Ceea ce i-a determinat pe platformisti sa grabeasca anuntarea iminentei aparitii a Partidului Liberal Democrat a fost - potrivit lui Theodor Stolojan - vestea ca Delegatia Permanenta a PNL urma sa-i sanctioneze, in aceeasi zi, pe liderii de filiale din curentul anti-Tariceanu, conturandu-se si excluderea fostului ministru Gheorghe Flutur. Astfel ca, desi oficial nu aveau in intentie precipitarea lucrurilor, exclusii din PNL au luat decizia de a iesi la rampa cu anuntul infiintarii PLD, ca un semn ca nu mai stau la "mila" conducerii liberale, sa-i reprimeasca in partid.
Asa a explicat Stolojan, joi seara, brusca intoarcere de foaie, dupa ce, cu doar doua-trei zile inainte, Valeriu Stoica nega categoric intentia transformarii Platformei intr-o formatiune politica, sustinand ca acesta este doar un scenariu "de scoala", posibil de luat in calcul prin ianuarie-februarie. Si totusi, iata-i devansandu-si propriul termen si iesind la lupta deschisa cu liderii PNL, pe care-i acuza ca "duc partidul de rapa" si ca l-au coborat la 11% - conform ultimului Barometru lansat de Fundatia pentru o Societate Deschisa - ceea ce ar reprezenta cam jumatate din cota de la sfarsitul lui 2004.
Stolojan nu s-a zgarcit - in emisiunea de la Realitatea TV - cu comentariile negative la adresa "grupului Tariceanu", acuzandu-i pe fidelii premierului ca isi urmaresc strict propriile interese si le ignora pe cele ale PNL si ale Romaniei. Fostul consilier prezidential i-a prezis actualului Cabinet inca maximum jumatate de an de supravietuire, in conditiile in care va pierde curand sustinerea maj oritatii si in Camera Deputatilor, dupa cea din Senat. Stolojan a afirmat, in context, ca platformistii sai numara deja 10 senatori (dintre care doi veniti "de la alte partide" decat PNL) si cateva zeci de deputati, la care se adauga 11.000 de aderenti in toata tara. Cu acest efectiv, Platforma are sanse sa se transforme rapid in PLD, astfel incat sa poata participa la alegerile din mai, pentru Parlamentul European.
Ex-liderul liberal a precizat ca viitorul PLD se considera in alianta cu PD, "dar cu dansii (conducerea PNL -n.n.) nu avem ce discuta". Or, asta complica situatia din Alianta D.A., unde democratii se vad nevoiti sa ramana, cel putin deocamdata, din ratiuni de guvernare, explica Stolojan.
El considera totodata ca o axa formata din PNL, PC si PSD - asa cum a propus Dan Voiculescu - ar fi "un pericol pentru Romania", dat fiind ca liberalii au conducatorii pe care-i au, iar PSD ar fi "un partid inca nereformat". In schimb, viitorul PLD se gandeste deja la o constructie politica, in care sa coexiste, pastrandu-si identitatea doctrinara, curentele liberal, crestin-democrat si popular. Stolojan nu a comentat daca din viitorul pol de centru-dreapta ar face parte PD, PNTCD sau UPSC, asa cum se vorbeste, ci s-a multumit sa spuna ca inca nu stie cum va arata noua constructie. Dar la cum se misca de repede "platformistii"...
Despre autor:
Sursa: Cronica Romana
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Practicile agricole sustenabile, economii de €50 mld anual. Ce putem face în RO
Sursa: green.start-up.ro
-
AI în HR: cum schimbă inteligența artificială procesul de recrutare și munca...
Sursa: start-up.ro
-
Clementinele: beneficii, calorii și diferența față de mandarine
Sursa: garbo.ro
-
Mihai Cepoi, CEO Jobful, despre Gen Z: Nu sunt de acord să judecăm generații,...
Sursa: wall-street.ro
-
Black Friday la BNR? „Vinerea neagră” ar putea fi în continuare doar pentru...
Sursa: futurebanking.ro
-
E normal ca femeia să se rușineze de bărbat când ajung în dormitor?
Sursa: kudika.ro