat de sistemul draconic al planificarii. Sub umbrela cooperatiei se aflau frizeriile, micile magazine in care se vindeau produse de marochinarie, reparatii de ceasuri, de pantofi, vinzari de produse cu cerere limitata, cum ar fi rochii de mirese, luminari de botez, sicrie etc. Tot sub umbrela cooperatiei functionau si croitoriile. Pe acest teritoriu comercial inchis exista un sistem al cererii si ofertei, iar unii "sefi de unitati" erau instariti in comparatie cu cei care "munceau la stat". "Aveam o imagine clara ce fel de marfa se cauta sau unde se cauta", explica Vanghelie.

Joc de glezne politic

Pe 27 martie 2004, Vanghelie primeste o lovitura dura. Conducerea PSD il inlocuieste din fruntea organizatiei sectorului 5 cu Catalin Stoichita. Alaturi de Vanghelie, alti sapte baroni locali sint scosi pe tusa. PSD decide sa nu ii sustina candidatura pentru al doilea mandat, preferind sa-l trimita in cursa pe Stoichita. Dar, ca prin farmec, Vanghelie are bani de campanie, Stoichita nu. "In perioada aceea grea, cind PSD-ul m-a lasat, ma bateam si cu ei, si cu Alianta. Nu fac pe eroul, dar asa s-a intimplat.

Nu este adevarat ca PSD-ul m-a sustinut din umbra. In Panduri am luat 50 la suta si acolo locuiesc intelectuali si oameni cu bani", afirma Vanghelie.
Acum este foarte increzator ca va putea cistiga si fotoliul de primar general al Capitalei: "Nu incerc sa fiu nici Tony Blair, nici Adrian Nastase. Eu incerc sa fiu Vanghelie si cred ca reprezint ceva aparte. Sint multumit de ce-am facut. Sint bun, dar sint si-al dracului. Si nu mi-e frica nici de Nastase, nici de Basescu. Ma bat cu amindoi odata. Poate in unele momente mai fac compromisuri, dar imi permit luxul", spune primarul sectorului 5. Realizind ca gramatica este un domeniu care pare sa-i scape, Vanghelie se bazeaza pe calitatile sale de "gospodar". Social-democratul spune: "Nu ma intereseaza faptul ca la scoala copiii ii spun lui fiu-meu ca "taica-tu e un prost", intr-un final o sa spuna ca are un tata care a lasat ceva in urma. Eu am sa ma lupt cu toata mafia din Bucuresti. Dupa doua intilniri cu Videanu la televizor, cistig din primul tur."

La Realitatea TV, inainte de inceperea emisiunii la care este invitat, Vanghelie sta de vorba cu Mircea Dinescu, gazda sa. Primarul este obosit, isi framinta miinile si il intreaba timorat pe realizator daca crede ca are vreo sansa sa cistige alegerile. Dinescu nu vrea sa-l dezamageasca: "Domne, daca reusesti sa scoti lumea din amorteala, ai putea".

Vanghelie nu mai este asa rau cind vine vorba despre seful PSD, Adrian Nastase, evitind sa recunoasca ca a cerut demisia acestuia: "Am cerut demisia consiliului de coordonare. Am fost impotriva lui Adrian Nastase in momentul in care a infiintat acest consiliu", declara edilul sectorului 5.
Imitindu-l pe Silviu Brucan, oracolul din Damaroaia, Marian Vanghelie are propria sa profetie asupra politicii romanesti: "Va trebui sa treaca vreo 15-20 de ani pina vom scapa de dinozaurii din partide si institutii."

Copilarie cu probleme

Candidatul PSD la Primaria Capitalei este definitoriu pentru sintagma "baiat de cartier". A copilarit in Ferentari si Pantelimon. Nu a avut nici o treaba cu scoala si s-a nascut intr-o familie cu probleme. Tatal a plecat de acasa cind Marian avea o virsta frageda: "L-am cunoscut doar cind eram mic", povesteste primarul sectorului 5. Vanghelie are un frate "din alt tata" pe care-l cheama Paul. "Eram o familie normala. Mama mea nu avea posibilitatea sa puna mina si sa spuna "ajuta-l si pe baiatul meu". Parintii mei erau despartiti." Primarul evita sa vorbeasca prea mult despre viata personala. A facut tot ce i-a stat in putinta sa ascunda faptul ca nu are studii. Vanghelie a avut o copilarie grea. Mama lui, Elena, lucra la o cantina.

"Eu am o ambitie personala, spune candidatul, sa ma descurc singur." Acest fel de a se descurca a fost de multe ori in afara legii. Povestea prin care a obtinut o casa lasa loc de multe comentarii: "Am luat o casa normala. Am facut schimb de locuinta cu o batrinica. I-am cumparat un apartament de doua camere. I-am dat si ei bani, si proprietarilor care au cistigat-o in instanta. Scandalul a intervenit in momentul in care proprietarul a cistigat casa si a intrat abuziv inauntru. M-am trezit cu un bilet in usa in care scria "veniti sa discutam". Mi-a cerut suma astronomica de 140.000 de dolari. I-am zis ca-si bate joc de mine si ca nu-i dau nici un ban. Pina la urma le-am dat bani, dar o suma civilizata", spune Vanghelie.

Perle de primar

"Sumele alocate transportului in comun sint infirme" (in loc de infime)
"Am cistigat procesele pe toate liniile"
"Echipa PSD care am avut o serie de probleme cu ei"
"Transportul in comun care mergem"
"Eu sint bun din Ferentari pina in Calea Victoriei"
"De la PNA am primit neurmarirea inceperii penale"
"S-au verificat toate actele pe fostii trei ani pe care am fost primar"
"E adevarat ca nu am studiile primarului Parisului si nici ale domnului primar Caldarescu care ati spus dumneavoastra (in context era vorba despre scriitorul Mircea Cartarescu). Pot sa conduc chiar mai bun ca amindoi la un loc"
"Sint un om pamintean si ma intereseaza decit Bucurestiul si atit"
"Da’ de ce in discutia cu mine acuma, de ce nu ati gasit exact unde am gresit pina acum? De ce nu ati gresit nimic? De unde?"
"Avind o relatie foarte buna cu cadrele didactice, m-au sunat o profesoara de romana..."

Sursa: "Evenimentul zilei" si Radio Guerrilla
Voi demonstra societatii romanesti si bucurestenilor exact pregatirea fiecarui primar la un numar de 100 de orase din Europa si exact fiecare cite limbi straine stiu, ce stiu si asa mai departe.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.