O comisie a UDMR, formata din parlamentari si specialisti juristi, a dezbatut la sfirsitul saptaminii trecute, la Cluj, proiectul Legii minoritatilor, care va fi supus atentiei Parlamentului la primavara, probabil in luna aprilie. Potrivit liderului Marko Bela a fost discutata autonomia culturala, a fost stabilit calendarul de urmat pentru negocierea si finalizarea proiectului Legii minoritatilor. Au fost rezolvate problemele de principiu, ramase in suspensie, cum ar fi dreptul de utilizare a limbii materne in institutiile publice si invatamint.

Chinezii nu intra in calcul

Potrivit lui Marko Bela, reprezentantii minoritatilor ar trebui sa primeasca o mai mare putere de decizie, alaturi de autoritatile locale privind institutiile culturale. Ar mai trebui largite dispozitiile existente, astfel incit toate cele 20 de minoritati reprezentate in Parlament sa beneficieze de posibilitatea de a utiliza limba materna in institutiile publice si invatamint. Una din modificari ar putea fi cea privind scaderea pragului de 20 la suta, de la care in prezent se pot instala placute multilingve la intrarea in localitati si de la care se pot utiliza limbile minoritatilor in primarii si justitie. "Noi am cerut sa fie redusa mai mult aceasta limita, dar in urma negocierilor s-a ajuns la 20 la suta. Ar fi oportuna o noua discutie pe aceasta tema", a spus Marko.

Referitor la acest aspect, Marko Bela a spus ca cele 18 minoritati reprezentate in Parlament vor deveni 20, prin separarea slovacilor de cehi si prin adaugarea maghiarilor. "Nu vor fi toate minoritatile intalnite in tara, cum ar fi chinezii. Doar acelea care au existat la alcatuirea statului national roman", a completat Marko Bela.

Marko Bela a mai declarat ca, in ce priveste invatamintul superior, problema la Universitatea Babes-Bolyai s-ar putea rezolva cu o ordonanta de guvern. "O initiativa in acest sens a inceput anul trecut, dar a fost abandonata’’, a spus vicepremierul. Marko Bela mai spera ca si finantarea de catre statul roman a Universitatii maghiare Sapientia sa fie rezolvata, printr-o negociere intre guvernele roman si ungar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.