Zi plina pentru coagularea polului de centru-dreapta de pe scena politica romaneasca. Ieri, atat Theodor Stolojan, cat si Ioan Talpes, au anuntat in cadrul unor conferinte de presa diferite dar care s-au desfasurat la aceeasi ora lansarea oficiala a partidelor pe care le conduc, Partidul Liberal Democrat si Uniunea Populara Social Crestina. Evenimentul extrem de important, de altfel, reprezinta inca un pas spre coagularea fortelor de centru - dreapta. Cei doi lideri politici au subliniat importanta existentei unei reale miscari populare, cu o puternica dimensiune social-crestina, in Romania europeana. Mentionam ca atat PLD, cat si UPSC si-au declarat intentia de a intreprinde demersiurile necesare pentru primirea in Partidul Popular European.Tinand cont de evolutia politica, anul 2007 se anunta drept anul coagularii fortelor de centru-dreapta.

PLD doreste refacerea spiritului Aliantei

Theodor Stolojan, presedintele comitetului de initiativa al PLD, au lansat ieri oficial PLD, prezentand sigla si sloganul noului partid, pentru inregistrarea caruia a depus documentele la tribunal.
Theodor Stolojan a prezentat sigla noii formatiuni si insemnele acesteia, care reprezinta imaginea stilizata a unei curbe albastre pe fond portocaliu. Sloganul formatiunii este, potrivit anuntului comitetului de initiativa, Progres, Libertate, Demnitate (PLD, pentru Partidul Liberal Democrat ).
Comitetul de initiativa pentru infiintarea PLD a anuntat ca a depus documentele necesare pentru inregistrarea formatiunii ca partid politic.

Potrivit legislatiei in vigoare, pentru inscrierea unui partid la tribunalul este nevoie de depunerea unei liste cu 25 000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 dintre judetele tarii, dar nu mai putin de 700 de persoane din fiecare circumscriptie. Theodor Stolojan a fost ales presedintele provizoriu al PLD, iar Gheorghe Flutur vicepresedinte al acestui partid pana la organizarea congresului care va avea loc imediat ce partidul va fi inscris oficial la tribunal.

Biroul Executiv Provizoriu are astfel ca presedinte pe Theodor Stolojan, vicepresedinte pe Gheorghe Flutur, iar printre membri se numara Raluca Turcan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu. Mircea Cinteza va fi coordonatorul partidul la nivelul Capitalei.Cererea de inregistrare se afiseaza la sediul Tribunalului timp de 15 zile, iar instanta trebuie sa se pronunte in privinta acceptarii in alte 15 zile dupa afisarea publica a solicitarii de inscriere.

Constestatiile fata de infiintarea formatiunii se pot depune in cinci zile de la data comunicarii deciziei tribunalului, iar termenul pentru judecarea contestatiilor este de 15 zile.

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat, ieri ca partidul sau nu este interesat de functii in acutalul guvern si ca singurul partener de discutie ramane PD, insa nu a exclus, pe viitor, o fuziune cu un PNL purificat de gruparea Tariceanu.

Stolojan a precizat ca asemanarea cu simbolurile si culorile Aliantei nu este intamplatoare pentru ca PD este singurul partener, iar fondatorii PLD sunt cei care au luptat pentru alianta, in vreme ce aceia care se perinda acum pe la televizor sunt liberalii care s-au impotrivit colaborarii cu democratii si au refuzat proiectul politic de consolidare a acestei constructii politice, referire la refuzul PNL de a fuziona cu democratii. Stolojan si Valeriu Stoica au precizat ca vor sa refaca spiritul Aliantei DA si ca nu au in vedere colaborarea cu alte forte politice, cu exceptia crestin-democratilor, care ar putea fi contactati, insa numai dupa congresul pe care il vor avea in luna ianuarie 2007.

Intrebat daca dorinta de a colabora doar cu jumatatea democrata a Aliantei DA si daca revendicarea lor ca parte legitima a acestei constructii politice inseamna ca PLD se asteapta ca PNL sa paraseasca singur Alianta, Stolojan a spus ca nu il mai intereseaza ce fac liberalii condusi de Tariceanu. "PNL sa isi vada de treaba lui. Speram insa ca liberalii sa inteleaga ca actuala conducere a partidului, ca Tariceanu, Olteanu, Orban, Antonescu si Norica Nicolai au dus PNL de rapa. ", a comentat Stolojan.

Liderul PLD a mai spus ca in cazul in care PNL va scapa de actuala conducere, partidul sau nu exclude o fuziune cu liberalii, in cadrul proiectului de coagularea a fortelor de dreapta, proiect care ramane unul dintre principalele obiective politice ale PLD. De asemenea, intrebati daca se pozitioneaza la putere sau in opozitie, avand in vedere ca vor colabora cu PD, Stolojan si Stoica au evitat sa dea un raspuns clar."Nu dorim posturi in actualul guvern. Nu ne intereseaza un guvern condus de Tariceanu", a spus Stolojan in context.

Gheorghe Flutur a precizat ca, desi se concentreaza pe problema inregistrarii la TMB si pe cea organizatorica, PLD a discutat cu PD o eventuala colaborare pentru alegerile la Parlamentul European, insa nu s-a luat inca o decizie privind participarea pe liste comune. Cert este ca PLD se va afilia grupului popularilor europeni atunci cand va fi cazul.

UPSC doreste "un alt fel de politica"

Uniunea Populara Social Crestina a intrat, oficial, din 21 decembrie pe scena politica romaneasca, in urma procesului legal de inregistrare care a durat aproximativ doua luni de zile. Noul partid a pornit la drum cu nici mai mult, nici mai putin de 125 965 de semnaturi stranse de grupurile de initiativa din tara. In cadrul primei conferinte de presa ce a avut loc ieri, la noul sediu central, presedintele partidului, Ioan Talpes a aratat ca formatiunea pe care o conduce se va implica in dezbaterile politice privind viitorul Romaniei, va participa la alegerile pentru Parlamentul European si va sustine ideile promovate de membrii grupurilor crestin-democrate din organismele europene. De asemenea, incepand cu ianuarie 2007, UPSC va demara procedurile legale pentru a adera la Partidul Popular European.

Pe plan intern, luna ianuarie va fi dedicata infiintarii filialelor judetene de partid. "Nu va exista niciun judet in care sa nu avem organizatie. Primul sediu local va fi deschis in data de 6 ianuarie la Constanta, in 7 vom avea sediu in Buzau, urmand ca apoi sa ne indreptam spre zona de vest a tarii si, treptat, sa acoperim toate resedintele de judet. Punem mare accent pe organizatiile din teritoriu pentru ca noi am pornit partidul din provincie, nu de la centru. Este nevoie de un alt fel de politica, de o noua formula pe scena politica romaneasca", a declarat Ioan Talpes.

Presedintele UPSC a precizat ca partidul va actiona pentru promovarea tuturor initiativelor locale si regionale, astfel incat Romania sa se alinieze cu adevarat principiilor Uniunii Europene. "Suntem convinsi ca, adoptand experienta partidelor populare, vom putea asigura fiecarui cetatean roman sansa de a se alatura cetatenilor din U.E., in termeni si conditii sociale", a aratat Talpes.

Senatorul a adaugat ca reprezentantii UPSC nu vor face parte dintre cei care critica doar de dragul de a critica sau din dorinta de a crea imagini negative altora, adaugand ca el nu este partizanul unei astfel de idei. O atentie speciala a fost acordata tendintei deja existente de a se folosi fonduri europene pentru sustinerea unor interese particulare, deturnandu-se, in acest mod, proiecte de care ar putea beneficia comunitati intregi de cetateni. Conform conducerii UPSC, in toate aceste cazuri, partidul va sesiza in mod direct atat Parlmentul si Guvernul, cat si ministerele implicate, justitia, precum si institutiile europene care au ca obligatie monitorizarea cheltuirii banilor europeni.

In ceea ce priveste pozitia UPSC fata de noul pol de centru-dreapta cristalizat de platformisti si democrati in cadrul discutiilor pe care acestia le-au purtat acum doua zile, Ioan Talpes a declarat, pentru Cronica Romana, ca UPSC isi va exprima o pozitie oficiala dupa constituirea Partidului Liberal Democrat.

"Ne este greu sa ne exprimam, in acest moment, o pozitie oficiala. Inca nu vrem sa facem speculatii in legatura cu acest subiect, cu modalitatea in care va influenta scena politica, dar, categoric, aceasta formula coagulata de platformisti si democrati va exista. Insa, inainte de toate, ei vor avea datoria sa se pronunte clar asupra formulei doctrinare si asupra ideologiei pe care o promoveaza", a afirmat Talpes, adaugand ca ceea ce se intampla, la ora actuala, in viata politica romaneasca tine de o "geo- strategie a momentului". Potrivit statutului UPSC, Uniunea este un partid care se adreseaza tuturor oamenilor, care are ca scop construirea societatii din responsabilitate crestina, in servicul poporului roman si a Romaniei si ingrijirea valorilor si traditiilor poporului roman.

Simbolul partidului este un dreptunghi in interiorul caruia se afla initialele UP, inconjurate de doua ramuri de maslin iar sloganul partidului este, dupa cum sustine presedintele UPSC, "E nevoie de un alt fel de politica!"


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.