Leonard Orban a primit votul de incredere al Parlamentului European ca primul comisar european din Romania, la fel ca si colega sa Meglena Kuneva din Bulgaria. Ambii au primit un vot favorabil covarsitor, deschizand calea Romaniei si Bulgariei sa adere cu drepturi depline la Uniunea Europeana la 1 ianuarie.

Dar euro-parlamentarii au continuat sa ridice intrebari privind semnificatia multilingvismului, portofoliul acordat domnului Orban. 595 de voturi pentru Leonard Orban, 16 impotriva si 29 de abtineri, urmate de aplauze.

Presedintele Parlametului European, Josep Borrell, i-a felicitat pe primii comisari din Romania si Bulgaria, spunand ca rareori oficialii europeni primesc un vot de investitura asa de important.

Confirmare fara probleme

De fapt, domnul Orban a primit chiar cu 12 voturi mai mult decat colega sa bulgara. Este o onoare si o bucurie sa le dam votul amandorura, a declarat Hans Gert Poettering, liderul celui mai mare grup din parlament, popularii europeni, care va prelua si conducerea legislativului de la Strasbourg la 1 ianuarie.

Dar liderul Socialistilor Martin Schulz, a amintit de criza in jurul numirii lui Varujan Vosganian ca prim candidat al Romaniei, criticat pentru vederile sale prea de dreapta si legaturile cu magnati controversati, spunand ca retragerea lui a fost miscarea corecta deoarece el n-ar fi trecut de audierile din parlament.

Domnul Schulz s-a aratat din nou nemultumit de definitia neclara data portofoliului domnului Orban, considerat de multi drept prea restrans. E un semn, a spus el, ca instiutiile euroepne si-au atins limitele odata cu cresterea numarului de tari membre la 27.

Nu exista suficiente posturi pentru 27 de comisari

Liderul Liberal Graham Watson a spus-o clar - nu exista suficiente posturi pentru 27 de comisari europeni. Iar un deputat britanic eurosceptic i-a avertizat pe romani si bulgari ca se vor confrunta cu o birocratie sufocanta - ati schimbat cortina de fier cu o cortina de hartie, a declarat el.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a aparat insa pe cei doi noi colegi, pe care i-a descris drept doua personalitati remarcabile. Promovarea diversitatii lingvistice si culturale, a spus el, reprezinta esenta valorilor si identitatii europene, iar domnul Orban are toate calificarile necesare pentru a se ocupa cu profesionalism de acest portofoliu dificil.

Aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie, a continuat domnul Barroso, este un moment cu adevarat istoric, prin care cele doua tari isi iau locul de drept.

Salariu anual de 223 de mii de euro

La aceeasi data isi vor incepe mandatul si Leonard Orban si Meglena Kuneva, un mandat care se va incheia insa la sfarsitul lui 2009, odata cu plecarea echipei Barroso. Pentru Leonard Orban, e o ascensiune spectaculoasa - intr-o Uniune cu 23 de limbi oficiale, el va administra 1 la suta din buget si va conduce o armata de peste 3.000 de traducatori si interpreti. Primul comisar roman va deveni simultan si unul dintre cei mai bogati romani, cu un salariu anual de peste 223.000 de euro.

In final, mult mai controversatul Ovidiu Ispir a fost si el aprobat de Parlamentul European, pentru Curtea Europeana de Conturi, dar cu un vot foarte strans: 356 pentru, 229 impotriva, 51 abtineri, reflectand impresia multor eurodeputati ca a fost cel mai prost pregatit candidat pentru acest post care a fost audiat vreodata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.