Decizia finala revine unei "comisii speciale"

Platformistii de rand au luat in serios promisiunile facute de initiatorii proiectului politic de reformare a fortelor de dreapta din Romania, Theodor Stolojan si Valeriu Stoica (foto) - sub sigla unui viitor Partid Liberal Democrat. Ramasi fara functii sau chiar dati afara din PNL, simpatizantii platformei se folosesc de perioada de repaus - pana la infiintarea PLD - si isi fac planuri sau sperante pentru noul lor partid. Dar socotelile de acasa ale platformistilor risca sa moara in fasa, in conditiile in care liderii viitorului PLD sunt cei care iau deciziile cu greutate, la fel ca in formatiunea condusa de "petroliberalii" lui Calin Popescu Tariceanu. Toate propunerile pentru noul statut al PLD sunt dezbatute intr-o comisie speciala care va alege o varianta finala.

Partid nou, structura noua

Platformistii din teritoriu au demonstrat ca nu trateaza cu superficialitate aderarea la noua platforma liberala promisa de Theodor Stolojan. Forumurile de discutii ale simpatizantilor PLD, viitori membri, au fost invadate cu propuneri pentru un nou statut, organizatorice, si cu sfaturi pentru "succesul garantat" al formatiunii.

Si asa s-au ivit propuneri pentru statutul unui partid ipotetic, in conditiile in care platformistii sunt in plin proces de strangere a semnaturilor pentru infiintarea PLD.

Organizare liberal-democrata

Sa se faca un Consiliu Teritorial, format - in urma alegerilor uninominale de la Conferinta Teritoriala de Alegeri - din 25 de persoane plus doi supleanti! - a sugerat platformistul aradean Dacian Tolea, fost vicepresedinte al organizatiei municipale a PNL Arad si fost membru liberal.

In loc de Comitetul Executiv al PNL, platformistul a sugerat ca PLD sa-si faca un Birou Executiv al Consiliului Teritorial (BEx, in loc de CEx-ul liberalilor). Apoi, liberal-democratii sa-si aleaga un presedinte, cinci vicepresedinti, trei secretari coordonatori si alti doi secretari simpli, in ordinea voturilor primite la Comitetul Teritorial, si sase membri, toti in Biroul Executiv al PLD. Lor li s-ar alatura alti 10 membri si doi supleanti, care sa faca totalul celor 25. Iar in locul Delegatiei Permanente a PNL, platformistul a propus infiintarea unui Comitet Permanent Teritorial.

Premii pentru responsabili

Schimbarile propriu-zise, in afara celor privind denumirea structurilor, au aparut in cazul organizatiilor speciale al viitorului PLD. Ele se vor numi "cluburi" sau "cercuri", fie ele de oameni de afaceri sau poate chiar profesionale. In viziunea lui Dacian Tolea, platformistii n-ar trebui sa greseasca si sa permita infiintarea unei organizatii politice de tineret, cum este Tineretul National Liberal al lui Tariceanu. Motivul- "tinerii trebuie sa intre in competitie ca orice alta persoana cu varsta mai mare de 18 ani"!

Varianta platformistului include si infiintarea unui Consiliu de Arbitraj si a unor comisii de specialitate de pe langa Consilul Teritorial. Cireasa de pe tort vine insa prin instituirea unui "premiu pentru Libertate si Responsabilitate" care sa poarte numele unui mare liberal si care sa fie acordat unui platformist cuminte, la fiecare congres ordinar.

Comisia "speciala" va decide

"Sunt foarte multe astfel de propuneri", ne-a declarat deputatul Raluca Turcan. Ea a explicat ca initiatorii proiectului PLD au adunat toate aceste propuneri pe care le dezbat intr-o "comisie speciala pentru statut" si care va stabili noua organigrama si noile crezuri ale Partidului Liberal Democrat, de indata ce acesta va fi inregistrat la tribunal, adica dupa ce va fi sustinut de peste 25.000 de oameni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.