afirma deputatul Cristian Boureanu, membru fondator al PLD
- Partidul Liberal Democrat s-a inregistrat oficial. Ce proiecte politice figureaza cu prioritate pe agenda PLD?
- Vom avea azi, la Ramnicu-Valcea, o intalnire pentru lansarea filialei locale, iar ulterior, am planificat o reuniune cu toti cei 30 de parlamentari PLD. Pe ordinea de zi, vor figura si proiectele cu care PLD va iesi in aceasta sesiune parlamentara. Printre acestea, se numara proiecte legate de modificarea Codului Fiscal, sustinerea votului uninominal, plus alte proiecte pe domeniile agriculturii si respectiv sanatatii.
- Ati anuntat, cu cateva luni in urma, intentia de a infiinta un pol politic de centru-dreapta. In ce stadiu se afla acesta?
- In momentul de fata, toate eforturile sunt concentrate pe constituirea partidului si infiintarea filialelor. Practic, acum asteptam decizia definitiva, care s-ar putea sa se prelungeasca, cu tot cu apel, pana la sfarsitul lunii februarie. Ulterior, vom avea un timp de doua saptamani, sa strangem cele 200.000 de semnaturi necesare participarii la alegerile europene. Legat de constituirea polului, in mod clar, acesta exista, practic, prin colaborarea pe care speram sa o avem cu Partidul Democrat. Pentru pasii urmatori insa, cred ca este nevoie de o apropiere, si mai ales de o verificare a fiecarui partid la alegerile europene. Consider ca ar fi fost ideal sa reusim sa renastem Alianta intr-o constructie cu PD, dar nu stiu daca exista timpul necesar pana la alegeri.
- Cum apreciati propunerea presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, de decalare a alegerilor pentru Parlamentul European?
- Domnul Bogdan Olteanu vorbeste in numele unui grup de parlamentari care, adunati, nu cumuleaza 15%, ca incredere din partea populatiei, dar care s-au ambitionat intr-un proiect distructiv, incercand sa schimbe un presedinte care are 75% din increderea populatiei. Sa nu uitam ca decizia de fixare a alegerilor a fost luata abia acum o saptamana. Aceasta dovedeste, daca mai era nevoie, inconsecventa si incoerenta in deciziile luate de guvernul Tariceanu. Pe de alta parte, tradeaza frica de o eventuala sanctiune din partea electoratului, pentru cei care incearca din nou un proiect politic, care nu este pe agenda populatiei - lucru pe care premierul Tariceanu l-a facut frecvent in ultimii doi ani.
- Pe cand o posibila alianta cu PD?
- Sa nu uitam ca cei care fac parte din conducerea PLD sunt oamenii care au pus bazele Aliantei DA, si sunt cei care, in mod consecvent, au militat pentru o politica coerenta si comuna cu Partidul Democrat. Astazi, alianta exista in mod clar la nivelul actiunilor politice si, daca si colegii nostri democrati o vor dori, se poate ajunge la o alianta si la nivel institutional.
- Imediat dupa depunerea documentelor de inregistrare ale partidului, anuntati posibilitatea candidaturii pe liste comune cu PD, la alegerile pentru PE. Ulterior, ati luat decizia de a candida pe liste proprii...
- Alegerile europene vor avea loc mult prea devreme pentru a putea definitiva o colaborare la nivel institutional, si o eventuala candidatura pe liste comune cu PD. Este o dorinta a noastra sa avem proiecte comune si proiecte pe care le-am inclus in programul de guvernare, dar s-ar putea ca, pentru alegerile europene, sa trebuiasca sa facem o campanie separata, dar cu obiective comune.
- Veti sustine o eventuala motiune de cenzura impotriva actualului Guvern? Dar motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, anuntata recent de PSD?
- Monica Macovei este unul dintre ministrii performanti, care au asigurat indeplinirea obligatiilor legate de integrarea europeana. In niciun caz nu vom sustine o motiune a PSD impotriva ministrului Macovei. In ceea ce priveste o motiune impotriva guvernului Tariceanu, aici PLD si-a precizat pozitia. Credem ca este timpul ca domnul Tariceanu sa plece de la conducerea Romaniei, si vom sustine o motiune de cenzura, indiferent cine o initiaza. Nu cred insa ca PSD vorbeste sincer despre o motiune de cenzura. La ora actuala, patrulaterul PSD-PRM-PC-PNL reprezinta forta care il sustine in functie pe premierul Calin Popescu Tariceanu.
- Cum vedeti finalul crizei politice?
- Prima consecinta va fi o scadere grava, daca mai era loc, a increderii cetatenilor in Parlament si in parlamentari, si probabil in clasa politica per ansamblu. In al doilea rand, cred ca PNL risca sa piarda foarte mult, avand in vedere colaborarea politica evidenta pe care o are cu PSD, pe proiecte legate de guvernare sau de schimbarea presedintelui Basescu. In al treilea rand, cred ca in momentul de fata nu se poate ajunge la liniste, la nivel politic, atata timp cat premierul, desi nu mai are increderea populatiei, continua sa se ambitioneze sa guverneze, facand compromisuri dupa compromisuri in programul de guvernare, doar pentru a avea sprijinul PRM, PSD si al PC.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.