La sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a avut loc un moment special dedicat implinirii a 40 de ani de la stabilirea, pe 30 ianuarie 1967, a relatiilor diplomatice intre Romania si Republica Federala Germana, eveniment la care au participat ambasadorul german la Bucuresti, Roland Lohkamp, si secretarul de stat pentru afaceri europene si euro-atlantice, Adrian Vierita.

"Avand sustinerea ministrului german federal, Willy Brandt, unul dintre fondatorii "Ostpolitik", aceasta decizie a reprezentat un demers semnificativ pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale si a suscitat, in acelasi timp, un interes deosebit in acel context international. Pana la acel moment, Republica Federala Germania, consecventa doctrinei Hallstein, nu stabilise relatii diplomatice cu niciun stat care recunoscuse Republica Democrata Germana", a aratat ambasadorul Lohkamp.

El a adaugat ca stabilirea de relatii diplomatice a fost un semnal politic important pentru evolutiile in plan international din anii urmatori care au stat sub semnul "schimbarii prin apropiere". Decizia celor doua state a permis redimensionarea relatiilor bilaterale si a contribuit, nu in cele din urma, la imbunatatirea situatiei minoritatii germane din Romania, a spus oficialul german.

"In aceste zile, Germania si Romania privesc cu satisfactie acest jubileu - 40 de ani de relatii diplomatice. Impreuna, impartasesc bucuria revenirii Romaniei in familia europeana. Aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, in timpul presedintiei germane a UE a castigat o deosebita valoare simbolica pentru relatiile dintre cele doua state. Suntem convinsi ca bunele relatii diplomatice dezvoltate in plan bilateral au contribuit si vor contribui si pe viitor la dezvoltarea dialogului si cooperarii in acest nou cadru european", a spus si secretarul de stat Vierita, fost ambasador la Berlin in perioada 2002-2006.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.