Primul-ministru a anuntat ca se va prezenta, in februarie, in fata Parlamentului cu un plan de restructurare a Guvernului. Conform spuselor lui Tariceanu, noua organigrama a Executivului va avea un numar mai redus de ministri. Cel mai probabil se va renunta la ministrii delegati.

Premierul a spus ca reducerea numarului de portofolii nu va fi spectaculoasa deoarece o tara de talia Romaniei nu-si permite sa reduca prea mult numarul membrilor cabinetului. "Nu poti face un Guvern ca in Luxemburg. Anumite domenii si institutii, ca Ministerul Transporturilor si Lucrarilor Publice, nu vor putea disparea", a declarat Tariceanu. El a dat contraexemplul Italiei, care are un Executiv din 31 de ministri, situatie intalnita de obicei in tarile guvernate de catre coalitii mai largi.

Primul-ministru a mai spus ca reducerea numarului de ministere se va face prin comasarea atributiilor, astfel incat sa nu ramana sfere de activitate nereprezentate la nivel ministerial. Totodata, secretarul general al Guvernului va fi transformat intr-un inalt functionar public a carui principala misiune va fi de coordonare a ministerelor de resort astfel incat directivele premierului sa fie duse la indeplinire rapid. De asemenea, SGG va stabili prioritatile legislative. "E o munca mai degraba de management al treburilor Guvernului, nu al treburilor politice", a precizat Tariceanu.

Acesta isi respecta astfel promisiunea ca va restructura Guvernul dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Anul trecut, PD a solicitat acest lucru in mai multe randuri insa premierul a amanat reconfigurarea Executivului sub motiv ca exista riscul perturbarii procesului de indeplinire a obligatiilor fata de UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.