Miscarea cvasi-browniana a atomilor liberali, in fluidul jocului politic a amplificat agitatia din politica romaneasca. Detasarea aripii Stolojan, cu intentia de a forma Partidul Liberal Democrat a urgentat necesitatea unui Congres al PNL, prin care partidul sa se regrupeze, eventual chiar sa gaseasca resurse pentru a demara o ofensiva politica.

Saptamana trecuta, liberalii au anuntat o serie de schimbari de statut care prefigureaza o parte din mizele Congresului. Conform noului statut va creste numarul vicepresedintilor de la 5 la 15, dintre care 8 alesi pe regiuni, Comitetul Executiv va disparea, iar PNL va fi condus de catre un Birou Politic, in locul actualului Birou Permanent Central. Aceste modificari sprijina ideea ca principalele mize ale Congresului sunt de natura politica.

In primul rand, interesul imediat al liberalilor este de a transmite un mesaj ferm catre membrii de partid. Intr-un moment sensibil cum este cel al ofensivei de acum a PLD, increderea membrilor de partid in conducere trebuie intarita. Nu este vorba neaparat de alte posibile plecari, ci de faptul ca pe liberali ii asteapta alegerile pentru Parlamentul European, unde mobilizarea membrilor va fi esentiala.

In al doilea rand, miza majorarii numarului vicepresedintilor tine atat de nevoia lui Calin Popescu Tariceanu de a avea asigurat un sprijin puternic in partid, cat si de necesitatea de a coordona mai bine activitatea din filialele PNL, pentru a face mai bine fata presiunilor care vor veni in lunile viitoare in teritoriu, atat din partea PLD, cat si a PD.
In al treilea rand, PNL va trebui sa dea un raspuns mai clar referitor la viitorul Aliantei PNL-PD. Desigur, este posibil ca liberalii sa se pronunte pentru o traiectorie politica proprie, dar judecand dupa ultimele mesaje ale lui Calin Popescu Tariceanu, este mult mai probabil un mesaj prin care PNL sa solicite intarirea Aliantei. Acest lucru va aduce mingea din nou in terenul PD.

Pe langa aceste mize politice, Congresul din 12-13 ianuarie are si o serie de mize de imagine. Cea mai importanta miza de imagine este de a intari increderea nucleului electoratului liberal in forta partidului. Marele pericol, daca ne uitam la evenimentele din ultimele luni (presiunile lui Traian Basescu, formarea PLD) este demobilizarea acestui electorat care nu va mai avea incredere ca PNL poate sa "conduca" tara. Acest mesaj este esential, mai ales din perspectiva apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European.

O alta miza va fi asumarea succesului integrarii, tema cu care PNL s-a asociat in mod constant. Aceasta a fost valorificata imagologic la finalul anului trecut si la inceputul anului acesta de catre Traian Basescu, deci liberalii vor urmari sa echilibreze balanta de imagine pe aceasta directie.

In al treilea rand, daca judecam dupa intentiile PD de a propune o strategie post-aderare, in colaborare cu PLD, se intrevede o tactica a democratilor prin care acestia urmaresc sa "confiste" guvernarea la nivel de imagine. Din aceasta perspectiva, o alta miza de imagine a Congresului este de a intari asocierea dintre liberali si guvernare, respectiv de a intari increderea in supravietuirea politica a unui guvern care nu mai are o majoritate sigura in parlament.

Desi este greu de crezut ca va aduce mutari spectaculoase la varf, Congresul PNL din 12-13 ianuarie este foarte important pentru partid. Venind la jumatatea unei guvernari agitate, in care evolutia PNL a fost mai degraba negativa, evenimentul ar putea marca fie relansarea partidului cu sanse reale in confruntarile electorale din urmatorii doi ani, fie adancirea unei crize.

In situatia in care analistii, dar si adversarii politici vor interpreta si conota fiecare virgula din discursurile de la Congres, este de asteptat ca pozitiile liderilor liberali sa fie prudente si atent evaluate de strategii partidului. Chiar si elemente discursive aparent insignifiante ar putea sa indice traiectoria politica viitoare a PNL. Rares Hopinca


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.