Planul guvernului de a majora salariile demnitarilor nu este privit cu ochi buni de clasa politica romaneasca. Dorinta executivului nu gaseste sustinere la nivel politic. in cadrul guvernului exista o preocupare intensa cu privire la cresterea indemnizatiilor demnitarilor. Surse din executiv ne-au declarat in urma cu doar doua zile ca, la presiunile ministrilor, mai ales a celor care traiesc din salariu, guvernul analizeaza oportunitatea majorarii indemnizatiei demnitarilor, considerand ca astfel vor fi eliminate diferente salariale dintre acestia si unii functionari publici care beneficiaza de sporuri salariale.

Preocuparea pentru acest subiect s-a intensificat dupa ce ministrii au ajuns la concluzia ca exista funcionari publici care au venituri lunare mai mari decat ei. Parlamentarii romani, fie ei din Opozitie sau de la Putere nu sunt de acord cu ideea executivului de a majora salariile demnitarilor si spun, cel putin la nivel declarativ, ca nu vor sustine un astfel de demers. Unii dintre ei inteleg nemultumirea demnitarilor, care au salarii mult mai mici decat demnitarii europeni, dar totusi spun ca se gandesc si la romanii care au salarii mizere, de 3, 4 milioane. Politicienii se jura, ramane de vazut daca vor fi prinsi "cu rata-n gura". Un lucru este cert, cel putin in tabara Aliantei. in timp ce democratii declara ca nu vor accepta cresterea indemnizatiilor, liberalii se codesc cand vine vorba de un raspuns.

Democratii promit ca nu vor vota

Desi sunt parteneri de guvernare, in eventualitatea in care intentia guvernului de a majora salariile demnitarilor s-ar materializa, democratii nu ar sustine un astfel de proiect de demers.

Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a spus ca intr-o oarecare masura cererea executivului ar fi indreptatita, dar nu este oportuna.

"Cererea guvernului ar fi indreptatita pentru ca sunt multi demnitari care au salarii mult mai mici decat anumiti functionari publici, dar totusi aceasta idee nu este una oportuna. Nu cred ca acum este momentul. Acum trebuie sa ne gandim la cei care au salarii de 3, 4 milioane. PD nu a luat in calcul o astfel de posibilitate si pot sa va spun ca Partidul Democrat nu ar sustine un astfel de proiect legislativ", ne-a declarat liderul PD, Ioan Oltean.

Liberalii nu comenteaza

Senatorul liberal, Puiu Hasotti, nu a dorit sa comenteze acest subiect foarte mult pentru ca" nu exista deocamdata un proiect". Puiu Hasotti a spus ca va astepta ca executivul sa adopte un proiect de act normativ si abia dupa aceea va putea sa exprime un punct de vedere. Nici senatorul PNL, Teodor Melescanu nu a dorit sa comenteze acest subiect, spunand ca nu stie nimic despre aceasta intentie a guvernului.

UDMR-istii inteleg nemultumirea demnitarilor

UDMR-istii considera ca cererea executivului ar putea fi indreptatita. Senatorul UDMR, Eckstein Kovacs, a spus ca intr-adevar exista mari discrepante intre salariile unor ministri si cele ale unor functionari publici.

"Sunt unele lucruri care sunt nelalocul lor. Cred ca este indreptatita o reasezare a drepturilor banesti ale demnitarilor", a opinat senatorul UDMR.

PRM-istii refuza din start

Liderul PRM, Lucian Bolcas, s-a aratat intrigat de o astfel de idee si spune ca in nici un caz PRM nu ar vota un astfel de proiect legislativ.

"PRM nu ar sustine un astfel de proiect de lege pentru ca este vorba de decenta iar noi ne raportam la cetatenii care ne-au ales. Consideram ca s-ar crea o discrepanta mult prea mare intre oamenii de rand care au salarii mizere si demnitari", a declarat Lucian Bolcas.

PSD considera jignitor gestul guvernului

Social-democratii gasesc intentia executivului si a premierului Calin Popescu Tariceanu de a majora indemnizatiile demnitarilor ca fiind "inacceptabila".

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a criticat "preocuparea guvernantilor pentru propriile venituri", apreciind ca asteptarile in acest sens existente in randul profesorilor, cadrelor medicale, functionarilor publici si pensionarilor "nu au contat in ochii guvernului".

"Nu ma mira intentia guvernului de a majora indemnizatiile demnitarilor, in conditiile in care primele masuri pe care guvernul PNL-PD le-a luat imediat dupa preluarea puterii, in ianuarie 2005, a fost sa mareasca lefurile demnitarilor. Este o forma de dispret la adresa cetatenilor tarii, a pensionarilor si a romanilor cu venituri reduse", a declarat el.

Secretarul general al PSD a precizat ca social-democratii nu vor vota un astfel de act normativ daca acesta va ajunge in parlament, motivand ca asteptarile PSD privesc alocarea resurselor bugetare prioritare pentru cresterea veniturilor mici si nu pentru "indestularea guvernantilor".

PC: salariile demnitarilor nu sunt o prioritate

Conservatorii cer guvernului sa se raporteze la nivelul salariilor din Romania si nu la cele europene. Deputatul PC, Petru Calian, recunoaste ca salariile demnitarilor romani sunt foarte mici in comparatie cu cele ale demnitarilor europeni, dar sustine ca executivul trebuie sa ia in considerare nivelul de trai din Romania, nu din UE.

"O eventuala crestere a salariilor demnitarilor ar trebui sa fie la nivelul cresterilor salariale in general. in nume personal nu voi sustine un astfel de proiect de lege pentru ca societatea romaneasca in general o duce foarte prost si nu salariile demnitarilor sunt o prioritate", a declarat Petru Calian.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.