Partidele cauta noi aliante pre si postelectorale in perspectiva alegerilor. Pe piata politica se fac si se desfac colaborari. Cu toate acestea, alegerile pentru Parlamentul European vor reprezenta pentru partidele politice sondajul de opinie cel mai elocvent pentru aliantele viitoare. Mai mult, chiar daca social-democratii doresc suspendarea lui Traian Basescu, interesele de partid pot aduce PSD si PD in situatia de a colabora ad-hoc cel putin pentru legile securitatii

Dupa ce Traian Basescu a retrimis la Palatul Victoria legile securitatii, supararea liberalilor a atins cote maxime. Acestia se gåndesc sa-si asume actele normative, ca initiative legislative, in forma initiala. In prima varianta a proiectelor se arata faptul ca SPP si STS vor fi Directii in cadrul Guvernului. Desi PSD-istii il acuza pe seful statului ca obstructioneaza adoptarea acestor legi, situatia ar putea sta cu totul altfel, in momentul in care legile vor fi dezbatute in Parlament

Posibila miscare a liberalilor prin asumarea formei initiale a pachetului de legi i-ar putea determina pe parlamentarii PSD si PD sa se alieze impotriva variantei PNL, in conditiile in care cele doua partide vor ca acele doua servicii sa ramåna sub controlul CSAT. Desi liderii PSD neaga unele negocieri cu democratii, lucrurile nu stau chiar asa. Relatia dintre Grupul de la Cluj si Traian Basescu nu este una chiar rea, daca ne gåndim la faptul ca George Maior a fost propus de presedintele Basescu pentru functia de sef al SRI

Alegerile pentru Parlamentul European vor reprezenta pentru partidele politice sondajul de opinie cel mai elocvent pentru aliantele viitoare. Chiar daca social-democratii doresc suspendarea lui Traian Basescu, interesele de partid pot aduce PSD si PD in situatia de a colabora ad-hoc cel putin pentru legile securitatii. In acest context, ziarul nostru a intrat in posesia schimbului de hartii dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria care vizeaza avizarea legilor securitatii.

Documentele arata clar tensiunea dintre Tariceanu si Basescu, respectiv dintre PNL si PD. Pe 26 octombrie, a doua zi dupa sedinta de Guvern in care s-au avizat legile securitatii Tariceanu a trimis CSAT documentul prin care cere Consiliului sa avizeze pachetul de legi care vizeaza securitatea tarii. Ulterior, Basescu nu a introdus legile pe ordinea de zi a sedintei CSAT de la sfarsitul anului trecut, desi premierul ii ceruse sa faca acest lucru. Anul acesta in data de 12 ianuarie secretarul CSAT Ion Oprisor ii trimite o nota secretarului general al Guvernului, Radu Stroe, prin care ii spune ca "proiectele de legi nu sunt avizate de catre toate institutiile sistemului national de securitate a caror activitate o reglementeaza (SRI, SIE, STS, SPP etc.)". "Unele institutii au avizat proiectele de legi cu observatii, dar acestea nu au fost trimise catre Consiliul Suprem de Aparare. De asemenea, observatiile si propunerile Consiliului Legislativ nu se regasesc, in totalitate, in continutul proiectelor de legi. In acest context, nefiind indeplinite toate procedurile necesare supunerii lor spre avizare CSAT, va retrimitem proiectele de legi si va adresam rugamintea de a dispune grupurilor de lucru care le-au elaborat inserarea observatiilor si propunerilor formulate de membrii Consiliului, avandu-se in vedere, totodata, si cele formulate de Consiliulul Legislativ", se arata in adresa trimisa de Oprisor. La cateva zile, adica pe 17 ianuarie secretarul general al guvenului ii raspunde lui Oprisor, unde demonteaza toate elementele expuse de reprezentantul CSAT.

Negociezi si castigi... putere

Desi liderii PSD neaga unele negocieri cu democratii, lucrurile nu stau chiar asa. Relatia dintre Grupul de la Cluj si Traian Basescu nu este una chiar rea, daca ne gandim la faptul ca George Maior a fost propus de presedintele Basescu pentru functia de sef al SRI. Mai mult decat atat, Maior reprezinta un punct forte pentru PD in momentul in care legile securitatii vor ajunge in dezbaterea Parlamentului. Supararea liberalilor a atins limite maxime. Consilierul pe probleme de securitate al primului-ministru Marius Oprea a declarat ca liberalii vor sa-si asume actele normative, ca initiative legislative, in forma initiala. In prima varianta a proiectelor se arata faptul ca SPP si STS vor fi Directii in cadrul Guvernului. Dupa lungi negocieri, Tariceanu a cedat in fata democratilor, la ultima sedinta de Guvern unde s-au definitivat aceste proiecte de acte normative, si a hotarat ca acele doua servicii sa ramana de sine statatoare, cu alte cuvinte la mana CSAT-ului condus de Traian Basescu. Miscarea liberalilor anunta un scandal monstru in Parlament in conditiile in care si PSD (care il ataca pe seful statului ca blocheaza legile securitatii) agreeaza "varianta Basescu".

Stan: Oprisor s-a substituit CSAT

Contactat telefonic, secretarul Comisiei de control a SRI Ion Stan a declarat, ieri, ca Traian Basescu "a remis proiectele de legi secretariatului CSAT, care, fie in mod abuziv, fie din incompetenta, nu include pachetul de legi pe ordinea de zi a Consiliului pentru a fi analizate in vederea avizarii. Avize care puteau fi favorabile sau nu, dar se respecta o procedura obigatorie". "In schimb, secretarul CSAT, Ion Oprisor, se substituie CSAT si, fara a fi indeplinita cerinta de avizare prevazuta de lege, recurge la un subterfugiu birocratic discutabil, comunicandu-i lui Radu Stroe ca nu au fost indeplinite toate procedurile", a mai explicat Stan.

Scrisoare trimisa presedintelui

Intr-o scrisoare deschisa adresata, ieri, presedintelui Traian Basescu, directorului SRI, George Maior, directorului SIE, Claudiu Saftoiu, loctiitorului sefului DGIPI din MAI, chestor principal Constantin Darna, si directorului general al DGI din MApN, general maior Constantin Croitoru, deputatul PSD Ion Stan le solicita acestora sa respinga si sa sanctioneze orice incercare de angajare politica a institutiilor sistemului national de securitate, in contextul "crizei institutionale cu care ne confruntam in prezent". "Avand in vedere gravele elemente de instabilitate ce au fost induse in viata politica a tarii si tendintele de escaladare a acestora menite sa tulbure echilibrul dintre puterile statului, luand act de aparitia si raspandirea unor actiuni diversioniste de dezinformare prin care se vizeaza lezarea coeziunii partidelor si manipularea acestora in jocurile politice (…), reiterand avertismentele noastre in legatura cu permanentele tentative ale unor actori ai scenei politice de a se folosi de serviciile de informatii si structurile informative departamentale in scopuri partizane (…), respectuos va solicit ca, in baza prerogativelor dumneavoastra constitutionale, a autoritatii functiilor pe care le exercitati, sa observati, sa respingeti si sa sanctionati orice incercare de angajare politica a institutiilor sistemului national de securitate in contextul crizei institutionale cu care ne confruntam in prezent", arata Stan in scrisoarea deschisa. "Consider ca in aceste momente de criza institutiile din sistemul securitatii nationale trebuie sa respecte in activitatea lor principiile echidistantei si neutralitatii fata de jocurile periculoase initiate si derulate de unii factori politici", mai afirma Stan in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Traian Basescu si sefilor principalilor directii si structuri informative.

Stroe pleaca azi din Guvern

Secretarul general al Guvernului, liberalul Radu Stroe, a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca astazi dimineata isi depune demisia la Cabinetul premierului, chiar daca atat Calin Popescu Tariceanu, cat si Biroul Politic National al PNL i-au acordat toata increderea pentru ramanerea in functie.

Conservatorii lui Voiculescu cauta aliati

Conservatorii nu mai par interesati de suspendarea presedintelui Basescu, desi acum sase luni au fost primii care au avut o tentativa de strangere de semnaturi pentru a scapa de "solutia ipocrita", cum il defineste liderul PC, Dan Voiculescu, pe seful statului. Ieri, conservatorii au facut doi pasi inapoi - pe de o parte au declarat ca scandalul biletelului roz nu li se pare un motiv suficient de puternic pentru demiterea primului om in stat, iar pe de alta parte, au denuntat asa-numita "alianta" PSD-PNL, careia, la un moment dat, doreau cu trup si suflet sa i se alature.

Secretarul general adjunct al PC, Codrin Stefanescu, declara ca partidul sau nu intra in jocurile politice pe care le-ar fi initiat PSD si PNL (ecuatie politica in care ar urma sa vina si PRM, in urma unor promisiuni de finantare a viitorului post TV al lui Vadim). El l-a atentionat pe liderul social-democratilor Viorel Hrebenciuc sa nu se mai laude ca a negociat cu conservatorii, intrucat "voturile PC nu sunt de vanzare". Stefanescu crede ca procedutra demiterii lui Basescu ar trebui sa cuprinda motive serioase care sa tina mai degraba de politica externa a Cotroceniului, si nu de biletele. Pe de alta parte, PC este nemultumit ca nu a avut sansa sa intre in noua coalitie dorita cu ardoare de Voiculescu PSD- PNL-PC si priveste de pe margine conturarea acesteia, remarcand ca "PC nu vrea sa fie a cincea roata la caruta negocierilor". Asa ca PC isi pregateste un culoar politic propriu, desi in jocul strategiilor politice n-a mai ramas liber decat PD-ul. Stefanescu puncteaza ca deocamdata singurul demers pe care-l vor sustine conservatorii va fi o motiune simpla pe probleme de justitie.

Fiecare cu dama lui

Stefanescu a remarcat ca ceea ce se intampla acum pe scena politica seamana mai degraba cu o partida de sah fara reguli, in care s-a inceput cu sacrificarea regilor si va continua cu sacrificarea damelor. "Traian Basescu are doua dame pe tabla de sah, pe Elena Udrea si pe Stolojan. In aceasta ecuatie, Tariceanu nu avea nici o dama, asa ca l-a gasit pe Mircea Geoana", a explicat Stefanescu apropierea dintre liberali si social-democrati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.