declara vicepresedintele PSD, Vasile Dancu

Intr-un interviu acordat cotidianului "Cronica Romana", vicepresedintele PSD pe probleme de strategie politica, Vasile Dancu, vorbeste despre propunerea avansata de social-democrati partidelor parlamentare privind identificarea unei formule politice negociate de sprijin a unui guvern minoritar, neexcluzand nici varianta sustinerii de catre principalul partid de opozitie a unui guvern de tehnocrati. Desi sustine ca PSD nu este interesant de o revenire la guvernare pe "usa din dos", Dancu considera ca, in conditiile in care premierul Tariceanu se va gandi la o formula guvernamentala restructurata si cu un program adecvat contextului european, social-democratii nu ar spune nu, tinand cont de situatia exceptionala a promovarii unei politici nationale.

PSD a cerut partidelor parlamentare sa identifice o formula politica negociata, de sprijin pentru un guvern minoritar. Cand veti demara consultarile cu celelalte partide?

Acestea au fost anuntat deja de saptamana trecuta. Este clar ca vom avea in aceasta perioada consultari cu toate partidele politice. Cu partidele care si-au anuntat sprijinul pentru suspendarea presedintelui, s-au initiat discutii parlamentare.

S-au anuntat consultari inclusiv cu Partidul Democrat...

Daca este vorba despre un proiect mult mai extins decat simpla competitie politica din acest moment, evident ca oamenii politici responsabili trebuie sa gaseasca impreuna o solutie. Pe noi nu ne intereseaza participarea la guvernare - acesta este primul lucru, pe care l-am anuntat de multa vreme. Nu vrem sa intram pe usa din dos a politicii, pentru a forma un guvern alaturi de nici unul dintre cei care se afla acum la putere. Vrem sa ajungem la putere daca ne va permite electoratul, prin vot- este principiul esential care a generat aceasta discutie, din partea noastra. Nu ne gandim la un anumit guvern, sau la cineva anume care sa faca neaparat un guvern. Suntem egal distantati de cele doua mari partide la putere, Partidul National Liberal si Partidul Democrat. Dar problema este ca, tinand cont de situatia din acest moment, de necesitatile post-aderare, nu vrem sa creem haos. De aceea, in anumite conditii si mergand pe un nou program de guvernare, axat pe afaceri europene, suntem deschisi la orice initiativa legata de un Cabinet care sa fie minoritar in Parlament. Repet, pe un alt program si pe niste solutii negociate, cu conditia ca acest program sa fie foarte bine controlat de Parlament, cel putin ca agenda.

Cum vedeti exercitarea acestui control?

Premierul in functie, sau eventual un alt premier, daca nu va fi acesta, trebuie sa gandeasca o formula potrivita. Noi oricum il asteptam inca in Parlament pe seful executivului, cu un guvern restructurat si cu un program adecvat contextului european actual. Sa nu uitam ca, zilnic, pierdem cateva zeci de milioane de euro, pentru ca Romania nu este pregatita sa absoarba fondurile europene ce ne sunt alocate. Or, aceasta este primul lucru, pregatirea tarii pentru integrare. Aderarea nu inseamna mare lucru, daca nu este urmata de reforma. Desigur, putem sa gandim o sustinere conditionata fata de orice alta formula guvernamentala, inclusiv fata de un guvern minoritar. Deci nu facem noi guvernul, in niciun caz... Daca altii cred ca au solutii si posibilitati de exprimare politica, sa le prezinte, vedem daca sunt viabile si le putem vota.

PSD a dat de inteles ca ar fi dispus sa sprijine un guvern minoritar PNL...

Nu ne intereseaza foarte tare identitatea, dar putem sprijini si un guvern minoritar PNL. Ceea ce ne intereseaza insa este discutia despre oameni. Trebuie sa fie specialisti in domeniu, personalitati care sa reprezinte o garantie in sine, si apoi, sa aiba un program mult schimbat fata de ceea ce exista acum. Asteptam ceva coerent, si care sa tina cont de faza in care se afla Romania, de necesitatile rezultate in urma integrarii. Din rezultatul analizei aceastei noi situatii, am putea sa acordam sprijinul. De fapt, am anuntat asta si mai demult, chiar de la inceputul acestei noi guvernari ... Era formulat ca un fel de lucru bizar- ca sau un guvern de uniune nationala, sau un guvern minoritar, in situatii exceptionale, trebuie sprijinite, datorita nevoii pentru o politica nationala.

Dar eventualitatea unui guvern de tehnocrati?

In momentul in care noi trimitem ambasadori, sau facem propuneri extravagante pentru posturi de ambasadori, este o chestiune tehnica in principal, o chestiune care tine de domeniul tehnocratiei. Deci, in contextul in care facem tot felul de asemenea propuneri, incep sa ma indoiesc ca exista foarte multi tehnocrati care sa aiba si suficienta experienta politica, astfel incat sa fie capabili sa lucreze cu partidele politice. Avem un astfel de exemplu- situatia din acest moment a ministrului Justitiei, Monica Macovei. De regula, un tehnocrat, o persoana care vine din zona eminamente tehnica, nu reuseste sa inteleaga demersurile politice si colaborarea cu clasa politica. In general, tehnocratii au tendinta de a avea o parere proasta despre politicieni, si a se delimita de acestia in fiecare moment. Ori, in aceste conditii, este greu sa lucrezi in echipa... Dar, in principiu, vom vedea care este calitatea acestor, sa zicem, ipotetici tehnocrati pe care i-ar aduce premierul. Desigur ca si aceasta varianta, a unui guvern de tehnocrati, poate fi sprijinita...

Care ar putea fi formula negociata de guvern minoritar?

Ar presupune un fel de negociere in doua trepte, o intelegere in interiorul clasei politice, a partidelor, si apoi, o negociere a acestora cu presedintele, pentru ca sa se reinterpreteze Constitutia, in conditiile in care fiecare interpreteaza cum vrea el. Deci, sa reinterpreteze Constitutia si sa se faca un fel de contract politic, in care sa stabileasca anumite tipuri de algoritm pentru diverse situatii. Rezumand, putem incepe cu negocieri intre partidele politice, urmate de negocieri cu presedintele si partidul pe care-l reprezinta. Spun aceasta, deoarece actualul presedinte nu a reusit sa se desprinda deloc de partidul pe care il reprezinta...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.