Partidele de buzunar, intre interese marunte si ridicol. Conform IPP, cel putin 14 ar trebui desfiintate

In Registrul partidelor politice al TMB sunt inscrise 32 de partide. Cum cetateanul obisnuit poate nominaliza cam vreo 10, ne intrebam ce fac celelalte. Nu mai putin de 14 dintre ele ar trebui radiate din Registru deoarece nu au indeplinit o conditie esentiala a legislatiei electorale - nu au trecut de baremul de 50.000 de voturi la alegerile din 2004. Inca din aprilie 2005, Institutul pentru Politici Publice a cerut desfiintarea acestora, insa autoritatile nu au facut nimic.

Adrian Moraru, director de programe la IPP, a declarat ca un demers nou va fi initiat catre noul procuror-general cu speranta ca acesta va lua mai in serios problema.
Cat despre cei ce mana in lupta pe initiatorii acestor partide-fantoma, Moraru a comentat sarcastic: "Fiecare face ce vrea cu timpul sau liber".

Pe de alta parte, infiintarea unui partid poate fi profitabila. Sediile de partid pot fi folosite in scop comercial, desi legea interzice acest lucru. Apoi pot veni fonduri de la partide cu orientare similara din tari in care acestea au pondere mai importanta. Chiar daca nu vin bani, o invitatie la un Congres in strainatate pe gratis nu strica nimanui. Moraru a mentionat si categoria "ratatilor politici", cei care au avut candva functii in partide mai mari si, odata marginalizati, si-au facut propriul partid, chiar daca acesta nu are niciun viitor.

Mai este si cazul PNG, care a fost cumparat ca o marfa oarecare de catre Gigi Becali de la Viorel Lis, fost primar al Capitalei, in caz ca bucurestenii au uitat. Altii chiar spera sa intre in politica mare pe usa din dos. Cand se vorbea de unificarea partidelor crestin-democrate in jurul PNTCD, la diverse discutii sau tratative s-au infiintat si reprezentanti ai unor partide de care nu a auzit nimeni pana atunci, precum Partidul Popular din Romania sau Partidul Crestin-Democrat.

Ce alegem, PPPSDTR sau PSDESSMB?

Daca prin desfiintarea lor de catre tribunal s-ar desteleni jungla politicii, viata partidelor ar pierde in mod cert din umor. De exemplu, avem un partid care se numeste Partidul Particularilor Partid Social-Democrat Traditional Roman, adica PPPSDTR. In urma unui Congres extraordinar, au schimbat numele partidului in mai elipticul Forta Dreptatii. Astfel ca partidul cu cea mai lunga denumire este acum Partidul Solidaritatii Democratice pentru Egalitatea de Sanse si o Societate Mai Buna.
Acesta are o activitate politica foarte intensa. Ei au tarat prin tribunale nu mai putin de 19 partide cu diverse contestatii si apeluri. Au contestat tot ce-au prins: inscrieri de partid, fuziuni, noile conduceri etc. Aproape toate contestatiile au fost respinse pe motiv ca nu erau timbrate. Deh, politica cere bani. Nici nu-i de mirare ca vor o societate mai buna.

In Registrul partidelor, observam ca Partidul Demnitatii Nationale are un vicepresedinte pe nume Gandac, iar conducatorii Partidului Comunistilor (Nepeceristi) sunt Profesor Gheorghe Ungureanu (presedinte) si Muncitor Constantin Galbeoru (secretar). Tribunalul Municipal Bucuresti a trebuit sa arbitreze si luptele interne pentru putere, cum a fost cazul Partidului Renasterea Romaniei, cand excluderea fostului presedinte a fost confirmata pe cale judecatoreasca. La fel de haios este Partidul Ecologist Roman.

Candva partid parlamentar, ei au o structura de conducere care o face de rusine pe aceea a PSD: presedinte, presedinte executiv, 3 prim-vicepresedinti, 15 vicepresedinti, secretar general, 8 secretari executivi, presedinte al Consiliului National de 37 de membri, presedinti pentru organizatia de tineret si aceea de femei, Comisie de cenzori (5 membri), Comisie de Arbitraj (5 membri).

Astfel ca este foarte greu pentru un membru PER sa scape fara o functie de conducere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.