Europarlamentarii trimisi de Romania la Parlamentul European si-au facut intrarea in randul oficialilor europeni. Dupa un zbor obositor, europarlamentarii romani s-au bucurat de o primire calduroasa, oferita de "egalii" lor din PE.

Coplesiti si ametiti, dar incantati de tot ce li s-a intamplat in Parlamentul European - astfel s-au declarat romanii care, pana mai ieri, aveau statut de euroobservatori si stateau pe locurile altora. Acum, europarlamentarii romani au inceput sa se acomodeze cu noul statut, chiar daca multi dintre ei vor detine acest portofoliu doar pana in luna mai, cand vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European.

Europarlamentarii romani si bulgari au primit cartelele de vot, au facut turul traseelor prin Parlamentul European, au facut cunostinta cu colegii din grupurile parlamentare si au vazut locurile unde vor sta de acum inainte, ca europarlamentari. Impresia generala - romanii trimisi la PE se simt egali cu ceilalti reprezentanti ai statelor membre.
Cei 35 de europarlamentari romani si cei 18 colegi ai lor bulgari vor fi primiti oficial in forul legislativ european peste o saptamana, in prima sedinta plenara din anul 2007 a Parlamentului European.

Democratii, primiti cu caldura in grupul popularilor
Europarlamentarii democrati au avut parte de o primire calduroasa, oferita de colegii lor din Parlamentul European. Fostul euroobservator, acum europarlamentar, Monica Iacob Ridzi, a povestit incantata chiar si faptul ca a primit cartela de vot si codul de acces. "Au fost foarte bine organizati. Astazi ni s-au explicat toate detaliile, am beneficiat de asistenta speciala. Ni s-au dat cartelele si codurile de acces, ni s-au prezentat avantajele si facilitatile de care beneficiaza europarlamentarii. Am participat la sedinta grupului PPE, care acum, dupa intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, este cel mai mare grup", a povestit Monica Iacob Ridzi.

Cat despre primirea in PPE, europarlamentarul PD a povestit la fel de entuziasmata: "am avut parte de o primire calduroasa, am fost prezentati fiecare, colegii au facut cunostiinta cu noi. Pot spune ca am avut intr-adevar o primire frumoasa".

Liberalii au resimtit o "prietenie promitatoare"

Europarlamentarii liberali s-au simtit intampinati la Parlamentul European cu "promitator" de multa prietenie. "Am fost felicitati de toata lumea. Este o atitudine mult mai calduroasa decat ne asteptam", a spus deputatul Mircea Cosea. El a specificat ca pana si colegii care le-au "pus probleme in trecut", europarlamentarii ungari, le-au declarat ca vad cu ochi buni pentru minoritatile nationale integrarea Romaniei in UE.

La fel, colegul sau Alexandru Mortun a remarcat diferentele dintre PE si cel national. "Colegii ne-au primit foarte bine. Oricum ne cunosteam de pe vremea cand eram euroobservatori, iar acum ne ajuta sa ne perfectionam cu procedeele PE", a povestit Mortun.

UDMR, printre prieteni

Contactat telefonic, europarlamentarul UDMR Kelemen Attila Bela Ladislau ne-a raspuns in timp ce se indrepta spre o urna, unde urma sa voteze pentru prima oara in PE, pentru alegerea presedintelui grupului democratilor crestini si democratilor europeni din cadrul partidului popular european. "Au fost foarte prietenosi cu noi, dar asa erau si inainte. Ne-am prezentat fiecare in fata plenului si nu am simtit nicio adversitate, ba chiar multi au salutat aderarea", a declarat europarlamentarul.

Pesedistii, coplesiti de pregatiri

Potrivit europarlamentarului PSD Valeriu Zgonea, prima zi la PE a fost la fel pentru toti reprezentantii romani - plina de elemente organizatorice, de indata ce au coborat din avion. Zgonea a povestit ca europarlamentarii s-au cazat, au primit cheile de la camere de la hotel, au invatat cum se fac deconturile, au vazut unde sunt grupurile politice, si au parcurs diferite trasee prin Parlamentul European. In plus, Zgonea a sustinut ca a inteles nevoia de a invata ca la PE, "totul se negociaza, nimic nu se castiga" si ca nimeni nu are dreptate 100%, ceea ce da nastere la compromisuri. "Marea bucurie este ca inveti sa faci echipa si nu te mai certi, asa cum se intampla acasa", a completat deputatul PSD.

Conservatorii au petrecut aseara

Europarlamentarul conservator Sivia Ciornei a spus ca cei 35 de europarlamentari romani s-au bucurat de un tratament deosebit din partea colegilor din Parlamentul European. Europarlamentarul din partea PC a remarcat insa, o diferenta in atitudinea colegilor europarlamentari. Acum, de cand romanii sunt in Uniunea Europeana, europarlamentarii din celelalte state membre ii trateaza de la egal la egal si sunt mai prietenosi. "Se vede o diferenta, europarlamentarii sunt acum mai prietenosi si mult mai deschisi", a povestit Ciornei.

Ea a mai spus ca grupul ALDE a pregatit si un party in cinstea europarlamentarilor romani si bulgari. Dupa ce vor petrece alaturi de colegii lor din grupul ALDE, europarlamentarii se vor ocupa si de treburile importante: de exemplu, sa isi caute zilele astea asistenti pentru cabinetele parlamentare din Parlamentul European. "Cautam asistenti romani, si vreau sa va spun ca sunt foarte multi tineri care au terminat studiile in strainatate si care doresc sa fie asistenti la cabinetele europarlamentarilor", a declarat europarlamentarul PC.

Senator PRM: festivitatile importante sunt saptamana viitoare

Senatorul PRM Eugen Mihaescu a ramas acasa in aceasta saptamana, din cauza unor probleme medicale. Dar peremistul nu considera ca a pierdut mare lucru, tinand cont ca in program se specifica faptul ca aceasta saptamana va fi numai pentru legitimare. "Se fac fotografii, ne schimba legitimatiile de euroobservatori. Nu e o chestiune importanta, nu se voteaza", a precizat europarlamentarul PRM. Cat despre responsabilitatile cu adevarat importante, inscrierea intr-un grup parlamentar, peremistul a sustinut ca este la zi cu toate pregatirile. Eugen Mihaescu a trimis prin posta o scrisoare de intentie pentru a se inscrie la unul dintre grupurile partidelor de extrema dreapta din Europa, infiintate in jurul Frontului National Francez al lui Jean Marie Le Pen.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.