Romanii cred, in premiera, ca nu sintem pregatiti sa aderam la UE, deoarece Romania nu poate respecta regulile impuse, nu poate face fata concurentei, nu poate implementa standardele de calitate, iar agricultura noastra este la pamint.

Potrivit unui studiu cu tema "Ce stiu si ce vor sa stie romanii despre Uniunea Europeana", realizat de catre Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), majoritatea romanilor cred ca Romania nu este pregatita sa adere la Uniunea Europeana. Persoanele intervievate afirma ca Romania nu poate respecta regulile impuse, nu poate face fata concurentei, nu poate implementa standardele de calitate, iar agricultura noastra este la pamint. Studiul a fost efectuat pe 1.416 persoane din 58 de localitati din tara, unde ANBCC are birouri de consiliere pentru cetateni. Obiectivele analizei au vizat identificarea ingrijorarilor romanilor privind integrarea in UE, a mijloacelor prin care oamenii prefera sa fie informati si a temelor de interes privind integrarea europeana.

Frica de preturi

In timp ce 50,65% dintre tineri sint optimisti in privinta integrarii, persoanele cu virste cuprinse intre 36 si 50 de ani sint sceptice. 40% dintre acestia spun ca integrarea europeana nu este un lucru bun. Ei sustin ca dupa 2007 vor creste preturile, nu si salariile, iar costurile integrarii vor fi platite de cetateni. Totodata, acestia sustin ca vor disparea micile afaceri, marile combinate si multi vor ramine fara locuri de munca. La capitolul beneficii, o mare parte dintre cei intervievati cred ca nivelul de trai va creste dupa integrarea in UE si ca vor reusi sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate.

Integrarea si terorismul

A treia categorie de intervievati este cea care incurca integrarea europeana cu mondializarea sau cu razboiul impotriva terorismului. Acesti subiecti afirma ca Romania va deveni colonie, valorile nationale se vor dilua, iar traditiile se vor pierde treptat. Majoritatea celor chestionati (69,4%) doresc sa fie informati despre aderarea la UE prin intermediul televiziunii, aproape 40% prin radio, iar pe locul trei apare informarea individuala si gratuita. Din chestionare rezulta ca oamenii ar vrea sa se separe efectele aderarii de dezbaterile politice si sa se discute mai mult despre efectele asupra tarilor vecine, cu exemple concrete.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.