Omul lui Iliescu a primit cadou, fara licitatie, un contract de 3 milioane de euro

La mai bine de un an de la arestarea spectaculoasa a sapte ofiteri implicati in dosarul "Mita la MApN", o parte dintre acestia acuza: totul a fost o inscenare pentru a atribui un contract consistent firmei Tender SA, patronata de influentul om de afaceri Ovidiu Tender. Coincidenta sau nu, imediat dupa acele arestari armata a inlocuit firmele furnizoare de combustibil cu societatea lui Tender, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Ion Iliescu si Ioan Talpes. Atribuirea contractului de furnizare de combustibil lichid pentru citeva zeci de unitati militare s-a facut prin negocierea cu o singura sursa. Suma obtinuta de Tender intr-o singura luna: trei milioane de dolari.

Citiva dintre ofiterii arestati de PNA in octombrie 2003 in dosarul "Mita la MApN" sustin ca anchetarea lor a fost o inscenare pentru ca firma Tender SA sa cistige un contract de livrare de combustibil catre armata.

O prima masura luata de MApN dupa izbucnirea scandalului a fost sa rezilieze contractele ramase neonorate de furnizorii implicati in acel dosar. Astfel, comandamentul logistic al armatei, UM 02574, a fost delegat sa cumpere de la un alt furnizor combustibilul necesar pina la sfirsitul anului unitatilor din subordinea Statului Major al Fortelor Terestre. Pe 3 decembrie 2003, UM 02574 a semnat un contract cu SC Tender SA, prin care firma se angaja sa vinda 5.000 de tone de combustibil intr-o luna. Daca societatile carora le-au fost reziliate contractele urmau sa livreze pentru un an intreg 11.000 de tone, firma lui Tender a obtinut livrarea a 5.000 de tone intr-o singura luna si monopolul pentru majoritatea unitatilor militare ale MApN.

Negociere cu sursa unica

Comandamentul logistic al armatei nu a organizat licitatie publica pentru atribuirea contractului, ci a ales varianta negocierii cu o singura sursa, masura care se aplica numai in cazuri exceptionale, de extrema urgenta. Articolul din lege defineste situatiile de forta majora ca fiind calamitatile naturale, conflagratiile sau oricare alte situatii temeinic argumentate. Comandamentul sustine ca a aplicat procedura de urgenta pentru acel contract deoarece se apropia iarna: "Avind in vedere necesitatea aprovizionarii intr-un timp foarte scurt, care nu permitea organizarea procedurii de licitatie deschisa, Comandamentul Logistic intrunit a propus achizitionarea combustibilului prin negociere cu o singura sursa". Furnizorul ales a fost SC Tender SA, firma care avea in derulare, de patru luni, un contract pentru acelasi gen de servicii: livrare de combustibil lichid usor pentru incalzirea apei calde din cazarmi.

Pretul lui Tender

Valoarea contractului semnat pentru furnizarea de combustibil lichid usor (CLU) a fost de 104,8 miliarde de lei, adica aproape trei milioane de euro. Iar suma platita de armata pentru fiecare tona furnizata de Tender a fost cu doua milioane de lei mai mare decit la ultimul contract incheiat pentru acest gen de servicii, in august 2003.

In nota de negociere incheiata se arata: "Majorarea preturilor negociate comparativ cu contractul nr. 203/15.08.2003 a fost acceptata ca urmare a cresterii accizelor, cursului de schimb leu-euro, preturilor de productie si a tarifelor de transport". In realitate, acciza nu a fost modificata din august 2003, iar, potrivit legii, modificarea cursului leu-euro poate fi luata in seama numai in situatia unor fluctuatii majore in decurs de 90 de zile, ceea ce nu a fost cazul. Generalul de brigada Marin Maciuca, seful Comandamentului Logistica, persoana care a intermediat afacerea, a explicat astfel diferenta de pret: "Cel mai important in acceptarea acestei majorari a fost transportul auto. Nu la toate unitatile se poate ajunge cu trenul. Iar Tender SA a acceptat sa ne trimita combustibilul numai cu autocisterne, iar cheltuielile de transport au ridicat pretul".

In realitate, furnizarea s-a facut si prin CFR, dupa cum reiese din ordinului sefului UM 02565 Logistic Cluj, emis pe 17 decembrie 2003, prin care unitatile din tara au primit dispozitia de "a receptiona si descarca permanent mijloacele de transport CFR si auto, deoarece livrarile se vor face ziua si noaptea, simbata si de sarbatori legale".

O afacere cu final previzibil

In anul 2003, firma apropiatului lui Iliescu a mai participat la o alta licitatie, tot pentru distributie de combustibil, pe care insa a pierdut-o din cauza pretului prea mare. Colonelul Stefan Tucaliuc, inculpat in dosarul "Mita la MApN", ne-a declarat ca, pentru a cistiga, un angajat al lui Ovidiu Tender a incercat sa-l mituiasca pe comandantul unitatii care organiza licitatia. "Tender SA a participat la licitatia organizata de UM 02031 Bucuresti si a pierdut pentru ca a oferit un pret cu 23 de milioane de lei mai mare. Reprezentantul firmei Tender SA a incercat sa-l mituiasca pe comandantul unitatii militare, Cristian Zavodnik. Acesta a refuzat si atunci l-au amenintat, spunind ca pina la urma vor cistiga contractul cu armata si fara el.

Acest fapt a fost amintit de maiorul Cristian Zavodnik atit in fata procurorilor PNA, cit si in sedintele de judecata, dar nimeni nu s-a sesizat ca era o tentativa de dare de mita", sustine colonelul Stefan Tucaliuc. Declaratia colonelului Tucaliuc a fost confirmata si de Pavel Stoian, ofiter in Statul Major al Fortelor Terestre, arestat in acelasi dosar: "Imi aduc aminte ca maiorul Zavodnik a declarat in sala de tribunal ca reprezentantul lui Tender SA i-a promis un miliard daca va cistiga licitatia de combustibil". Contactat telefonic, maiorul Zavodnik a refuzat sa dea detalii: "In situatia in care ma aflu eu acum, nu cred ca... Daca ati vorbit cu colegii mei, probabil stiti". Marturia prin care maiorul Zavodnik sustinea ca s-a incercat mituirea sa de catre Tender SA nu a fost consemnata la tribunal de grefieri, dar a fost inregistrata pe banda audio si neluata in seama de instanta.

Generalul Marin Maciuca: "Nu sint prieten cu Tender"

Ovidiu Tender nu este la prima afacere incheiata cu armata si nici la primul contact cu generalul Maciuca. Numele generalului Maciuca, seful de atunci al Comandamentului Logistic, a fost asociat cu cel al lui Tender la inceputul anului trecut, cind unitatea condusa de general a organizat licitatia pentru asigurarile RCA ale armatei pe 2005. Cistigatoare a fost desemnata firma lui Ovidiu Tender, ARDAF. Facilitatile ARDAF ajungeau la 1.000a, spulberind ofertele celorlalte firme. Concret, la o valoare a contractului de 67,7 de miliarde de lei, ARDAF se obliga sa suporte o asigurare de 677 de miliarde de lei.

Vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Gheorghe Cismaru, cataloga pentru presa oferta ARDAF drept discutabila. Intrebat cum comenteaza aceste coincidente de afaceri, generalul Maciuca a argumentat: "Nu vreau sa se asocieze din nou numele meu cu al lui Tender. Il cunosc pe Tender, dar nu sintem prieteni. Eu am un singur prieten. Nu am case, nu am vile. Am un singur apartament si conduc o Dacia din ‘70. L-am cunoscut pe Tender pentru ca am fost coleg cu sotia lui, care este vicepresedinte la Colegiul de Aparare".

Cine acuza?

Unii dintre ofiterii arestati de PNA sustin ca dosarul "Mita la MApN" a fost o inscenare pentru ca firma lui Ovidiu Tender sa cistige acel contract de livrare de combustibil catre armata. Pavel Stoian, fost reprezentant al Statului Major al Fortelor Terestre, spune ca totul a fost premeditat: "Banuiesc ca arestarea mea s-a produs pe acest fond, chestiunea a fost gindita din spate. Ii dam pe aia jos si anulam contractele".
Seful UM 02033 Iasi, Stefan Tucaliuc, arestat si el in acelasi dosar pentru ca ar fi luat mita 4.500.000 de lei, sustine: "Din felul in care s-au purtat cu noi si au facut ancheta ,cred ca a fost o inscenare a Statului Major General pentru a-l ajuta pe Tender sa cistige licitatia".

Misiune indeplinita

Contractul a fost finalizat la 23 decembrie 2003 si a fost indeplinit suta la suta, dupa cum ni s-a spus de la Biroul de presa al MApN. Adica armata a primit combustibilul, iar Tender SA
si-a primit toti banii.
Ofiterii si civilii arestati in dosarul care a facut atita vilva la finele anului 2003 au fost eliberati si chiar reangajati in aceleasi unitati. Procesul lor se afla acum pe rol la Tribunalul Militar Teritorial. Responsabilitatea studierii celor aproape 200.000 de file ale dosarului apartine judecatorilor militari. La fel si sentinta.

Dosarul "Mita la MApN"

In octombrie 2003, mai multi ofiteri MApN au fost arestati si pusi sub acuzare de PNA pentru mai multe infractiuni grave: luare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu. Presa a scris despre acest caz, denumit "Mita la MApN". Pe scurt, comandantii unor unitati militare din Iasi, Oradea si Bucuresti au fost acuzati ca au luat mita de la administratorii a doua firme distribuitoare de combustibil lichid necesar producerii de apa calda in cazarmi, pagubind statul roman cu aproape o jumatate de milion de dolari.

Conform rechizitoriului, ofiterii au pretins si primit bani pentru a permite introducerea de pacura in unitatile militare in loc de combustibil lichid usor (CLU). In total, au fost arestate 19 persoane. Procurorii au intocmit un dosar in 50 de volume, cu aproape 40.000 de file. 200 de persoane au fost chemate sa depuna marturie pentru sustinerea acuzatiilor. Ofiterii inculpati au ramas mai mult de jumatate de an in arest, dupa care au fost eliberati si reangajati in unitatile unde lucrau inainte de a fi arestati.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.