Modificarea Legii referendumului in sensul simplificarii procedurilor de demitere a presedintelui Romaniei are mari sanse sa fie respinsa de Curtea Constitutionala, avand in vedere o decizie de neconstitutionalitate emisa, recent, de judecatorii instantei supreme, intr-un caz asemanator.
Este vorba despre modificarile aduse Legii statutului alesilor locali, potrivit carora mandatul primarilor si consilierilor inceteaza de drept, inainte de termen, ca urmare a pierderii calitatii de membru al partidului politic pe a carui lista acestia au fost alesi. In acest caz, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata, stabilind, prin Decizia nr. 61 din 18 ianuarie 2007, ca respectivele reglementari sunt neconforme cu Legea fundamentala. In Decizie, Curtea precizeaza: "In conditiile in care legea isi propune sa modifice statutul dobandit la data inceperii mandatului, prin instituirea unui nou caz de incetare a acestuia, legea devine retroactiva", incalcand, astfel, principiul neretroactivitatii legii, consacrat in articolul 15 (2) din Constitutie.

In plus, judecatorii isi intaresc argumentatia invocand decizii ale CEDO si constata ca textele examinate "nu indeplinesc cele patru criterii de claritate, precizie, previzibilitate si predictibilitate pentru ca subiectul de drept vizat sa isi poata conforma conduita, astfel incat sa evite consecintele nerespectarii lor". Altfel spus, Curtea Constitutionala arata ca nu admite schimbarea regulilor in timpul jocului, pregatind terenul pentru o eventuala respingere a modificarii Legii referendumului in sensul demiterii presedintelui numai cu majoritatea voturilor cetatenilor prezenti la urne.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.