Ministerul Afacerilor Externe se pregateste de una dintre cele mai serioase primeniri de dupa caderea comunismului. Surse bine informate ne-au declarat ca, in sfirsit, MAE va scapa de "dinozaurii" din ambasade si din directiile generale ale institutiei. Curatenia va lua sfirsit inainte de inceperea noului an diplomatic, adica la 1 septembrie. Pina la vacanta diplomatica din vara, la misiunile Romaniei vor aparea oameni noi, alesi pe criterii de competenta.
"Frinarii" diplomatiei romanesti vor fi retrasi: unii in centrala, altii scosi direct la pensie. Ei au constituit, apreciaza sursele noastre, o piedica pentru afirmarea Romaniei pe plan international.

Primenirea MAE, o decizie irevocabila

Multi dintre actualii diplomati sint slab pregatiti, avind la activ doar o scoala de partid si un dosar beton. Numerosi diplomati s-au calificat dupa ureche, la "locul de munca", trimiterea la post fiind, in prea multe situatii, o rasplata pentru serviciile aduse diverselor formatiuni politice de la putere.

Decizia de primenire a MAE este irevocabila, sustin sursele citate, pentru ca la presedintele Traian Basescu nu mai merge ca la Ion Iliescu si la Emil Constantinescu. Cu alte cuvinte, rugamintile telefonice de genul "lasa-l, ca il stiu de pe "vremuri", e un cadru de nadejde", nu functioneaza, asa cum se intimpla la Ion Iliescu. Iar Basescu nu are sensibilitati de genul celor pe care le avea Emil Constantinescu, care traia permanent cu teama ca, daca va opera schimbari in ambasade, se va spune "ca cederizam". Scoaterea la pensie va fi facuta conform legii pentru ca multi dintre diplomatii romani au implinit de mult virsta la care ar fi fost normal sa cedeze locul altora mai tineri si, de cele mai multe ori, mai bine pregatiti. In plus, multi dintre ambasadori sint si la finalul mandatului de patru ani.

Pensionarii "de neinlocuit" vor fi inlocuiti

"Intangibilii" ambasadori care au implinit de mult virsta de pensionare nu au fost retrasi, spun aceleasi surse, din pricina unor interese legate si de activitatea informativa, dar si de clientelismul politic. Toate acestea au facut ca o lista lunga de oameni sa se eternizeze in MAE.

Desi nici un oficial al ministerului nu vrea sa recunoasca, un plan de retragere a ambasadorilor si a consulilor generali este in lucru. Dupa cum afirma ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu nu va exista, practic, "un val" de rechemari in centrala MAE. Desi nu a spus-o clar, seful diplomatiei romane nu vrea sa se repete, probabil, cutremurul din ambasade produs in 2001, imediat dupa revenirea la putere a lui Ion Iliescu. Practic, puterea a intrat atunci in plin in structurile diplomatice pe care pur si simplu le-a dezechilibrat doar ca sa-i inlocuiasca pe cei numiti de Emil Constantinescu si de CDR cu cei care nu mai prinsesera un loc pe lista de parlamentari pesedisti.

Aproximativ 60 de oameni din centrala MAE si din ambasade isi vor capata, in curind, binemeritata pensie, spun sursele noastre. Pensionarea se va face si din ratiuni pragmatice: la post vor fi trimisi oameni tineri, astfel incit sa nu se repete incidente dramatice de genul celor soldate cu decesul la post al unor diplomati, bolnavi si in virsta, cum s-a intimplat in cazul lui Dan Martian (Portugalia) si al lui Constantin Tunsanu (Republica Araba Egipt).

Balin si Baconski, rapusi de clientelismul PSD

Dintre rechemarile nejustificate din 2001, amintim doar citeva: scandaloasa inlocuire a profesorului clujean Ion Balin din functia de ambasador in Maroc sau cea a teologului-diplomat Theodor Baconski din functia de ambasador la Vatican. La Rabat, in locul profesorului Balin a fost trimis un personaj care nu mai are nevoie de nici o prezentare: Gelu Voican Voiculescu.

Desi implinise numai doi ani la post, profesorul Balin a fost decorat de Regele Mohamed al Marocului, contrar uzantelor diplomatice potrivit carora asemenea distinctii se acorda numai la finalul unui mandat de patru ani. Atit de mult se apropiase profesorul Balin de Casa Regala a Marocului, incit perfectase vizita Maiestatii sale Mohamed in Romania. Numai ca, o data cu rechemarea lui Balin de catre regimul Iliescu, vizita nu a mai avut loc.

Faptul ca suveranul Marocului acceptase sa vina in Romania avea o semnificatie clara - pe vremuri, Ceausescu l-a invitat de patru ori, Iliescu de sase ori.
Artizan din umbra al punerii in practica a vizitei Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea in Romania - prima tara ortodoxa in care a poposit un suveran pontif -, Baconski era foarte bine vazut de Vatican, numarindu-se printre ambasadorii apreciati de Sfintul Parinte. Mai mult decit oricare alt diplomat, prin pregatirea teologica si prin eruditia sa, el reprezenta un mare avantaj pentru relatiile Romaniei cu Sfintul Scaun, care s-au racit dupa plecarea lui Baconski.
Un alt caz scandalos a fost cel al rechemarii din Portugalia a profesorului Mihai Zamfir, scriitor si critic literar, care, dupa ce infiintase catedre de limba romana in capitala lusitana, avea o mare trecere in cercurile politice si culturale de la Lisabona.

O prerogativa a puterii politice

Legal, rechemarile unor ambasadori de la posturile pe care le ocupa - de mai mult sau de mai putin timp - sint perfect justificabile. Orice putere care se instaleaza are dreptul sa-si numeasca ambasadorii pe care-i doreste si care o reprezinta. Conform legilor, in atributiile presedintelui Romaniei intra si numirile, dar si rechemarile de ambasadori. Motivul rechemarii poate fi oricare, de la cel disciplinar la cel normal, la care se apeleaza atunci cind respectivul diplomat termina un mandat de patru ani. In diplomatia romaneasca s-a petrecut o singura data un lucru de neimaginat in orice tara democratica - dupa instalarea puterii din perioada 1996-2000, aceasta s-a lovit de refuzul unor ambasadori de a se inapoia de la post intr-un termen rezonabil.

Mihai Razvan Ungureanu: "Apreciem interesul EVZ fata de politica de personal a Ministerului Afacerilor Externe"

Mihai Razvan Ungureanu (foto), ministrul afacerilor externe, ne-a declarat, ieri, inaintea intilnirii cu Olli Rehn, dupa ce a aflat ca sintem in posesia unei liste a ambasadorilor rechemati: "Politica de personal din Ministerul Afacerilor Externe reprezinta o legitima preocupare a opiniei publice romanesti. Apreciem atentia si interesul ziarului dumneavoastra, in special, dar si a intregii media romanesti pe care le acorda desfasurarii proiectului nostru institutional de restructurare. Va asigur ca este in interesul nostru, al ministerului si, totodata, al cetatenilor Romaniei ca, la finele acestui efort institutional, sa existe un minister cu adevarat european, pregatit sa-si asume responsabilitatile ce decurg din statutul de viitor membru al UE".

Ambasadori care vor fi retrasi pina la vara

Traian Chebeleu - Austria
Stelian Oancea - Spania
Sorin Ducaru - SUA
Caius Traian Dragomir - Grecia
Lazar Comanescu - Uniunea Europeana
Bogdan Mazuru - NATO
Iulian Buga - Olanda
Florin Bucur Vasilescu - Tunisia
Aurel Calin - Liban
Neagu Udroiu - Finlanda
Victor Chiujdea - Slovenia
Ioan Maxim - Elvetia
Vasile Dan - Mexic
Cristian Teodorescu -Thailanda
Gheorghe Magheru - Consiliul Europei
Adrian Vierita - Germania
Ion Vasiliu - Emiratele Arabe Unite
Constantin Eremia - Albania
Mihai Dinucu - Croatia
Dan Ghibernea - Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord
Vasile Soare - Kazahstan
Liviu Maior - Canada

Ioan Maxim - Elvetia

A obtinut titlul de ambasador in 1991, printr-un decret semnat de Ion Iliescu. La cei 63 de ani ai sai, Maxim a fost director general al directiilor juridica si consulara, fiind implicat in scandalul "Firul rosu", cind nu a recunoscut existenta unei legaturi directe Cotroceni-Kremlin.

Traian Chebeleu - Austria

Traian Chebeleu, dupa o perioada in care a fost purtator de cuvint al MAE, a devenit unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu, al carui purtator de cuvint a fost.
Lui Chebeleu i s-a imputat, fara dovezi, ca ar fi avut legaturi cu Securitatea.

Caius Traian Dragomir - Grecia

A candidat la alegerile prezidentiale din 1992 din partea PD-FSN. A avut o prestatie dezastruoasa ca ambasador la Paris, in perioada 1993-1997.
Ion Iliescu l-a numit ambasador in Grecia, in martie 2000. "Caius", cum ii spunea cu multa caldura Ion Iliescu - la intilnirile anuale de la Cotroceni ale ambasadorilor -, a ajuns in MAE dupa ce a plecat din FSN la PNL.

Iulian Buga - Olanda

Buga a declansat un serios scandal international dupa ce a trimis in tara o nota prin care se cerea, intr-un stil de trista amintire, contracararea unor dezvaluiri si critici publicate de ziaristul olandez Olaf Tempelman. Scinteia scandalului a reprezentat-o convocarea ziaristului olandez la MAI de la Bucuresti.

Neagu Udroiu - Finlanda

Marele merit al lui Neagu Udroiu este faptul ca a stiut sa-l slujeasca pe Ion Iliescu, ca director la Agentia de Presa ROMPRES, in lungile turnee pe care fostul sef al statului le-a facut in strainatate.

Dan Ghibernea - Regatul Unit

Un apropiat al lui Adrian Nastase, fiu al unor diplomati ai regimului comunist, numirea lui ca ambasador la Londra a avut loc dupa ce nu a mai prins functia de sef al spionajului romanesc, dupa cum ne-au declarat surse din PSD. Aceleasi surse ne-au explicat ca nominalizarea lui Ghibernea (foto) la SIE era o chestiune de ore, numai ca Ion Iliescu l-ar fi impus pe Gheorghe Fulga. In compensatie, Nastase a obtinut pentru amicul sau postul de ambasador in Regatul Unit.

Ambasadori uitati

Dintre ambasadorii numiti de mai bine de patru ani si al caror mandat, conform cutumelor, trebuia sa se incheie ii amintim pe Mariana Stoica (Israel) si pe Tudorel Postolache (Luxemburg). Pastrarea Marianei Stoica a avut, pina acum, ratiuni pragmatice: ea a stabilit o relatie excelenta cu autoritatile israeliene. Mentinerea lui Postolache are la baza motive strategice: Luxemburgul detine presedintia rotativa a Uniunii Europene si nu era foarte indicata schimbarea ambasadorului in timpul acestei presedintii, in cursul careia urmeaza ca Romania sa semneze Tratatul de aderare la UE.

Consuli vizati pentru rechemare

Gheorghe Dimitrescu - New York
Silviu Ionescu - Salonic
Claudiu Lucaci - Los Angeles
Ovidiu Grecea - Sydney
Ovidiu Grecea - Sydney

Despre retragerea lui Grecea se spune ca va fi un test pentru presedintele Basescu.
Dupa ce a fost zburat din functia de sef al Corpului de Control al Guvernului, Grecea a fost luat sub aripa-i protectoare de Traian Basescu, la Primaria Generala a Capitalei.

Claudiu Lucaci - Los Angeles
Ex-purtator de cuvint al guvernului, a primit postul de consul general doar pentru ca l-a pierdut pe cel de la executiv.

Gheorghe Dimitrescu - New York
Despre Dimitrescu s-a sustinut, fara dovezi, ca ar avea legaturi cu ex-premierul Adrian Nastase inca de pe vremea cind actualul consul era copatron al unei companii aeriene.

Si Joita ar putea fi schimbat

Se discuta inca despre retragerea de la post a lui Liviu Maior, ambasador in Canada, fost ministru PDSR al invatamintului, a lui Constantin Simirad, ambasador in Cuba si fost primar al Iasiului, precum si a lui Tanase Joita , consul general la Strasbourg, campionul sinistrelor recursuri in anulare.

Sint retrasi si diplomati eficienti, dar la final de mandat

Printre ambasadorii care vor fi rechemati in centrala diplomatica de la Bucuresti se afla si citiva care au avut o prestatie buna sau foarte buna.
Ambasadorul Romaniei in SUA, Sorin Ducaru, a fost de departe unul dintre cei mai eficienti. Si cu sprijinul sau s-a reusit vizita lui George W. Bush la Bucuresti, acum doi ani. Cu bune relatii in mediile politice si de afaceri americane, Ducaru se bucura de increderea SUA.

O activitate buna au avut si doi dintre cei trei ambasadori la Bruxelles: Lazar Comanescu (Uniunea Europeana) si Bogdan Mazuru (NATO). Despre Bogdan Mazuru se stie ca a avut un rol serios in negocierile pentru aderarea Romaniei la NATO. Nici aportul lui Lazar Comanescu - un foarte bun specialist in drept international - nu poate fi neglijat. Chiar daca e fiul tatalui (Valeriu Vierita, ex-ambasador in Italia), ambasadorul Romaniei in Germania, Adrian Cosmin Vierita, apreciat pentru contributia la dezvoltarea relatiilor bilaterale, a primit anul trecut titlul de "ambasadorul anului" pentru felul in care a reprezentat Bucurestiul la Berlin.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.