Raportorul pentru Romania al Parlamentului European si, totodata, un influent exponent al Internationalei Socialiste, Pierre Moscovici, clarifica, intr-un interviu acordat „Cotidianului“, pozitia PD in clubul stingii. Nimeni nu are nimic cu PD, numai ca acesta trebuie sa se hotarasca rapid carui bloc politic european vrea sa i se alature.

Ce importanta credeti ca au relatiile dintre partidele politice din Romania si grupurile politice din Parlamentul European in perspectiva votului pentru semnarea tratatului?

Cred ca politicienii romani trebuie sa se pregateasca sa fie membri ai Parlamentului European, la inceput cu statut de observator, dupa semnarea tratatului, care sper sa aiba loc pe 25 aprilie. Deci, este foarte util sa existe contacte strinse intre parlamentarii romani, grupurile politice din Parlamentul European si partidele din Europa, pentru a convinge ca sint implicati in constructia proiectului european. Am transmis impreuna cu presedintele Borrell, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului ca ar fi utile cit mai multe contacte in urmatoarele zile, saptamini si luni.

In Romania, PSD si PD, cele doua membre al I.S., se afla intr-o relatie de adversitate, iar PD are mai degraba relatii reci in ultima vreme cu socialistii europeni. Mai are PD un viitor in I.S.?

Sint presedintele Comisiei de etica a Internationalei Socialiste, iar ceea ce pot sa spun este ca apartenenta PD la Internationala Socialista nu este o chestiune de etica. Deci, ca presedinte al Comisiei de etica nu voi propune excluderea PD din I.S., nu asta este ideea. Problema este una politica, respectiv carei familii crede PD ca-i apartine, care va fi alegerea sa in viitor, iar asta nu este problema mea, este problema PD. As prefera, imi pare rau sa spun asta, sa avem mai multi parlamentari, observatori si apoi membri ai Parlamentului European in familia socialista europeana decit in familia populara. Dar nu ignor faptul ca a avea doua partide din aceeasi tara in aceeasi familie internationala nu este simplu. Este o chestiune care trebuie gestionata de romani, iar PD trebuie sa faca o alegere: fie sa confirme ca apartine familiei social-democrate si sa isi asume acest lucru, fie sa faca alta alegere. Este o chestiune politica ce priveste acest partid.

Daca PD crede ca viitorul sau este alaturi de populari, este alegerea sa

Pentru echilibrul politic in Romania, credeti ca ar fi utila prezenta unui partid important in grupul popular european?

Exista un partid care apartine grupului popular, este adevarat ca nu este in Parlament. Problema nu este pentru un partid sa mearga acolo ca sa creeze un echilibru, problema este ce crezi, ce gindesti, care este ideologia ta. Vreau sa clarific acest lucru: daca PD vrea sa fie un partid social-democrat si simte ca in aceasta familie se regaseste, este bine venit. Dar nu este o problema etica, pe mine nu ma priveste aceasta chestiune, nu este problema partidelor din Europa, este numai problema PD-ului. Prefer sa avem mai multi social-democrati in Europa decit conservatori.

Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA indica in continuare probleme majore in ceea ce priveste coruptia si libertatea presei. Cum se vad de la Bruxelles aceste aprecieri?

Aceste doua probleme au fost mentionate si de mine in raportul de anul trecut, sint conditii pe care Romania trebuie sa le indeplineasca daca vrea sa adere la UE in 2007. Dar opinia mea, ca raportor pentru Romania al Parlamentului European, este aceea ca mai intii trebuie sa semnam tratatul.

Raportul meu in acest sens este favorabil si recomanda avizul conform din partea PE pentru semnarea tratatului. Dar asta nu inseamna ca treaba s-a terminat. Prietenii nostri romani trebuie sa stie ca Parlamentul European si Comisia Europeana vor continua monitorizarea pina la 1 ianuarie 2007. Asteptam progrese importante in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si libertatea presei. Sint increzator ca aceste progrese vor fi facute si, ca Romania va semna tratatul in aprilie si va adera la 1 ianurie 2007.

Nu comentez declaratiile presedintelui Basescu

In ceea ce priveste libertatea presei, ar fi nevoie mai mult de modificari legislative sau de reglementari interne?

Ceea ce noi asteptam sint rezultatele, iar ceea ce dorim este ca presa sa fie libera si cazurile de coruptie sa fie mai putin importante decit sint astazi. Aprecierea mea generala este ca politica, in Romania, e facuta de politicienii romani, iar eu, ca european si ca socialist, judec asta si mi-ar placea ca familia mea europeana sa fie mai puternica.

Cum comentati, in acest context, declaratia presedintelui roman referitoare la companii cu sediul la Bruxelles care au incheiat contracte fara licitatie pe bani publici in Romania?
Nu comentez.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.