Sustine vicepresedintele PNL, Crin Antonescu

- Si-a definitivat PNL pozitia in ceea ce priveste suspendarea lui Traian Basescu?
- Deocamdata nu avem obiectul discutiei, in sensul ca votul propriu-zis se acorda pe un document oficial, pe care PSD il va inainta sau nu. In functie de continutul acestui document, vom vota pentru sau impotriva suspendarii. Insa atunci cand discutam despre un asemenea act, de o mare importanta, singurul lucru care conteaza este cadrul constitutional. In momentul in care vom primi solicitarea de suspendare, vom aprecia in ce masura se pot incadra actele presedintelui in prevederile constitutionale.

- Ati analizat, in cadrul Biroului Permanent, argumentele pro si contra suspendarii?
- Nu am avut pana acum o discutie juridica pe marginea suspendarii, pentru ca ne lipseste textul. In acest moment suntem, daca vreti, ca in fata unui proces. Iar in fata unui proces te comporti in functie de dovezile pe care le ai, de articolele juridice la care se face trimitere si, bineinteles, in functie de faptele care sunt invocate. Faptul ca Partidul National Liberal are o parere proasta despre foarte multe dintre iesirile si actiunile presedintelui Basescu, faptul ca am afirmat, in foarte multe randuri, ca incalca spiritul Constitutiei, nu determina, la ora actuala, votul nostru. Pentru a lua o astfel de decizie importanta, ne vom baza pe ceea ce vor inainta sau nu social-democratii in Parlament.

- In aceste conditii, cum vedeti finalul crizei politice? Se va ajunge la referendum sau la anticipate?
- Deocamdata, problema anticipatelor nu se pune. Avem un guvern cu sustinerea Parlamentului in spate. Ceea ce ne preocupa pe noi, in principal, este activitatea acestui guvern. Nu avem de-a face cu o criza guvernamentala, nu putem vorbi nici despre o retragere a increderii Parlamentului in acest guvern. Consider ca singurul lucru care conteaza in lgitimitatea executivului este sustinerea parlamentara. Cel putin, in cadrul Constitutiei Romaniei. Faptul ca presedintele nu il agreeaza pe primul ministru sau ca poate face tot felul de comentarii legate de activitatea guvernului nu are relevanta si nu genereaza nici o criza politica. In privinta referendumului, putem discuta numai dupa ce demersul PSD se produce in Parlament.

- PD a anuntat recent ca, in cazul in care veti sustine suspendarea, Alianta se va rupe oficial. Mai este PD un partener de incredere?
- Partidul Democrat spune multe. In opinia mea, chiar daca am vota suspendarea presedintelui Basescu, ma indoiesc ca democratii ar pleca de la guvernare, chiar in ciuda declaratiilor pe care le fac acestia la adresa PNL. Dupa parerea mea, Partidul Democrat nu mai este demult un partener de incredere. Din pacate, si, in acelasi timp, cu sinceritate, cred ca PD nu a fost niciodata un astfel de partener de guvernare. Numai ca, ceea ce eu si alti cativa colegi am spus de foarte multa vreme, s-a adeverit. PD a devenit pentru liberali nicidecum un partener, ci poate cel mai feroce adversar.

- Cum priviti decizia democratilor de a candida pe liste proprii la europarlamentare?
- Este o decizie care nu era greu de anticipat, o decizie la care, fara indoiala, au tot dreptul. In acelasi timp, este o decizie care, practic, de facto, pune capat Alinatei D.A. Personal, eu nu fac parte din categoria celor care se sperie sau se intristeaza din cauza acestei situatii. Cred ca, in cele din urma, era timpul sa limpezim apele. Apropo de viitor, cel mai corect ar fi ca, daca este posibil, sa putem coopera in virtutea obligatiilor pe care si noi, si democratii ni le-am asumat in fata electoratului, pana la sfarsitul mandatului. Dupa aceea, ne putem vedea fiecare de drumul nostru, pentru ca, dupa cum am mai afirmat, drumurile noastre sunt foarte diferite.

- Se vehiculeaza in presa ca atat PNL, cat si PD, vor sa puna capat Aliantei, dar nimeni nu vrea
sa-si asume aceasta responsabilitate...
- Noi nu am avut niciun demers de rupere a Aliantei, desi este de notorietate faptul ca premierul Tariceanu a inghitit foarte multe, vreme de aproape doi ani, a trecut peste multe atacuri, nu numai din partea lui Traian Basescu, ci si din partea unor institutii democratice si chiar a Partidului Democrat. PNL chiar a tinut la continuarea acestei Aliante. Cred ca, pe de o parte, PD ar dori sa beneficieze de guvernare pana la capat, iar pe de alta parte, sa-si atinga scopurile electorale jucand rolul unei opozitii demagogice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.