a declarat senatorul PSD Serban Nicolae

Domnule Serban Nicolae, PC a anuntat ca va vota bugetul pe 2007, dar nu si motiunea de cenzura a PSD. In acelasi timp liderul UDMR Marko Bela a declarat ca initiativa PSD pe tema relatiilor romano-maghiare este "iresponsabila". Cum comentati?

Deocamdata pot observa o inconsecventa in ceea ce priveste Partidul Conservator. Dupa cate stiu eu, Dan Voiculescu a anuntat ca PC nu va mai ramane la guvernare dupa 1 ianuarie 2007, fiind dezamagit de unele dintre masurile luate de actualul guvern, totusi ei nu vor vota o motiune de cenzura care ar putea duce la caderea guvernului. Este cel putin ciudat.

Tocmai acum, cand este vorba despre un atac direct la integritatea Romaniei, dam dovada de o ambiguitate care nu stiu daca foloseste cuiva. Pe de alta parte, presedintele UDMR, care era moderat, si-a schimbat radical discursul, iar acest lucru reprezinta o grosolanie, in opinia mea. Se pare ca domnul Marko Bela, desi este parlamentar de prin anii ‘90, daca nu ma insel, nu stie niste reguli esentiale ale democratiei. Eu cred ca aritmetica parlamentara are acelasi inteles si in Romania, dar si in Ungaria, iar domnia sa ar trebui sa vada ca nu opozitia este vinovata pentru blocajul existent la nivelul dezbaterilor la Statutul minoritatilor nationale.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, le-a propus marti reprezentantilor a cinci confederatii sindicale colaborarea in cadrul unei platforme a stangii democratice. Ce urmareste PSD prin acest demers?

Actualul guvern a tratat sindicatele cu o aroganta anormala pentru o tara democratica, creand impresia ca acestea s-ar afla cumva in afara legii: fie nu le-a bagat in seama, fie au incalcat intelegerile pe care le-au incheiat cu sindicatele. Deci, e firesc ca ele sa caute sprijinul cuiva. De altfel, este evident ca guvernul nu intelege nici rolul sindicatelor, dar nici obligatiile pe care il are fata de ele, ceea ce e anormal si nespecific chiar si in tarile din Uniunea Europeana. Nu poti sa faci un guvern cu oameni, ignorand oamenii. Cele cinci confederatii sindicale ar putea sustine PSD-ul, daca acesta va prezenta un program de guvernare viabil.

Credeti ca, in urma modificarii Statutului partidului, se va mai renunta la functia de presedinte executiv?

In nici una dintre discutiile purtate pana acum pe aceasta tema nu a mai aparut ideea de presedinte executiv. Cred ca se va renunta in cele din urma la ea.

La Congresul Extraordinar al PSD din 10 decembrie va fi aleasa o noua conducere a partidului. In afara de Mircea Geoana, mai exista si alti candidati?

Nu stiu, dar nu este exclus sa apara contracandidati surpriza, asa cum spunea si dl. Ion Iliescu.

Ar putea fi Adrian Nastase una dintre aceste "surprize"?

Chiar daca nu ar fi aparut problemele de acum, eu cred ca dl. Nastase nu ar fi candidat oricum la conducerea PSD. De altfel, Nastase a si declarat ca vrea sa-si rezolve mai intai problemele de ordin personal si abia pe urma se va gandi la o astfel de posibilitate.

Ati fost surprins de ceea ce s-a intamplat zilele acestea cu Adrian Nastase?

Nu sunt noutati in acest sens pentru ca stiam ca a fost chemat sa i se prezinte materialul. Este o procedura specifica cazului, in care procurorul isi finalizeaza cercetarea cu rechizitoriu si trimitere in judecata.

Dl. Nastase sustine ca trimiterea sa in judecata este "o dovada in plus a unui joc politic comandat de actuala putere". Este adevarat?

Categoric. Acest dosar a plecat de la bun inceput ca o comanda politica. Evident, cand ministrul Justitiei, Monica Macovei, anunta ca vor fi trimisi in judecata fostii ministrii, e clar ca solutia Parchetului era prefabricata. Au urmat apoi elemente care tin de evolutia in sine a dosarului. Senzatia mea este ca Monica Macovei s-a angajat la Bruxelles sau poate in alta parte ca Nastase va fi dat in judecata si odata pornita aceasta chestiune ea nu mai putea fi oprita. S-a mers inainte cu tot cu ridicolul de rigoare...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.