"Vom avea curand, incepand din ianuarie sau februarie, alegeri in Romania, adica o schimbare a premierului", comenteaza Jean-Michele De Waele, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles

Romania si Bulgaria, de departe cele mai sarace membre UE dupa aderare, vor beneficia de o crestere economica rapida, dar se vor confrunta si cu o serie de dificultati politico-sociale, considera expertii straini citati de AFP, care prevad o schimbare de premier la Bucuresti inca din primele luni, informeaza NewsIn.

Daca perspectivele economice ale celor doua tari care vor adera la 1 ianuarie sunt bune, acest lucru nu este valabil si pe plan politic si social, unde tulburarile vor conduce aproape sigur la schimbarea premierului la Bucuresti si ameninta stabilitatea guvernului de la Sofia, comenteaza AFP.

Romania si Bulgaria "sunt departe de a fi pregatite", a avertizat Jean-Michele De Waele, profesor de stiinte politice la Universitatea Libera din Bruxelles, specialist in Europa Centrala si de Est. "Guvernele roman si bulgar au facut imposibilul pentru a satisface cerintele europene", implementand o serie de refome radicale, recunoaste insa politologul.

Alegeri anticipate la Bucuresti

Consensul politic in vederea intrarii in UE, care a prevalat in perioada dinainte de aderare, va disparea dupa 1 ianuarie atat in Romania, cat si in Bulgaria, dupa care vom asista la o amplificare rapida a instabilitatii politice. "Sunt de parere ca vom avea curand, incepand din ianuarie sau februarie, alegeri in Romania, adica o schimbare a premierului", prezice analistul. "In Bulgaria, va trebui sa vedem daca Guvernul va rezista socului aderarii la UE", a adaugat aceasta.

Cele doua Guverne se vor confrunta dupa aderare, cu aceleasi probleme ca si statele din Europa Centrala care au devenit membre UE in 2004. "Cresterea economica exista, dar o mare parte din populatie traieste in conditii dificile", a explicat De Waele. "Societatea nu mai poate suporta reforme ultra-liberale, iar discursurile populiste, eurosceptice sau de extrema dreapta" au captat atentia opiniei publice, in special a celor care au avut de pierdut in urma tranzitiei - persoane in varsta, muncitorii si locuitorii din orasele mici si medii, unde industria din perioada comunista a disparut, a explicat acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.