PSD s-a trezit din amorteala

Mircea Geoana vrea sa desfiinteze Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT) si sa il inlocuiasca cu un Consiliu de Securitate Nationala. Bun. Partidul Social Democrat s-a trezit, invigorat, din dulcea somnolenta a parlamentarismului. Ca urmare, doreste urmatoarele lucruri, realizabile in ordinea crescatoare a enumerarii:

1. Destituirea prim-ministrului. Relativ simplu, printr-o motiune de cenzura care ar avea, "teoretic", vorba lui Laura Codruta Kovesi, sustinerea necesara.

2. Demiterea sau macar suspendarea presedintelui tarii. Mai complicat, dar totusi realizabil, fie si doar intr-o prima etapa. Partidului Social Democrat ii mai trebuie doar 7 semnaturi pentru a elabora un document valabil in favoarea suspendarii lui Traian Basescu. Semnaturi care pot fi luate extrem de usor fie de la parlamentarii independenti, fie de la PRM, de la reprezentantii minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara sau de oriunde altundeva. Se pare ca PRM a dat deja semnaturile asteptate, ba chiar mai mult, adica 15.

3. Desfiintarea CSAT. Ieri, la ora patru, aceasta a anuntat in conferinta de presa presedintele Mircea Geoana. Ar mai urma, in aceasta enumerare, modificarea legii referendumului. Ma rog...

Toate lucrurile acestea pot fi, la o adica, dezirabile pentru o parte a electoratului. Dar, parca trezirea asta din somn s-a facut asa, prea brusc. in cazul anumitor reactii, s-ar putea spune necontrolate, PSD da impresia unui individ zgaltait, care doarme mai adanc si sare apoi din pat gesticuland si perorand.

Ordinea fireasca

Preocuparea pentru legile securitatii nationale este fireasca. Un pachet de legi propriu pe acest subiect ar fi binevenit. O dezbatere parlamentara provocata de principalul partid de opozitie, oricare ar fi el, este intotdeauna oportuna, mai ales cand este vorba despre un subiect extrem de sensibil pentru opinia publica. Dar pana a ajunge la desfiintarea CSAT si modificarea cadrului de supraveghere parlamentara a serviciilor secrete, pe care le-a propus ieri Geoana, ar fi indicat sa se puna in practica cel mai la indemana lucru. Demiterea prim-ministrului. Apoi, suspenderea presedintelui. in urma alegerilor, eventual anticipate, s-ar putea ajunge si la desfiintarea CSAT. Deocamdata, introducerea acestui subiect pe agenda publica este mai mult decat se poate digera si asta diminueaza, din pacate, impactul initiativelor serioase, de demitere a premierului si presedintelui.

Normalitatea de dimineata, data uitarii seara

Inexplicabil ce a determinat ieri dupa-amiaza iesirea lui Mircea Geoana si lansarea cererii sale referitoare la desfiintarea CSAT. si asta pentru ca tot ieri, dar dimineata, reactia aceluiasi Partid Social Democrat, prin liderul sau, acelasi Mircea Geoana, la afirmatiile presedintelui Romaniei Traian Basescu parea una normala pentru un partid de opozitie. Traian Basescu a pus cartile pe masa, pe fata. Acelasi lucru l-a facut si PSD. seful statului a mentionat numele lui Ion Iliescu in contextul procesului referitor la mineriade. Mircea Geoana a spus, firesc, ferm, ca lucrul acesta poate fi interpretat ca o aluzie stravezie la adresa justitiei.

Traian Basescu este primul presedinte al Romaniei care sparge cu piciorul usile lacatuite, dar putrezite ale pivnitelor puterii. Reactia PSD a fost reactia celui aflat in curte si care asista la spectacol. Solidarizarea dintre Mircea Geoana si Ion Iliescu, normala din anumite puncte de vedere, nefireasca din altele reprezinta in primul rand un mesaj de forta, de actiune unitara a principalei formatiuni de opozitie. "Procedura constitutionala, legitima" - a fost replica lui Mircea Geoana la afirmatiile sefului statului referitoare la faptul ca demersul Partidului Social Democrat de suspendare a sa din functie si de modificare a legii referendumului reprezinta o noua mineriada, o lovitura de stat. Aluzie, din nou, la mandatul lui Ion Iliescu. in consecinta, liderul social-democratilor, devenit avocatul fostului sau tartore, a intors acuza si a afirmat ca presedintele Basescu nu respecta prevederile constitutionale referitoare la rolul sau de mediator intre fortele politice.

La randul lui, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a cuplat la noul sistem de tractiune al partidului si a demarat in tromba in apararea presedintelui de facto, Mircea Geoana. Acuzat ca este manipulat de fostul sef al statului, liderul social-democratilor a beneficiat de interventia telefonica, prompta a lui Ion Iliescu insusi, care de data aceasta a descris un altfel de Mircea Geoana, decat cel cu care eram obisnuiti sa ni-l prezinte.

Pana la urma, intr-o descriere cinica a realitatii, se poate spune ca presedintele Romaniei Traian Basescu a facut un mare serviciu tarii si a reusit sa trezeasca din amorteala politica principala forta de opozitie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.