La 31 octombrie 2005, Elena Udrea afirma: "(...) Nu am facut vreo afacere cu PSD sau cu statul"

In perioada decembrie 2003 - octombrie 2004, intre RA-APPS si cabinetul de avocatura Elena Udrea au fost incheiate 12 contracte de asistenta juridica, in valoare totala de 2,35 de miliarde de lei, contracte atribuite direct, fara licitatie. Actualul director general al RA-APPS, Adrian Dumitru, sustine ca: "Toate contractele au fost atribuite in mod direct, fara organizarea de licitatii publice".

Contractele incheiate intre cele doua parti, in intervalul mentionat, au avut o valoare individuala cuprinsa intre 10 milioane de lei vechi si 400 de milioane de lei vechi. Majoritatea contractelor de asistenta juridica atribuite cabinetului de avocatura Elena Udrea de catre RA-APPS au fost incheiate incepand cu luna iulie 2004, la doua saptamani dupa ce aceasta a fost aleasa in functia de consilier in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

In documentele regiei nu au fost identificate acte care sa expuna motivele oficiale pentru care conducerea RA-APPS din perioada decembrie 2003 - octombrie 2004 a optat pentru incheierea celor 12 contracte cu cabinetul de avocatura al Elenei Udrea si nu pentru utilizarea juristilor angajati in cadrul institutiei. Contractele incheiate intre cele doua parti, in intervalul mentionat, au avut o valoare individuala cuprinsa intre 10 milioane de lei vechi si 400 de milioane de lei vechi. Elena Udrea a primit majoritatea contractelor RA-APPS dupa ce a intrat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Aceasta a fost validata pentru functia de consilier general al CGMB din partea Aliantei PNL-PD, prin Hotararea Consiliului 100/2004, aprobata la 25 iunie.

Pana la acea data, cabinetul de avocatura Elena Udrea a incheiat cu Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) doua contracte, la 4 si 5 decembrie 2003, in valoare de 310 milioane de lei vechi, respectiv 60 de milioane de lei vechi, rezulta din datele furnizate de catre regie. Ultimele doua contracte incheiate intre cele doua parti, la 6 decembrie 2004, adica in momentul in care alegerile parlamentare erau castigate de PSD, iar alegerile prezidentiale se indreptau spre cel de-al doilea tur de scrutin, demonstreaza ca nici Elena Udrea nu avea incredere in victoria lui Traian Basescu si incerca "sa-si faca plinul" chiar de la guvernul "corupt" pe care-l infiera in campania electorala. Aceste ultime contracte au o valoare de 120 milioane de lei vechi, respectiv 160 milioane de lei vechi.

Actualul director al RA-APPS, Adrian Dumitru, spune ca, in documentele regiei nu au fost identificate acte care sa expuna motivele oficiale pentru care conducerea RA-APPS din perioada decembrie 2003 - octombrie 2004 a optat pentru incheierea celor 12 contracte cu cabinetul de avocatura al Elenei Udrea si nu pentru utilizarea juristilor angajati in cadrul institutiei. De asemenea, nu poate fi demonstrata existenta unor criterii explicite pe baza carora au fost stabilite onorariile. "Mentionam faptul ca toate contractele au fost atribuite in mod direct, fara organizarea de licitatii publice", se arata intr-un document semnat de acelasi Adrian Dumitru.

De asemenea, nu poate fi demonstrata existenta unor criterii explicite pe baza carora au fost stabilite onorariile, precizeaza sursa citata. "In cea mai mare parte a proceselor in care am aparat statul roman, am avut castig de cauza. RA-APPS a ales sa colaboreze, alaturi de multe alte cabinete de avocatura, cu cel pe care eu il conduc", spune Elena Udrea, uitand probabil sa mentioneze ca a incasat banii pe toate, chiar si cele pierdute.

La inceputul lunii februarie 2005, la 4 luni dupa ce primise contractele de la RA-APPS, activitatea de avocat a Elenei Udrea a incetat, fiind numita de presedintele Basescu consilier de stat, sefa Cancelariei prezidentiale. Astfel, avocatul Elena Udrea (incompatibil acum) nu a putut sa indeplineasca pana la capat prevederile unora dintre contracte. Actuala conducere a regiei spune ca din totalul de 2,35 miliarde de lei vechi care au fost platite cabinetului de avocatura Elena Udrea, in baza contractelor de asistenta juridica mentionate, nu a fost restituita pana in prezent nici o suma. Ori cel putin unul dintre contractele incheiate intre Elena Udrea si RA-APPS a ramas neonorat, ceea ce ar fi trebuit sa aduca in conturile regiei o restituire a unei parti a incasarilor.

Autoritatea de Control a Guvernului va incepe o actiune de control la RA-APPS, pentru a verifica informatiile legate de cabinetul individual de avocatura al Elenei Udrea, care ar fi primit, in 2004, contracte din bani publici din partea regiei, au precizat surse guvernamentale. Elena Udrea considera ca: in cadrul "relatiei profesionale" pe care a avut-o cu RA-APPS, cabinetul sau de avocatura "a reprezentat interesele statului roman, RA-APPS fiind o regie a acestuia si nu o institutie a PSD", uitand probabil discursul cu "sistemul ticalosit" sau discursul cu "statul mafiot PSD", teme adesea invocate de Elena Udrea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.