Conferinta organizatiei Bucuresti s-a tinut aseara tarziu, si cateva puncte de pe ordinea de zi erau asteptate atat de catre cei prezenti, cat si de pesedistii din celelalte organizatii, care sunt cu ochii pe Capitala, pentru a vedea incotro bate vantul schimbarii. Bucurestenii au adoptat in unanimitate o rezolutie de sprijin pentru candidatura lui Ion Iliescu la congresul din aprilie si inca una similara, tot cu aplicare in aprilie, pentru Marian Vanghelie. Ceea ce putea sa nasca insa noi discutii in partid era intentia filialei Bucuresti de a cere aplicarea statutului actual la alegerile din congres, ceea ce inseamna ca, atunci, ar avea loc doar votul pentru presedintele partidului si nimic mai mult. El ar urma sa fie ajutat de cativa vicepresedinti, fara ca in textul statutului sa se faca vreo referire la functia de presedinte executiv, pe care o vizeaza Adrian Nastase. In timp ce organizatia era pregatita pentru o astfel de propunere, Octav Cozmanca declara ca nu exista nici un dubiu: "Iliescu va candida pentru functia de presedinte si Nastase pentru cea de presedinte executiv". In cele din urma, rezolutia anti-Nastase n-a mai fost propusa in plen.

Un alt punct al conferintei municipale era alegerea presedintelui de organizatie in persoana lui Dan Ioan Popescu. La fel ca si in cazul lui Ion Iliescu, Dan Ioan Popescu s-a bucurat de rezolutii de sustinere din partea tuturor sectoarelor, chiar daca nu a avut contracandidat la sefia PSD Bucuresti.

La aceasta sedinta, se astepta si anuntul public al candidaturii la presedintia partidului facut de Ion Iliescu, care raspundea, in acest fel, dorintei "maselor largi" de pesedisti bucuresteni de a-l avea din nou in fruntea fostului partid de guvernamant. La aceasta sedinta era asteptat sa participe si Adrian Nastase, care, desi membru al organizatiei Sectorului 1, nu a participat pana acum nici la sedinta de sector si nici nu a onorat celelalte sectoare cu prezenta sa, cu toate ca este inca presedinte al PSD.

D. I. Popescu sustine ca PSD Bucuresti e cea mai frumoasa organizatie din tara

Dan Ioan Popescu a facut, aseara, la conferinta municipala Bucuresti, o demonstratie incredibila, conform careia filiala pesedista se afla printre cele mai bune din tara in ceea ce priveste rezultatul alegerilor atat la locale, cat si la parlamentare. Popescu a luat numarul de voturi din fiecare oras, le-a asezat in ordine si a constatat ca Bucurestiul sta bine de tot. Ba, chiar, la un moment dat, a intors atat de abil toate datele, incat a reiesit ca, in comparatie cu anul 2000, organizatia Bucuresti a castigat voturi pozitive pentru Parlament.

El a spus ca, in 2000, PSD a beneficiat de un vot negativ la adresa vechii Puteri, in timp ce acum, in 2004, a existat un electorat fidel in proportie de 30 la suta, care i-a acordat votul. Apoi, Popescu a facut o paranteza a istoriei. El a recunoscut ca a fost cel care l-a propus pe Mircea Geoana pentru a fi candidat la Primaria Capitalei, crezand ca "notorietatea e mai importanta decat credibilitatea". Dupa acest moment, in care si-a asumat esecul, Dan Ioan Popescu a trecut la un atac direct la adresa lui Mircea Geoana. El a spus ca "faptul ca nu a intrat in turul doi ne-a costat cateva primarii de sector. Inelegant a fost ca Mircea Geoana nu a trecut pe la organizatie, nu a luptat pentru colegii nostri, nu a inteles ca trebuie sa se alinieze la organizatie, nu numai organizatia la el".

Apoi, in uralele salii, a fost prezentat candidatul credibil: Marian Vanghelie. In timp ce Vanghelie era ovationat alaturi de directorul sau de campanie, Sorin Oprescu, Ion Iliescu si Adrian Nastase, asezati la masa prezidiului, erau tepeni, ca si cand ar fi fost dusi de mult de pe lumea aceasta. Iliescu a privit la nesfarsit in niste hartii, iar Adrian Nastase se uita undeva, departe, ca si cand nu ar fi inteles ce i se intampla. "Vorbeste la obiect si este inteles de oameni. Candidatul nostru merge pentru victorie", a spus Dan Ioan Popescu in incheierea prezentarii lui Marian Vanghelie. Analiza nu s-a oprit aici. Seful organizatiei Bucuresti a spus ca, in 2004, s-a dorit decapitarea sa si rezultatele de la alegeri s-au prezentat in mod defavorabil.

Principala piedica pe care organizatia Bucuresti a avut-o de surmontat a fost consumul crescut de media al alegatorilor din Capitala, care sunt mult mai bine informati, citesc ziarele si se uita la televizor. Popescu a spus ca organizatia sa nu a avut probleme, in schimb, asupra ei s-au rasfrant toate scandalurile din teritoriu preluate de presa. Popescu a dezavuat atitudinea colegilor sai, "chiar a unor lideri", care, dupa alegeri, au adoptat o formula de tipul "pierzi, pleci", cu toate ca lor li s-au gasit diferite scuze pentru esecul electoral. "Nu voi pleca pentru ca asa vor unii sa faca jocurile", a conchis Dan Ioan Popescu, opinand, in cele din urma, ca un partid in opozitie trebuie sa-si restranga echipa de conducere. Revelatia serii a fost Ion Iliescu, care a condus lucrarile.

Cu Dan Ioan Popescu si Adrian Nastase in dreapta si in stanga sa, el a fost fericit ca un peste in apa cand a facut propunerile de organizare a sedintei si, mai ales, cand a rostit cateva vorbe catre tinerii adusi in sala. Iliescu a spus ca si in 1997 "au fost unii care au cantat prohodul partidului", adaugand ca si acum aceiasi oameni fac acelasi lucru. Bineinteles, Iliescu a vorbit despre unitate, despre politica facuta de dragul ideilor, si nu "in slujba intereselor unui grup sau altul"

Geoana se gandeste sa-l concureze pe Iliescu

Mircea Geoana a declarat, ieri, ca va analiza si va "cumpani" posibilitatea de a candida la presedintia PSD, intrand astfel in competitie directa cu Ion Iliescu. "Voi discuta cu mai multi colegi, sa vad daca exista sprijin. Eu cred ca o competitie fara concurenti este un nonsens democratic", a declarat Mircea Geoana, spunand ca, in opinia sa, o competitie la varf "ar fi un lucru foarte sanatos". In afara de sotia sa, cu care Geoana a spus, mai in gluma, mai in serios, ca se va consulta, se pare ca grupul de sprijin pe care Geoana conteaza este asa-numitul grup de la Cluj. Membrii acestuia stau pe ganduri si, la fel ca si Geoana, studiaza posibilitatea de a azvarli in lupta un contracandidat pentru Iliescu.

Se pare ca Ioan Rus nu vrea sa faca acest pas din motive personale, iar, in ceea ce-l priveste pe Adrian Nastase, el este in dizgratia grupului, dupa ce i-a lasat pe fostii sai colegi in ofsaid in urma cu o luna de zile si nu a dorit sa lupte deschis cu Ion Iliescu pentru sefia partidului. Sustinerea lui Geoana de catre grupul de la Cluj seamana izbitor cu situatia din 1997, cand Theodor Melescanu, pe atunci copil de suflet al lui Ion Iliescu, a fost propus de organizatia Sibiu sa candideze la congres pentru functia de presedinte. In momentul in care a facut acest lucru, a fost imediat rejectat de marea majoritate a membrilor pesedisti, care s-au indreptat spre Adrian Nastase, acesta ajungand in pozitia de favorit imediat dupa ruperea PDSR si plecarea lui Theodor Melescanu. Adrian Nastase pare sa aplice si acum o tactica similara.

El stie ca intrarea lui Mircea Geoana in cursa pentru presedintia partidului ar insemna, automat, o sansa in plus pentru el, indiferent de postul pentru care va candida, pentru ca Geoana este privit, in continuare, ca un nou intrat in partid, care a colaborat si cu regimul cederist. Deocamdata, Nastase a reluat ideea ca nu va candida la presedintia partidului, daca pentru acest post va intra in cursa si Ion Iliescu. Adrian Nastase este insa sigur ca va candida pentru functia de presedinte executiv. Ceea ce nu se stie foarte clar este daca congresul va accepta candidaturi si pentru alte functii decat cea de presedinte, asa incat Adrian Nastase ar putea ramane pe dinafara in urma unor jocuri statutare.

Ancheta in PSD: cine a dat in vileag vorbirea despre "prostanac"

Problema centrala a discutiilor din grupul senatorial PSD de ieri dupa-amiaza a fost nu reglementarea disputei dintre Ion Iliescu si Mircea Geoana, ci identificarea "faptasilor" care au dat informatia ziarului Adevarul. Mircea Geoana, facut "prostanac" de Ion Iliescu in sedinta de luni a aceluiasi grup, a afirmat ca detine informatii potrivit carora cinci colegi de-ai sai au stat de vorba cu presa si au lasat sa scape ceea ce s-a discutat inauntru. In acel moment, toata lumea a fost de acord ca ce se discuta in cadrul sedintei de grup trebuie sa ramana de-acum inainte secret si, conform unor surse din PSD, cativa senatori i-au reprosat lui Geoana ca, la randul sau, a reactionat in mass-media. Aceleasi surse spun ca unul din distinsii membri ai Camerei superioare i-ar fi predat lui Iliescu o listuta cu oamenii care au vorbit cu Adevarul in ziua respectiva.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.