declara vicepresedintele PD, Ioan Oltean

- Domnule Oltean, in urma cu cinci zile, forurile de conducere ale PNL si PD au decis ca Alianta D.A. sa continue, iar cele doua partide sa inceteze cu atacurile reciproce. Miercuri seara, premierul Tariceanu s-a lansat intr-un atac dur la adresa presedintelui Basescu, replica PD fiind pe masura. Ce se intampla in Alianta?

- Este inexplicabila pentru noi atitudinea premierului. Aveam impresia cu totii ca discutiile contradictorii dintre cele doua partide au incetat, ca orice fel de conflict va fi dat uitarii si ca fiecare partid se va ocupa de problemele cu care se confrunta romanii. Din pacate, premierul, care vad ca face un exces de zel mai mult decat oricand, a lansat un atac furibund la adresa presedintelui Basescu, un atac care n-are niciun fel de justificare decat un orgoliu nemasurat al premierului care denota o lipsa de intelepciune si maturitate politica greu de explicat.

Motivele tin insa doar de orgoliul lui Calin Popescu Tariceanu si a celor din jurul sau. Am criticat si ne-am delimitat la modul foarte serios de aceste puncte de vedere ale premierului, care sunt rabufniri de orgoliu, rabufniri ale omului politic lipsit de echilibrul necesar pentru a mentine un guvern in forma cea mai buna de lucru, sunt iesirile unui premier care se simte complexat fata de presedintele Romaniei.

- Cum vedeti evolutia ulterioara a acestor tensiuni? Alianta D.A. pare una impotriva naturii. Chiar nu va puteti abtine de la atacurile reciproce?

- Evolutia dintre cele doua formatiuni in cadrul Aliantei D.A. nu poate fi decat una pozitiva. PD si PNL nu au alta solutie decat de a fi impreuna cu voia sau fara voia unora sau altora. Cele doua partide sunt condamnate sa mearga impreuna pana la alegerile din 2008.

Bineinteles, insa, ca este obligatoriu ca aceasta stare de conflict trebuie sa inceteze pentru ca in caz contrar efectul va fi unul de ineficienta in actul guvernarii. De aceea credem ca responsabilitatea trebuie sa fie impusa si la nivelul PNL, astfel incat orice atac al acestui partid la adresa partenerilor de coalitie sau a lui Traian Basescu sa inceteze.

- Ce garantii ati obtinut de la PNL ca provocarile gen Bodu vor inceta?

- Deocamdata nu am avut discutii oficiale la nivelul celor doua partide pe marginea criticilor aduse Administratiei Prezidentiale si pe marginea demiterii sefului ANAF, insa, in mod cert, saptamana viitoare vom obtine garantiile potrivit carora aceste atacuri vor inceta.

- Ce sansa dati declansarii procedurii de suspendare a presedintelui Basescu de catre PSD, PRM si PC?

- Eu cred ca aceasta incercare nu are nicio sansa. Este doar o incercare de a obtine capital politic, in primul rand de catre PSD, un partid aflat pe toboganul sondajului de opinie. Nu putem sa nu observam ca principalul partid de guvernamant a zacut pana acum intr-o inactivitate totala si probabil incearca sa mai obtina cate ceva la capitolul increderea populatiei.

Ei incearca sa profite de acest conflict artificial declansat intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni si sa-si imbunatateasca o imagine si asa sifonata. Nu cred ca romanii au uitat asa repede binefacerile fostei guvernari PSD. In mod cert, aceasta incercare fantezista va fi abandonata in curand pentru ca ea nu se bucura de normele Constitutiei si nici de sustinerea parlamentara sau, ce sa mai vorbim, de increderea electoratului.

- V-ati decis in privinta candidaturii pe liste comune sau separate la alegerile pentru Parlamentul European?

- Eu cred ca cele doua formatiuni politice vor merge pe liste comune. Paritatea intre PD si PNL se va schimba insa, pentru ca realitatea sondajelor de opinie este diferita fata de anul 2003. Vad o paritate de 2 la 1 in favoarea PD, insa asteptam sondajele de opinie comandate in acest sens si abia dupa aceea vom lua o decizie definitiva. In cazul in care PD va merge pe cont propriu la viitoarele alegeri am putea sa obtinem in jur de 12-15 locuri din cele 35 de europarlamentari. Daca vom merge impreuna cu liberalii, speram sa luam cel putin 20 de locuri.

- PD a fost adeptul alegerilor anticipate. Mai sunt acestea utile in actuala conjunctura politica?

- Alegerile anticipate ar fi binevenite, pentru ca in felul acesta s-ar pune capat oricarei stari conflictuale intre cele doua partide. Dar ele, din pacate, nu sunt posibile, si ca atare orice discutie pe marginea acesteia este inutila.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.