Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde, ca nu este foarte ingrijorat de avantul miscarilor nationaliste si extremiste, intrucat "niciun partid democratic nu va participa la guvernare impreuna cu aceste formatiuni".
Dupa aderarea la UE, unele state din Europa s-au confruntat, in interior, cu o respingere a proiectului european, care s-a manifestat printr-o intensificare a viziunilor nationaliste si adesea extremiste. In acest context, Basescu a fost intrebat de reporterul Le Monde cum va reactiona Romania, daca se va confrunta cu un fenomen similar."Romania are o cultura europeana. Si la noi prezenta unor partide extremiste este o constanta pe esichierul politic, de la caderea regimului comunist. Ne vom integra in UE cu aceasta caracteristica politica, ce se regaseste si in alte tari europene. Pe de o parte, este un motiv de ingrijorare, pe de alta parte, nu suntem prea nelinistiti, pentru ca aceste partide nu ating procentaje alarmante", a explicat Basescu. "Niciun partid democratic nu va participa la guvernare cu aceste formatiuni", a asigurat presedintele. "Sigur, extremismul este o realitate inacceptabila din punct de vedere teoretic. Dar am invatat sa traim cu acest fenomen, care este provocat de saracie, frustrare si incapacitatea unei parti a populatiei europene de a se adapta la Europa", a precizat Basescu.
Intrebat ce anume asteapta Romania de la integrarea sa in Uniunea Europeana, Basescu a sugerat ca este imposibil de construit o democratie in afara Uniunii. "Suntem dintotdeauna inconjurati de marile puteri din bazinul Marii Negre si am invatat ca democratia nu poate exista decat in interiorul unor blocuri mari, precum UE si NATO", a declarat seful statului. Acesta a precizat ca in schimbul dezvoltarii "cu D mare" pe care o ofera Europa, Romania ofera o piata de 22 de milioane de consumatori, mana de lucru destul de calificata si capacitatea romaneasca de inovatie. Presedintele Basescu a apreciat ca romanii sunt mai bine pregatiti psihologic sa suporte impactul social al integrarii decat populatia celor zece tari care au aderat in 2004 pentru ca subiectul a fost tratat fara demagogie si cetatenii au fost avertizati sa nu se astepte la minuni. "Stim ca UE nu ne va dubla salariile la 1 ianuarie 2007 si ca va trebui sa fim foarte performanti pentru a evita un somaj de masa. Marturisesc ca sunt putin ingrijorat, dar cred ca suntem pregatiti pentru ca intalnirea cu piata europeana sa nu lase nimanui o amintire amara", a spus Basescu.
In ceea ce priveste deficitul de forta de munca, Basescu a spus ca Romania nu isi va deschide pentru moment piata pentru cetatenii tarilor din afara UE, desi are in vedere masuri de facilitare a accesului pentru muncitorii din tarile vecine unde traiesc comunitati mari de romani - Republica Moldova, Ucraina si Serbia. "Totusi, principalul nostru obiectiv este sa determinam romanii plecati sa munceasca in UE sa se intoarca acasa. In constructii, angajatorii au fost obligati sa mareasca salariile mult peste medie, pentru ca muncitorii au migrat catre Italia, Spania, Franta si Germania. In prezent, nivelul salariilor din Romania ii determina sa se intoarca. Acelasi fenomen se produce in industria informatica, afectata de un exod de specialisti. Ei incep sa se intoarca pentru ca multinationalele si companiile romanesti le ofera salarii comparabile cu cele care le sunt oferite in UE", a explicat Basescu.
Presedintele a fost rugat sa comenteze faptul ca unele tari europene nu privesc cu ochi buni declaratiile de la inceputul mandatului sau cu privire la privilegierea unei axe Washington-Londra-Bucuresti. "Nu construiesc politica externa a Romaniei in functie de interesele unora sau altora, ci in functie de interesul national al Romaniei. Daca alte state ne impartasesc punctele de vedere, sunt partenerele noastre", a raspuns Basescu. "Romania este un stat independent si suveran ca si celelalte state europene. Daca interesele noastre converg cu cele ale altor state, unde este problema? Nu ne este rusine ca abordarea noastra in privinta energiei in bazinul Marii Negre este apropiata de cea a administratiei americane", a spus el.
Despre autor:
Sursa: Cronica Romana
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Rubik Hub, eveniment în București: lansare Scale to USA, workshop gratuit de IP
Sursa: start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
20 de citate ale Fericitului Augustin care îți vor da putere și mângâiere
Sursa: garbo.ro
-
Top cele mai căutate și vândute parfumuri pentru bărbați
Sursa: kudika.ro
-
Stellantis vrea să facă mașini chinezești Leapmotor aproape de România. Câte...
Sursa: wall-street.ro