Demersul initiat de Consiliul National Secuiesc (CNS), prin care locuitorii din Harghita, Covasna si Mures participa saptamana aceasta la un referendum privind autonomia teritoriala pe criterii etnice a tinutului Secuiesc, a provocat reactia dura a clasei politice si a societatii civile romanesti, care atentioneaza ca referendumul reprezinta un atentat la ordinea constitutionala.

Acuzatiile aduse referendumului initiat de CNS sunt ca acesta contrazice caracterul unitar al statului roman, precum si prevederile privind administratia publica locala, care nu face referire la criteriile etnice. in plus, Constitutia se refera privitor la administratia publica locala, doar la comune si orase, nu si la regiuni. Reprezentantii PD din Covasna au sesizat in acest sens, in scris, Politia si Parchetul din Covasna, iar PD Mures a precizat ca intentioneaza sa faca plangere penala pe numele organizatorilor referendumului intern. De asemenea, si PSD a criticat demersul "ilegal" al secuilor. Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita la care s-a raliat si PC a cerut presedintelui Traian Basescu sa ia pozitie fata de actiunile organizate in secuime.

CNS: Fiecare cu dreptatea lui

Radicalii secui sunt de parere ca referendumul este un simplu sondaj de opinie, fara consecinte juridice, si ca nu exista nici un motiv pentru a impiedica desfasurarea acestuia. Referitor la plangerile penale impotriva demersului CNS, presedintele organizatiei, Fodor Imre, a raspuns ca "eu de zece ani de zile de atatea ori am auzit acest lucru, ca absolut nu-mi fac probleme. Ei ne invinuiesc ca facem ceea ce nu este constitutional, iar noi facem ceea ce credem ca este constitutioal si mergem si la Strasbourg, asa ca fiecare cu dreptatea lui".

UDMR ia distanta

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca Uniunea este de acord cu autonomia teritoriala, dar nu aproba referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc. "Noi nu am fost de acord cu aceste lucruri din mai multe motive: in primul rand si fara referendum, si fara intrebarea populatiei de acolo stim foarte bine ca exista solicitarea de autonomie teritoriala, deci stim foarte bine ce vor secuii", a spus Marko, care a adaugat ca UDMR militeaza pentru autonomie teritoriala prin modificarea legilor.

Consiliul National Secuiesc a insistat de-a lungul anilor ca autoritatile locale din secuime sa organizeze un referendum oficial pe tema autonomiei, insa dorinta acestora a fost declarata ilegala. Astfel, CNS s-a multumit cu actiuni repetate fara consecinte juridice, dar care in opinia sa, reprezinta expresia exercitarii dreptului la autodeterminare a poporului secuiesc. Referendumul anterior organizat de CNS a avut loc in decembrie anul trecut.

Boc atentioneaza

Presedintele PD, Emil Boc, a atentionat Consiliului National Secuiesc ca organizarea referendumurilor privind autonomia tinutului Secuiesc este la "la limita Constitutiei si a legalitatii". "Atragem atentia celor din Consiliul National Secuiesc sa nu se joace cu focul", a afirmat liderul democratilor, care a adaugat ca actiunea CNS este in contradictie cu practicile europene si cu legile Romaniei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.