Cei care au colaborat cu Securitatea sau au fost implicati in scandaluri de coruptie pot sta linistiti. Au acces la scaunul de europarlamentar. si aceasta, deoarece Comisia de Afaceri a Parlamentului European a respins amendamentul din raportul lui Pierre Moscovici prin care se cerea partidelor politice din Romania sa nu trimita in Parlamentul European persoane care fie au avut de-a face cu Securitatea, fie sunt suspectate de coruptie.

Sa fie vorba la mijloc de incredere in discernamantul romanilor dupa gafa facuta cu nominalizarea lui Varujan Vosganian la functia de comisar european, nominalizare care a ajuns la Bruxelles impreuna cu zvonurile despre colaborarea cu Securitatea, dar si despre afaceri dubioase cu personaje si mai dubioase? Sa fie incredere in capacitatea de selectie a romanilor? A politicienilor? A guvernului? A societatii civile? Sa nu doreasca Parlamentul European sa se amestece in treburile noastre? Nicidecum.

Adevaratele motive le-a explicat, pentru "Curentul", senatorul PNL, Adrian Cioroianu, care a fost prezent la dezbaterile raportului Moscovici. Iar aceste motive sunt surprinzatoare deoarece parlamentarii europeni au invocat subiectivitatea cu care sunt tratate temele privind colaborarea cu Securitatea si actele de coruptie in mass-media romaneasca, fapt care a condus la o credibilitate foarte fragila a informatiilor venite din Romania. Astfel, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a hotarat ca este inutil sa mai faca apel la societatea civila si la politicienii din Romania pentru a nu trimite in functii oficiale persoane care au avut probleme cu coruptia sau legaturi cu Securitatea.

"S-a considerat ca aceste precizari nu au relevanta pentru ca nu este certificata pe deplin credibilitatea surselor", a explicat Adrian Cioroianu. Cert este ca respingerea acestui amendament i-a bulversat chiar si pe euroobservatorii Romaniei. "Probabil ca parlamentarii europeni doresc sa dea o sansa si celor care au fost informatori sau colaboratori ai Securitatii, pentru ca daca ai colaborat cu Securitatea nu inseamna ca ai facut vreun rau intereselor nationale", ne-a explicat pe un ton doct un euroobservator "de marca" al Romaniei in Parlamentul European, democrata Monica Iacob Ridzi.

In acest moment, prestanta reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European este o chestiune ce tine exclusiv de puterea partidelor politice din Romania de a interzice, fiecare in ograda sa, candidaturile celor care fie sunt suspectati de coruptie, fie sunt banuiti sau dovediti ca au colaborat cu Securitatea.

Parlamentul European a lasat practic la alegerea Romaniei daca vrea sa trimita in structurile europene persoane banuite de colaborarea cu Securitatea sau de coruptie. Decizia Parlamentului European (PE) a declansat insa o noua dezbatere in plan intern.

Adrian Cioroianu, euroobservator PNL: PE nu are incredere in Romania

"Eram acolo, la Bruxelles, cand s-a discutat amendamentul", a povestit senatorul PNL Adrian Cioroianu, euroobservator in Parlamentul European. Liberalul a precizat ca principalele motive invocate pentru respingerea amendamentului, au fost cele privind subiectivitatea cu care sunt tratate unele subiecte in mass-media romaneasca, fapt ce a condus la o credibilitate foarte mica a informatiilor venite din Romania. "S-a considerat ca aceste precizari nu au relevanta, pentru ca nu este certificata pe deplin credibilitatea surselor. Impresia creata este ca in tari precum a noastra, inca nu exista o mass-media pe care sa se poata conta. (...) La nivel de Parlament European, nu exista inca incredere in Romania si Bulgaria", ne-a declarat Cioroianu.

Euroobservatorul a precizat ca principala temere exprimata de parlamentarii europeni a fost posibilitatea sa apara oricand acuze care nu sunt dovedite, ci au legatura cu reglari de conturi intre politicieni.

Adrian Severin, euroobservator PSD: Exista incredere in cetatean

Fata de Romania, in Europa exista o incredere infinit mai mare in cetatean: "Aceasta excludere (a amendamentului -n.r) trebuie inteleasa in mentalitatea europeana, care este total diferita de cea romaneasca. Politicienii europeni nu considera ca legislativul trebuie sa restrictioneze drepturile civile ale unei persoane, fie ea fost colaborator sau acuzat de coruptie. Aceasta apreciere apartine, in viziunea europeana, exclusiv electoratului. in Europa exista o incredere infinit mai mare in cetatean decat in Romania. in Europa, politicienii nu cred ca trebuie sa ingradeasca drepturile unei persoane, ci numai sa prezinte publicului o realitate, urmand ca electoratul sa decida de cine ii place si de cine nu", a comentat euroobservatorul Adrian Severin.

Monica Ridzi, euroobservator PD: O sansa informatorilor

"Probabil ca doresc sa dea o sansa si celor care au fost informatori sau colaboratori ai securitatii, pentru ca daca ai colaborat cu Securitatea, nu inseamna ca ai facut vreun rau intereselor nationale. Probabil ca se gandesc ca trebuie sa dea sansa si acelor persoane care, chiar daca au avut legaturi cu Securitatea, vor acum sa se implice in politica si sa reprezinte interesele Romaniei. Pentru ei conteaza ce faci, ce experienta ai, nu ce trecut ai avut. Oricum, parerea mea personala este ca fostii colaboratori nu au ce cauta in Parlamentul European, dar in final decizia apartine electoratului".

Euroobservatorul UDMR, Szabo Karoly, are incredere in PE

"Asa cum in Romania, legea electorala, in pofida unor prevederi, nu interzice acest lucru, si totusi nu se poate nega ca sunt foste cadre care inca detin functii politice, asa si PE, probabil din alte considerente, a respins acea prevedere. Pe mine ma preocupa insa altceva, ar trebui sa devina publica orice fel de legatura cu Securitatea a persoanelor care candideaza pentru un astfel de post, pentru ca electoratul sa stie pe cine alege, si daca voteaza pe cineva cu un trecut patat, e totul in regula, si-l insusesc, dar sa-l stie neaparat. Nu poate fi vorba ca europarlamentarii au dat liber securistilor sa intre in PE. Doar ca au mers pe alte considerente", a comentat euroobservatorul Szabo Karoly.

Cristian Parvulescu, analist politic: Nu este anormal

"Decizia Parlamentului European nu este anormala. Parlamentarii europeni au considerat ca nu este cazul sa se amestece in afacerile interne ale Romaniei. Au vrut sa lase societatea romaneasca sa ia aceasta decizie. Oricum ,partidele si-au prezentat criteriile pentru candidatii la alegerile pentru Parlamentul European, iar una dintre conditii este aceea de a nu fi colaborat cu Securitatea."

Constantin Ticu Dumitrescu, membru CNSAS: "Sa invatam ca nu mai putem minti!"

"In loc sa se incerce - macar acum, dupa ce au facut ce au vrut cu arhivele Securitatii - sa mai deschida posibilitatile care au mai ramas pentru ca activitatea CNSAS sa se desfasoare normal, Parlamentul Romaniei nu a gasit de cuvinta decat sa creeze o comisie de ancheta asupra CNSAS - ancheta nu in sensul pe care il doreste Uniunea Europeana, ci tocmai pentru a bloca deconspirarea celor care au legatura cu Securitatea. Cine crede ca UE nu stie ce se intampla in Romania, ca nu cunoaste cine sunt o mare parte dintre oamenii nostri politici, fie ca au legatura cu coruptia, fie cu Securitatea, se insala. Este momentul cand trebuie sa invatam ca nu mai putem minti, sa amagim cu tot felul de tergiversari, cu tot soiul de obstructionari, atat deconspirarea Securitatii cat si marii corupti. Este nevoie ca oamenii care fac parte din aceste categorii sa nu mai aiba nerusinarea sa incerce sa ne reprezinte!", a comentat membrul CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.