In varianta optimista, Romania va ajunge la nivelul statelor UE in 20 ani

Daca mediul economic si politic este nefavorabil, intervalul in care vom recupera decalajele ar putea ajunge la 40 de ani. Previziunile au fost facute ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-un interviu acordat postului national de radio.

In opinia sa, clasa politica are un rol important in acest demers, insa in Romania nu exista inca o maturitate politica deplina. Iar acest lucru a atras de multe ori suspiciune si neincredere din partea oficialilor europeni.

Premierul nu crede in anticipate

Cu cateva zile inainte de aderare, Tariceanu reafirma ca vrea sa isi duca mandatul de prim-ministru pana la capat. El sustine ca in acest moment nu sunt motive pentru anticipate, intrucat "la nivelul Parlamentului nu exista o dorinta foarte mare de a se crea instabilitate politica, si ca atare, nu se inregistreaza, din punct de vedere politic, o perioada mai dificila decat acum jumatate de an". "Nu pot spune ca nu ma astept la alegeri anticipate si ca nu sunt atent la un subiect discutat, dar nu apreciez ca acum exista realmente posibilitatea declansarii anticipatelor", a adaugat Tariceanu.

In plus, el sustine ca Guvernul nu poate fi considerat minoritar, in conditiile in care este sprijinit de PC. Mai mult, liderul PNL a atacat atat colegii de Alianta, cat si pe noul aliat al democratilor, PLD.

In opinia sa, nu retragerea conservatorilor de la guvernare ar crea probleme Executivului, ci gruparea Stoica-Stolojan, prin dezertarile din PNL. Cat despre democrati, premierul spune ca "ei au militat in mod continuu pentru declansarea de alegeri, pentru reformularea politicii". "Eu cred ca e gresit sa se procedeze in acest fel. Daca ne uitam la toate tarile din Uniunea Europeana, peste tot unde au fost astfel de turbulente politice, nu au avut absolut nimic de castigat", a adaugat seful Guvernului.

Optimism in plan economic

Seful Guvernului spune ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va determina scaderi de preturi, datorita concurentei, si cresterii numarului locurilor noi de munca, urmare a investitiilor, dar si obligatia respectului fata de lege. "Nu vor fi falimente de intreprinderi si nici alte lucruri rele. Ma astept ca tot mai multi romani care acum lucreaza in strainatate sa revina in tara", a spus Tariceanu.

Emma Menasce, specialista in probleme ale Europei Centrale, explica, pentru AFP, de ce vom avea acest parcurs ascendent. "In plan economic, aceste tari (Romania si Bulgaria) vor urma, global, aceeasi cale ca si statele care au aderat in 2004: vor cunoaste o crestere foarte puternica, datorita investitiilor straine si boom-ului cererii interne si al exporturilor. Investitiile straine directe reprezinta circa 8 la suta din PIB in aceste doua tari (de doua-trei ori mai mult decat in tarile Europei Occidentale - n. red.), ceea ce este enorm", precizeaza expertul european.

Entuziasmul investitorilor se explica prin costul redus al fortei de munca si prin situarea geografica, apreciaza Menasce, explicand: "Bulgaria si Romania sunt foarte atractive, deoarece costul mainii de lucru este inca mai mic decat in Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria, chiar daca forta de munca este, fara indoiala, mai putin calificata".

"Vor fi anticipate sau o schimbare de premier"

Jean-Michel De Waele, specialist in probleme legate de Europa Centrala si de Est, avertizeaza ca la 1 ianuarie consensul politic in favoarea integrarii in UE va disparea in Romania, unde va fi vizibila foarte rapid o intensificare a instabilitatii politice. "Cred ca vom avea foarte rapid, in ianuarie sau februarie, alegeri in Romania, respectiv o schimbare de prim-ministru", spune el, citat de AFP.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.