Biroul Politic al Partidului Conservator se va reuni, maine, pentru a hotara daca va sustine sau nu initiativa social-democratilor, privind suspendarea din functie a sefului statului.

Potrivit unor calcule elementare, votul conservatorilor s-ar putea dovedi decisiv: daca acestia decid sa se alature neconditionat PSD, initiativa de suspendare are toate sansele sa ajunga in faza de vot al Parlamentului. In acest caz, se pot elabora alte scenarii de suspendare, fie asteptand avizul- pur consultativ, al Curtii Constitutionale, fie mizand- asa cum pare sa doreasca, cel putin la modul declarativ, social-democratii pe un eventual referendum

Rezervati in declaratii decisive privind pozitia lor, inca de la initierea demersurilor de catre Partidul Social Democrat, conservatorii par mai decisi ca niciodata sa-si joace cu prudenta cartea. Acestia au raspuns invitatiei adresate partidelor politice parlamentare de catre PSD, privind initierea de consultari, dar nu au ezitat sa avertizeze ca se vor lasa convinsi doar pe baza unor argumente sustinute in textele de lege in vigoare. De altfel, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon, ne-a precizat motivele acestei rezerve: "Cei ce initiaza acest demers, cei ce il vor sustine, trebuie sa respecte intru totul spiritul legii, prevederile Constitutiei. Nu putem invoca incalcarea Constitutiei, riscand sa o incalcam, la randul nostru". Reuniti in urma cu cateva zile, expertii juridici din PSD si PC au facut un prim schimb de opinii pe aceasta tema. Motivatia social-democratilor nu i-a impresionat insa pe conservatori, care au cerut, strategic, PSD sa analizeze "oportunitatea momentului" initierii procedurii de suspendare. Motivele tin atat de sfera juridicului si de contextul politic- aplicarea planului post-aderare si pregatirea alegerilor pentru Parlamentul European, cat si de rezultatul recentelor sondaje de opinie, care demonstreaza ca seful statului continua sa ocupe un loc privilegiat in preferintele electoratului. Ramanand in sfera juridicului, conservatorii le-au atras atentia democratilor ca, potrivit articolului 15 din Constitutie, nici o lege nu se poate aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, daca Legea Referendumului- in varianta ei modificata, va crea premizele legale ale suspendarii cu majoritate simpla de voturi, Traian Basescu tot nu poate fi demis decat pentru fapte grave comise dupa intrarea legii in vigoare. Daca PC isi va mentine punctul de vedere- promovat, deocamdata, de expertii sai, incalcarile repetate ale Constitutiei de catre presedinte, invocate de PSD ca argument pentru suspendare, vor fi trecute la capitolul "excentricitati" nesanctionabile de catre lege. Invocand neretroactivitatea legii, dar participand la consultari, conservatorii au ramas fermi pe pozitii: de acord cu modificarea Legii Referendumului, dar seful statului nu poate fi suspendat decat daca, dupa amendarea legii, va continua sa incalce grav Constitutia. Sau, daca se merge in continuare pe aceeasi varianta, de acord cu suspendarea, insa votata de jumatate plus unu din numarul total- si nu al celor prezenti la vot- de parlamentari.

Argumentatia conservatorilor tine de aceeasi logica: daca presedintele poate fi tras la raspundere ca orice simplu cetatean, acesta are, in acelasi timp, dreptul sa beneficieze de legile in vigoare, asa cum este cazul oricarui simplu cetatean.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.