Scrisoarea de sustinere a presedintelui Basescu genereaza controverse in rindul intelectualilor. Andrei Plesu crede ca „textul este mai degraba de natura sa intretina o tensiune“.

Reactionind la scrisoarea semnata la inceputul saptaminii de saizeci de membri ai societatii civile, alte figuri importante ale scenei intelectuale din Romania isi exprima dezacordul si explica, pentru "Cotidianul", de ce nu s-au alaturat demersului. Publicat in editia de miercuri a ziarului nostru, textul scrisorii deschise critica in termeni duri initiativa de suspendare a presedintelui Basescu si reprezenta, in acelasi timp, o declaratie de sustinere a sefului statului, considerat un garant al reformei morale de care societatea romaneasca ar avea nevoie, in opinia semnatarilor.

Basescu, eroul moral al semnatarilor

"Criza politica pe care o traim astazi isi are de fapt originea in teama celor care se simt dintr-o data amenintati de trei initiative mai importante ale actualului presedinte al Romaniei: faptul de a fi declarat razboi coruptiei, cererea de desecretizare a tuturor arhivelor Securitatii si condamnarea recenta, printr-un discurs exemplar, a comunismului si a ravagiilor facute de el in Romania", sustin cei care semneaza apelul, printre care se numara figuri marcante ale lumii culturale, precum Gabriel Liiceanu, H.-R. Patapievici, Mircea Cartarescu sau Dan C. Mihailescu.

"'Scandalurile>> pe care actualul presedinte le creeaza provin din zgindarirea focarelor de infectie, ignorate pina acum, ale societatii noastre. Din ideea ca societatea romaneasca nu se poate redresa continuind sa accepte si sa bage sub covorul istoriei gunoiul politic acumulat in anii tranzitiei", considera partida pro-prezidentiala a societatii civile.

Plesu: "Scrisoarea intretine o tensiune"

Mai multe dintre figurile care se regasesc de obicei printre initiatorii si semnatarii de apeluri si scrisori deschise in apararea valorilor democratice si europene nu sint de aceasta data pe lista. Cea mai notabila absenta este cea a lui Andrei Plesu, care, contactat de noi, a declarat ca, desi nu are obiectii majore la text, a decis sa nu il semneze fara anumite adaugari si reformulari. "As fi facut o mutare de accent, subliniind ideea unei necesare reconcilieri, singura viabila in momentul de fata. In forma actuala, scrisoarea este mai degraba de natura sa intretina o tensiune, in loc sa o aplaneze."

"Nu vad inca lupta impotriva coruptiei"

"Cele trei puncte principale evocate in text nu mi se par convingatoare", ne-a declarat, la rindul sau, politologul Daniel Barbu, profesor la Facultatea de Stiinte Politice. "Nu vad inca lupta impotriva coruptiei, in privinta desecretizarii arhivelor ramine de vazut daca vom avea sau nu acces, iar condamnarea comunismului o facuse deja presedintele Constantinescu.

Deocamdata, nu vad motivul pentru care patria ar trebui sa fie recunoscatoare", a explicat Barbu, adaugind in acelasi timp ca nu a fost convins nici de argumentele pentru suspendarea presedintelui.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.