In Ialomita, buletinele au fost tiparite de firma unui consilier judetean al partidului de guvernamint

Apropierea alegerilor ridica o noua problema: cine tipareste buletinele de vot? Raspunsul la aceasta intrebare are o dubla semnificatie: afacerea in sine, care in cele mai multe cazuri a fost incredintata clientelei PSD (cu diferente de pret incredibile de la un judet la altul!), si pericolul de frauda electorala. Daca buletinele sint tiparite de un activist PSD, cine ne poate garanta ca acesta nu va trage un "tiraj" suplimentar, peste cel oficial, in folosul partidului sau?

Buletinele de vot vor fi tiparite in Ialomita de o firma condusa de un consilier PSD. Tipografia SA din Slobozia, al carei director este Eugen Cristea, consilier judetean, a avut si acum, ca si la locale, cistig de cauza in fata altor firme.

Reprezentantii opozitiei spun insa ca nu exista nici un control asupra tiparirii buletinelor de vot. Senatorul PD Maria Petre (candidat pe listele Aliantei) sustine ca PSD "s-a antrenat la locale". Petre invoca un articol dintr-un ziar local potrivit caruia primarul din Slobozia (PSD) ar fi fost ales prin frauda. Publicatia scria, in urma cu doua saptamini, ca "in zona sediului de campanie PSD au fost aruncate mai multe buletine de vot de la sectia de votare din Slobozia Noua, sectie unde chiar la primul tur de scrutin au fost probleme serioase in ce priveste numararea voturilor". Maria Petre crede ca ar fi vorba de buletine de vot tiparite in plus pentru alegerile locale si utilizate de PSD pentru a-si asigura victoria, avind in vedere competitia strinsa. Ea sustine ca, inainte de alegeri, sondajele indicau ca are citeva procente in fata candidatului PSD.

Pe de alta parte, reprezentantii prefecturii sustin ca Tipografia SA a intrunit cel mai bun punctaj din cele opt firme selectate pentru negociere directa. Cit despre faptul ca Tipografia SA este condusa de un consilier PSD, reprezentantii prefecturii spun ca acesta nu se afla in conflict de interese. Gheorghe Cezar Valcan, director executiv la prefectura judetului Ialomita, mai spune ca, "si in guvernarea anterioara, tot tipografia asta a cistigat tiparirea buletinelor de vot".

Metoda "suveica"

Procesul de tiparire a buletinelor de vot nu poate fi controlat sau supravegheat. Din acest motiv, chiar daca tipografiile stabilesc, prin contract cu prefectura, un numar de buletine de vot, nimic nu le poate impiedica sa tipareasca mai multe.
Buletinele tiparite in plus pot fi utilizate la sectiile de vot de catre activistii de partid. Acestia pot inmina, la intrarea in sectia de vot, buletine de vot gata stampilate.

Cel care primeste buletinul de vot gata stampilat il va introduce in urna si va aduce in schimb buletinele de vot in alb primite de la presedintele sectiei de votare. Activistul va stampila din nou aceste buletine pe care le va folosi cu alt alegator.

Din acest motiv se numeste "suveica" si este o metoda clasica de frauda electorala.

Buletinele de vot tiparite in plus mai pot fi utilizate chiar si de reprezentantii PSD in sectiile de vot, care pot introduce, la numararea buletinelor de vot, alte buletine gata stampilate.

Constanta: La tiparnita lui Bosinceanu

Constanta, tiparirea celor 2.100.000 buletine de vot a fost cistigata de tipografia "Cuget liber", aceeasi care le-a tiparit si la locale. Tipografia apartine omului de afaceri Gheorghe Bosinceanu, actionarul principal al Santierului Naval Constanta si al echipei de fotbal Farul. Bosinceanu a fost om de baza al PSD, dar nu prea mai are legaturi cu acest partid. Imediat ce echipa Mazare a fost impusa in 2003 in fruntea organizatiei locale, Bosinceanu si-a anuntat demisia din partid.

Directorul trustului de presa "Cuget liber", Aurelia Lapusan, avertizeaza: "Sint probleme cu hirtia. Cele 60 de tone au fost aduse de la Popesti-Leordeni, de la rezervele statului. Toti primim de acolo, unde e stocata de vreo patru ani. Este subtire, se rupe repede si stampila se va vedea pe verso".

Vaslui: Paguba de peste 10.000 de dolari

Tiparirea celor 1,2 milioane de buletine de vot a declansat un scandal intre Prefectura Vaslui si una dintre firmele inscrise la licitatie. Initial, de tiparirea buletinelor s-au aratat interesate doua firme din judetul Vaslui si trei din judetul Iasi. Desi trebuia sa se incheie contractul de tiparire cu firma care oferea cel mai mic pret (65 lei per pagina A4), prefectura a respins firma vasluiana care oferea acest pret, ADC SRL, si a desemnat drept cistigatoare firma Dosoftei din Iasi, careia ii va plati 95 lei per pagina A4. Patronii tipografiei ADC au reclamat faptul ca prin aceasta manevra vor fi cheltuiti suplimentar peste 340 milioane de lei. "Ca sa scape de mine, cei de la prefectura mi-au spus ca nu este primordial pretul, ci dotarea si securitatea formularelor. La locale, aceeasi firma din Iasi a fost acceptata la tiparire, desi nu avea rotativa, iar buletinele le-au tiparit altii", a spus Ioan Gurguta, patronul de la ADC.

Subprefectul Neacsu a incercat o explicatie: "Reprezentantii prefecturii s-au deplasat la firma ADC Vaslui, unde au constatat ca aceasta nu dispune de o rotativa. Daca ar fi cistigat licitatia, firma vasluiana ar fi folosit detinuti de la Penitenciarul Vaslui, fapt care ar fi lasat loc la interpretari".

Iasi: Buletine retiparite

Buletinele de vot din judetul Iasi vor fi retiparite, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca acestea contin informatii incomplete privitoare la candidati. "Dupa primul tiraj am constatat ca, in cazul candidatilor din partea aliantelor electorale, nu se specifica apartenenta politica a acestora. Astfel, alegatorul nu putea sti care candidat este de la PSD si care de la PUR sau, in cazul Aliantei D.A., care este liberal si care democrat", a declarat Gabriel Tarlion, reprezentantul Biroului Electoral de circumscriptie 24 Iasi.
La Iasi, licitatia pentru tiparirea buletinelor de vot a fost cistigata de firma Teofarm, specializata in comercializarea medicamentelor, dar fara experienta in tiparituri. Aceasta a oferit insa pretul cel mai mic: 65 de lei/pagina.

Dolj: Razboi G.C. Paunescu - Mititelu

In judetul Dolj, unde se tiparesc 2.010.000 de buletine de vot, licitatia s-a lasat cu contestatii. Desi initial fusese declarata cistigatoare Tipografia de Sud, controlata de George Constantin Paunescu, cealalta firma ofertanta a contestat rezultatul licitatiei si a cistigat. Shoping Market SRL, detinuta de fostul presedinte al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, patronul unui cotidian regional, se angajase ca tipareste buletinele de la Dolj cu 71 de lei pagina, dupa cum afirma prefectul interimar Virgil Boboc, in timp ce Tipografia de Sud ar fi tiparit cu 92 de lei pagina.

"Dupa contestatie, s-a deplasat o comisie la cele doua firme si a verificat conditiile tehnice si de securitate. Cum ambele societati aveau conditii similare, departajarea s-a facut la pret.

Dupa aceasta departajare se face o economie la buget de 760 de milioane de lei", a spus prefectul Boboc.Imediat s-a ajuns si la judecata: Tipografia de Sud a atacat in instanta Prefectura Dolj, iar procesul se judeca saptamina aceasta. In paralel, razboiul Paunescu-Mititelu este purtat virulent si in ziarele si televiziunile controlate de cei doi (ambii, apropiati ai unor aripi din PSD).

Neamt: Pret umflat cu pompa

In judetul Neamt, buletinele de vot costa 1,7 miliarde lei. Asta intrucit dreptul de a le tipari a fost acordat firmei SC Musatinii SA Botosani, la un pret de 116 lei pentru pagina A4. Un pret incredibil de mare, aproape dublu fata de cel adjudecat in alte judete (65 lei in Iasi, 71 de lei in Dolj, 95 lei in Vaslui etc.)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.