Principele Radu explica, intr-un articol pe care ZIUA il prezinta integral, motivele pentru care nu trebuie uitata contributia Regelui Mihai I in devenirea europeana a Romaniei.

Am participat miercuri 20 decembrie, pentru a doua oara in numai doua zile, la sesiunea solemna a Camerelor Parlamentului Romaniei. Pentru Principesa Margareta si pentru mine a fost un moment istoric. Ne-am nascut cu cinci decenii in urma, am avut ocazia de a trece pragul multor parlamente ale lumii, am intalnit zeci de oameni politici si de stat care scriu soarta sistemului international, am avut mii de angajamente in sustinerea intereselor fundamentale ale Romaniei. Niciodata, insa, nu am avut onoarea de a participa la o sesiune a Parlamentului nostru.

Sesiunea solemna a fost organizata pentru a onora intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Parlamentul a adoptat in unanimitate o declaratie, iar seful statului, dl Traian Basescu, a solicitat adaugirea ca tara devine membra a Uniunii Europene prin vointa poporului. Un moment de gratie al Romaniei acestui secol. Au luat cuvantul doisprezece oameni politici de cea mai inalta insemnatate pentru tara. Mentiunea prezentei in sala a Regelui Mihai I a fost, insa, sporadica (presedintele Senatului, un senator si un deputat). In ce priveste importanta istorica a Regelui Mihai fata de intrarea Romaniei in UE nici o vorba, in cele aproape o suta douazeci de minute solemne.

Imi fac datoria de roman sa enumar douazeci de motive pentru care trebuie onorata contributia Regelui Mihai in devenirea noastra europeana institutionalizata:

1. Pentru ca Familia Regala este cea mai veche institutie europeana a Romaniei, implinind 140 de ani tocmai anul acesta.

2. Pentru ca Regele Carol I a fost primul sef de Stat european al Romaniei. I-au urmat alti trei, toti membri ai Familiei lui.

3. Pentru ca dinastia regala romana conducea tara atunci cand a devenit, pentru prima oara in istoria ei, tara europeana suverana si independenta, cu numele de Romania, in 1881.

4. Pentru ca modernizarea Romaniei a fost inceputa de un stramos al Regelui Mihai I.

5. Pentru ca profesionalizarea politicii, a armatei, a economiei, a administratiei, criterii de baza ale UE, au fost incepute de Carol I.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.